Δραματικές εξελίξεις, για μία ακόμη φορά, στη Βρετανία, “παραμονές” της αποχώρησης της από την ΕΕ. Κατά πόσο είναι νόμιμη η αναστολή των λειτουργιών του κοινοβουλίου που πέτυχε ο Τζόνσον, ο ρόλος της βασίλισσας και το ενδεχόμενο εκλογών “ταυτόχρονα” με την προγραμματισμένη έξοδο.
Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία, μετά την κίνηση, το πρωί της Τετάρτης, του νέου πρωθυπουργού της χώρας Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου, μειώνοντας έτσι κατά πολύ τον χρόνο που έχουν οι βουλευτές για να συζητήσουν για το Brexit και να αποφύγουν μια άτακτη έξοδο από την ΕΕ.
Τι σημαίνει όμως αυτή η κίνηση για την χώρα και την πορεία της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Όπως αναφέρει το BBC, το κοινοβούλιο θα σταματήσει να λειτουργεί για πέντε εβδομάδες πριν από την 31η Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να εγκαταλείψει την ΕΕ. Πολιτικοί που υποστηρίζουν το Brexit αλλά και αυτοί που είναι κατά του, χαρακτηρίζουν την κίνηση αυτή “πραξικόπημα”. Και δεν είναι οι μοναδικοί, καθώς μέσα σε λίγες ώρες έγινε χαμός στο διαδίκτυο, με το hashtag #StopTheCoup να είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των χρηστών των social media.
Είναι νόμιμη η αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου;
Το κοινοβούλιο είθισται να σταματά τις εργασίες τους για μερικές εβδομάδες το φθινόπωρο. Το θέμα όμως την τρέχουσα περίοδο έγκειται στο γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται “παραμονές” της αποχώρησης της από την ΕΕ. Ο Τζόνσον θέλει να ξεκινήσει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος στις 14 Οκτωβρίου. Αντί για μια κανονική παύση τριών εβδομάδων το φθινόπωρο, το κοινοβούλιο θα σταματήσει τις εργασίες του στις 10 Σεπτεμβρίου.
Κάποια νομική κίνηση κατά της ενέργειας αυτής θα ήταν δύσκολη να υπάρξει, καθώς η κυβέρνηση δεν παραβιάζει κανέναν νόμο. Απλώς χρησιμοποιεί τις ισχύουσες διαδικασίες, την ώρα που ο Τζόνσον προσπαθεί να εκπληρώσει την υπόσχεσή του κατά την προ δημοψηφίσματος περίοδο, για έξοδο από την ΕΕ.
Οι βουλευτές μπορούν να “συμμορφωθούν” με την αναστολή των κοινοβουλευτικών εργασιών, με ορατό τον κίνδυνο ενός άτακτου Brexit, ή μπορούν να προκαλέσουν εκλογές, με ψηφοφορία πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.
Να σημειωθεί ότι η Βρετανία αρχικά είχε προγραμματιστεί να εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Το κοινοβούλιο απέρριψε τρεις φορές την συμφωνία που είχε γίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι δόθηκε παράταση, με νέα ημερομηνία την 31η Οκτωβρίου.
Ο ρόλος της βασίλισσας
Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει λόγο αλλά είναι περιορισμένος. Η κυβέρνηση έπρεπε να της ζητήσει την άδεια για αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου. Κάτι που ήταν τυπικό, αφού η βασίλισσα είναι μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και διεργασίες. Αν είχε αρνηθεί το κλείσιμο της βουλής, θα ήταν κάτι πρωτοφανές.
Τι ακολουθεί
Το κοινοβούλιο θα λειτουργήσει ξανά στις 3 Σεπτεμβρίου και θα σταματήσει στις 10 του μήνα. Αν οι βουλευτές περάσουν πρόταση μομφής και καταψηφιστεί η κυβέρνηση πριν από τις 10/9, τότε θα γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο.
Αν ο Τζόνσον βγει αλώβητος από πιθανή ψηφοφορία, το κοινοβούλιο θα ανοίξει στις 14 Οκτωβρίου, δυόμιση εβδομάδες πριν φύγει η χώρα από την ΕΕ.
Αν γίνουν εκλογές, θα υπάρξει Brexit;
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η απάντηση αυτού του ερωτήματος. Αν οι Συντηρητικοί νικήσουν, τότε η χώρα θα φύγει από την ΕΕ. Το κόμμα βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις, με ποσοστό γύρω στο 31%, μετά την ανάληψη της προεδρίας του από την προηγούμενη πρωθυπουργό Τερέζα Μέι τον Ιούλιο. Οι Εργατικοί ακολουθούν με περίπου 21%.
Νίκη όμως των Συντηρητικών σε πιθανές εκλογές δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς η πολιτική κατάσταση είναι ρευστή.