Με κεντρικό σύνθημα «Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο» βρίσκεται σε εξέλιξη το νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.
Συμμετέχουν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί έπειτα από κάλεσμα που απηύθυναν οι διδασκαλικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ ΔΟΕ ΟΙΕΛΕ, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και μαθητές.
Όπως επισημαίνουν οι διδασκαλικές ομοσπονδίες, «Η κυβέρνηση, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου, τα αιτήματα και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών, κατέθεσε με εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο, χωρίς διάλογο και εν μέσω πανδημίας το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.
Επιπρόσθετα, αποφάσισε το άνοιγμα όλων των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, ενώ ψήφισε αιφνιδιαστικά εκπρόθεσμη τροπολογία για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, θέτοντας σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και τις αρχές που διέπουν την ίδια την παιδαγωγική διαδικασία».
Βασικά τους αιτήματα είναι:
- Να αποσυρθεί άμεσα το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.
- Να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία της Υπουργού, που βάζει κάμερες για την ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων.
- Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία.
- Να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Nα μπει φραγμός στις απαράδεκτες πιέσεις των σχολαρχών που εξαναγκάζουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να κάνουν μάθημα με κάμερες στην τάξη.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών αποσύρθηκαν οι διατάξεις για τις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Λύκεια, καθώς και η αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη.
«Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια, με τήρηση των προστατευτικών μέτρων (αποστάσεις, μάσκες, γάντια), ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο και στην τροπολογία της ντροπής που εισάγει κάμερες στις σχολικές τάξεις» αναφέρει στο κάλεσμά της η Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση και το Δίκτυο Προοδευτικών Ριζοσπαστικών και Ανεξάρτητων Κινήσεων.
Οι εκπαιδευτικοί εναντιώνονται στο πολυνομοσχέδιο που απομακρύνει τα παιδιά από εκπαιδευτική διαδικασία και δεν διαπαιδαγωγεί. Μέσα από την επαναφορά του αναχρονιστικού μέτρου της αναγραφής της “διαγωγής” των μαθητών/τριών στα απολυτήρια και των πολυήμερων ποινών για τους μαθητές και μαθήτριες, η Νίκη Κεραμέως στιγματίζει για μια ζωή τη νέα γενιά.
Παράλληλα, επαναφέρει την «τράπεζα θεμάτων» εμπεδώνοντας έτσι ένα εξετασιοκεντρικό μοντέλο σχολείου που οξύνει τις εκπαιδευτικές ανισότητες, την σχολική αποτυχία και την μαθητική διαρροή.
Επίσης, επιλέγει να διογκώσει τις ταξικές ανισότητες για την πρόσβαση της τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς θέτει ως βασικό κριτήριο για την μετεγγραφή φοιτητών/τριών σε άλλο τμήμα τις επιδόσεις στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, παραμερίζοντας τα κοινωνικά κριτήρια που ίσχυαν μέχρι πρότινος.
Ακόμη, μέσα από τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τις Πρυτανικές εκλογές στα Ακαδημαϊκά ιδρύματα, επαναφέρει ένα αυταρχικό πλαίσιο λήψης αποφάσεων που αφορά λίγους, οδηγεί στην συρρίκνωση της δημοκρατίας, και αποκλείει το μεγαλύτερο τμήμα της ακαδημαϊκής κοινότητας από τις εκλογές.
Τέλος, δημιουργείται ένα νέο καθεστώς για την λειτουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών από ΑΕΙ καθώς και θερινών προγραμμάτων σπουδών, γεγονός που διευρύνει τις πτυχές ιδιωτικοποίησης των Δημόσιων Πανεπιστημίων.
Οι ομοσπονδίες ζητούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία, να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και να μπει φραγμός στις απαράδεκτες πιέσεις των σχολαρχών που εξαναγκάζουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να κάνουν μάθημα με κάμερες στην τάξη.
Απέσυρε κρίσιμες διατάξεις λόγω αντιδράσεων
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση αποσύρει κρίσιμες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου υπό το βάρος των αντιδράσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Διατάξεις που αφορούσαν το αντιπαιδαγωγικό πισωγύρισμα, αυξάνοντας τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη στα δημοτικά, αποκλείοντας μεγάλο μέρος του μαθητικού πληθυσμού, των νέων άνω των 17 ετών, από τα ΕΠΑΛ και εισάγοντας οπισθοδρομικές ρυθμίσεις για τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία.
«Η υπουργός Παιδείας, η οποία διακήρυσσε με δήθεν σιδηρά πυγμή ότι “δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω” για τις κάμερες στην τάξη, κάνει μέσα σε δύο 24ωρα τρία βήματα πίσω, αποσύροντας διατάξεις του. Και μάλιστα σε θέματα που έχει δεχθεί την έντονη κριτική μας και στα οποία, επί πολλές εβδομάδες, υπερασπιζόταν ως “κορωνίδες” του αντιδραστικού, δήθεν μεταρρυθμιστικού της ζήλου», τονίζουν σε δήλωσή τους Ν. Φίλης και Μ. Τζούφη προσθέτοντας