Στην τελική ευθεία με διαδοχικές συναντήσεις και σε πολύ κρίσιμο σημείο μπήκε την Κυριακή η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Στόχος όλων πλέον είναι να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (staff level agreement) μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα για να προχωρήσει και το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα έχουμε… λευκό καπνό και αν οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν απόψε το βράδυ ή τα ξημερώματα της Δευτέρας ή θα συνεχίσουν και τις επόμενες μέρες.
Νωρίτερα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε τα εξής για τα ραντεβού που έγιναν το πρωί της Κυριακής:
«Συζητήσαμε για τις Κυριακές. Δεν θα ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές αλλά βάλαμε στο τραπέζι τις τουριστικές περιοχές και τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου που στην Ελλάδα είναι μεγάλη».
Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται η συμβιβαστική λύση συζητώντας δύο θέματα: την τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου που θα οριστεί στα κείμενα (και που δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τους τέσσερις στους πέντε μήνες, μέσα Μαΐου με μέσα Οκτωβρίου) και τον ορισμό της τουριστικής περιοχής.
Ο ορισμός της τουριστικής περιοχής αφορά και την Αθήνα για παράδειγμα τις περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα όχι ωστόσο για παράδειγμα γειτονιές όπως η Νέα Σμύρνη.
Πάντως, το ΔΝΤ επιμένει να είναι τα καταστήματα ανοιχτά όλες τις Κυριακές, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να βρει την χρυσή τομή μέσω του συμβιβασμού.
– Στέλεχος της κυβέρνησης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στο ζήτημα της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, το οποίο υπάρχει σε παλαιότερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, επιτεύχθηκε συμβιβασμός.
Για τις αγορές προϊόντων μείνανε ένα με δύο πράγματα, τόνισε μεταξύ άλλων το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.
Συμβιβασμός επιτεύχθηκε και στη σύσταση του ΟΟΣΑ για την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, ενώ έχουν μείνει ένα-δύο ανοικτά ζητήματα από τις υπόλοιπες συστάσεις για την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων.