Για εξαπάτηση της εθνικής αντιπροσωπείας κατηγορείται ευθέως ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηδάκης, ο οποίος την Τετάρτη κατά την ψήφιση του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου του υπουργείου του, συμπεριέλαβε στο τελικό κείμενο διατάξεις, που είχε αναγγείλει δύο μέρες πριν ότι αποσύρονται. Κοινοβουλευτικές πηγές κάνουν λόγο για πρωτόγνωρη μεθόδευση, ενδεικτική της αλλαζονικής αντίληψης για την εξουσία.
Πρόκειται για τρεις παραγράφους στο άρθρο 99 του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, που ανακοινώθηκε ότι αποσύρονται προκειμένου να επανέλθουν σε άλλο -πολεοδομικό- νομοσχέδιο και αφορούν στην κατάργηση προστατευτικών διατάξεων για τις χρήσεις γης σε περιοχές του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας, στου Ψυρρή και στο Μεταξουργείο. Τελικά, αποδείχτηκε ότι διατηρήθηκαν στο ψηφισμένο νομοσχέδιο, σχεδόν αυτούσιες, οι δύο από τις τρεις παραγράφους, που υπονομεύουν δραματικά τα αντίστοιχα προεδρικά διατάγματα για την προστασία του ιστορικού κέντρου.
«Πήρε πίσω» τρεις παραγράφους – επανέφερε τις δύο
Διατηρήθηκαν τελικά οι παράγραφοι 7 και 8 του επίμαχου άρθρου, και διεγράφη μια φράση της παρ. 8 και η παρ. 9, που θα επέτρεπαν την ανέγερση τη λειτουργία τεράστιας κλίμακας ξενοδοχειακών μονάδων με την κατάργηση του πλαφόν των 100 κλινών σε Ψυρρή και Μεταξουργείο, υπό το βάρος και των εξελίξεων από το ΣτΕ για τα υπερμεγέθη ξενοδοχεία γύρω από την Ακρόπολη.
Οι διατάξεις που υπονομεύουν τους περιορισμούς των Προεδρικών Διαταγμάτων από το 1994 και το 1998, καταργούν την ενιαία χρήση σε κτίρια με χρήσεις πολιτιστικές, κοινωνικής πρόνοιας, ξενοδοχείων, γραφείων διοίκησης, κοινωφελών οργανισμών, εκπαίδευσης και επιτρέπουν εμπορικές χρήσεις στο ισόγειο με την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται ανεξάρτητη είσοδος στους ορόφους. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, αυτό υποτίθεται ότι ενισχύει τον εμπορικό χαρακτήρα της περιοχής λόγω του μεγαλύτερου ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται στα ισόγεια για εμπορικές χρήσεις αλλά στην ουσία πλήττει την κατοικία και δημιουργεί ασυδοσία σε Ψυρρή και εμπορικό τρίγωνο, από το Σύνταγμα μέχρι το Μοναστηράκι και την Ομόνοια. Στο εξής θα μπορεί να διαχωρίζει η εμπορική χρήση στο ισόγειο ενός κτιρίου από τη χρήση ξενοδοχείου στο υπόλοιπο κτίριο.
Η τελική μορφή των παραγράφων που ψηφίστηκαν:
7. Στο άρθρο 2 του από 2.7.1994 π.δ. «Καθορισµός ειδικών χρήσεων γης και όρων και περιορισµών δόµησης στην περιοχή του Εµπορικού Τριγώνου του ρυµοτοµικού σχεδίου Αθηνών» (Δ΄ 704), το τρίτο εδάφιο της υποπερίπτωσης β΄ της περίπτωσης 1 της παραγράφου ΙΙ αντικαθίσταται ως εξής: «– στα κτίρια χρήσεων πολιτιστικών, κοινωνικής πρόνοιας, ξενώνων και ξενοδοχείων, γραφείων, διοίκησης, κοινωφελών οργανισµών, εκπαίδευσης, στάθµευσης, µε την προϋπόθεση ότι κάθε µία από τις παραπάνω χρήσεις καταλαµβάνει ολόκληρο το κτίριο, µε δυνατότητα εξαίρεσης του ισογείου υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται ανεξάρτητη είσοδος στους ορόφους.»
8. Στο άρθρο 2 του από 18.3.1998 π.δ. «Καθορισµός χρήσεων γης και ειδικών όρων και περιορισµών δόµησης στην περιοχή Ψυρρή – Κέντρου (Οµόνοιας), του ρυµοτοµικού σχεδίου Αθηνών» (Δ΄ 233 ): α. Το τέταρτο εδάφιο της υποπερίπτωσης γ) της περίπτωσης Ι της παραγράφου 2 αντικαθίσταται µε τη φράση «στα κτίρια µε χρήσεις πολιτιστικές, κοινωνικής πρόνοιας, ξενώνων και ξενοδοχείων, γραφείων, τραπεζών, ασφαλειών, διοίκησης, κοινωφελών οργανισµών, εκπαίδευσης, στάθµευσης, µε την προϋπόθεση ότι κάθε µία από τις παραπάνω χρήσεις καταλαµβάνει ολόκληρο το κτίριο, µε δυνατότητα εξαίρεσης του ισογείου υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται ανεξάρτητη είσοδος στους ορόφους.»
Αποσύρθηκαν μόνο τα εξής:
β. Στην υποπερ. α) της περ. Ι της παραγράφου 1 η φράση «ξενοδοχεία μέχρι 100 κλινών και ξενώνες» αντικαθίσταται με τη φράση «ξενοδοχεία και ξενώνες ».
Άρθρο 9. Στο άρθρο 2 του από 23.7.1998 Π. Δ/τος «Καθορισμός χρήσεων γης και ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης στην περιοχή του Μεταξουργείου, του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών» (Δ’ 616), η υποπερ. 2 της περίπτωσης α) της υποπαρ. Γ της παρ. Ι αντικαθίσταται ως εξής: «2. Ξενοδοχεία και ξενώνες. »