«Η κυπριακή Βουλή είναι αποφασισμένη να μην αφήσει να περάσει τέτοια απόφαση αμαχητί»
Το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών εξετάζουν το ζήτημα που προκύπτει από την οδηγία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κοινή βάση φορολογίας εταιρειών, αλλά και κατ’ επέκταση για μια κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας. Πρόκειται να ετοιμαστεί πρόταση, η οποία θα κατατεθεί σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Στην πρόταση θα παρουσιάζονται οι λόγοι για τους οποίους η Κύπρος εναντιώνεται σε μια τέτοια αλλαγή, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να χάσει το φορολογικό πλεονέκτημα που διαθέτει σε σχέση με την εταιρική φορολογία. Η πραγματικότητα είναι πως η Κύπρος δεν είναι η μοναδική χώρα που αντιτίθεται, ανήκει όμως στη μειοψηφία.
Την ίδια θέση έχουν Λουξεμβούργο, Μάλτα, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία και Ιρλανδία, με τον κύριο σύμμαχο τους να μην επιβληθεί ενιαία φορολογία εταιρειών, που είναι η Αγγλία, να αποχωρεί από την Ένωση.
Εξάλλου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η κυπριακή Βουλή είναι αποφασισμένη να μην αφήσει να περάσει τέτοια απόφαση «αμαχητί», καθώς στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, ο πρόεδρός της Άγγελος Βότσης, τόνισε ότι θα ετοιμαστεί σχετική έκθεση η οποία και θα κατατεθεί στην Ολομέλεια.
Στην έκθεση θα τονίζεται η αντίθεση του σώματος προς τις οδηγίες είτε με γνώμη, είτε με αιτιολογημένη γνώμη, ή ακόμα και να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν ζητηθεί.
Η ιδέα της κοινής φορολόγησης των εταιρειών αποτέλεσε αρχικά αντικείμενο πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2011 – που αποσύρθηκε -είχε όμως προαιρετικό χαρακτήρα.
Οι καινούριες οδηγίες όμως, που χτυπούν ξανά την πόρτα της Κύπρου και πρέπει να ενεργοποιηθεί συντόμως, προνοούν ότι μέχρι τις 31.12.2018 θα πρέπει να είναι έτοιμες οι προτάσεις νόμου σχετικά με την κοινή βάση, ενώ από τη 1.1.2021 θα πρέπει να εφαρμοστούν οι οδηγίες σε όλες τις χώρες.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί «ένα διαφανές, αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό εταιρικό σύστημα, το οποίο θα συμβάλει στην δικαιότερη και ευνοϊκότερη ανάπτυξη».