Γέμισε… Έλληνες το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας. Φτάνουν τους 1.700 και καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση μεταξύ των μη – Βρετανών και την δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ.
Γενικότερα οι Έλληνες που απασχολούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας καταλαμβάνουν την δωδέκατη θέση μεταξύ των διαφόρων εθνικοτήτων. Επίσης, καταλαμβάνουν την έβδομη θέση μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ.
Όλα αυτά αναφέρονται στο πρόσφατο συνοπτικό σημείωμα της Βουλής των Κοινοτήτων σχετικά με τον αριθμό προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας που δεν είναι Βρετανοί υπήκοοι. Αφορά στοιχεία του Ιουνίου 2017.
Οι Έλληνες στη Βρετανία
Όπως σημειώνεται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο, ο αριθμός των Ελλήνων που εργάζονταν τον Ιούνιο 2017 στο NHS ήταν 2.959, καταλαμβάνοντας την δωδέκατη θέση μεταξύ των διαφόρων εθνικοτήτων και την έβδομη θέση μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε..
Οι Έλληνες γιατροί που εργάζονται στο NHS ανέρχονταν σε 1.700 καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση μεταξύ των μη – Βρετανών και την δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ. Οι υπόλοιποι 1.259 Έλληνες εργαζόμενοι είναι νοσηλευτικό και επαγγελματικό κλινικό προσωπικό, προσωπικό κλινικής υποστήριξης και προσωπικό υποστήριξης υποδομών.
Τα στοιχεία
Περίπου 138.000 από 1,1 εκατομμύρια υπαλλήλους του NHS αναφέρουν μη βρετανική ιθαγένεια. Πρόκειται για το 12% περίπου του συνολικού προσωπικού για το οποίο είναι γνωστή η εθνικότητα, ενώ για περίπου 7% των εργαζομένων του NHS, η εθνικότητα δεν έχει δηλωθεί.
Περίπου 62.000 είναι υπήκοοι άλλων χωρών της ΕΕ, ήτοι 5,6% του προσωπικού της NHS στην Αγγλία. Οι υπήκοοι άλλων χωρών της ΕΕ απαρτίζουν σχεδόν το 10% των ιατρών στο NHS. Επίσης, αποτελούν το 7% όλων των νοσηλευτών και το 5% του επιστημονικού, θεραπευτικού και τεχνικού προσωπικού.
Δεν άλλαξε τίποτα μετά το Brexit
Το ποσοστό των γιατρών και των νοσηλευτών με ιθαγένεια της ΕΕ αυξήθηκε μεταξύ του 2009 και του 2016, αλλά δεν έχει αλλάξει πολύ από το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016. Οι υπήκοοι της ΕΕ, μάλιστα, έχουν μειωθεί ως ποσοστό αυτών που εντάσσονται στο NHS.
Το 36% των νοσοκομειακών γιατρών απέκτησε τα βασικά ιατρικά προσόντα εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 20% έχει εξειδίκευση στην Ασία και το 9% είναι εξειδικευμένο στην ΕΕ. Για τους οικογενειακού ιατρούς (GPs), τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 4% στην ΕΕ και 13% στην Ασία.
Αυξάνονται οι Έλληνες από το 2009 και μετά
Αναφορικά με τους Έλληνες εργαζομένους στο NHS, η πλειοψηφία είναι γιατροί και νοσηλευτές. Ο αριθμός τους παρουσίαζε συνεχή άνοδο από το 2009 και έπειτα. Μετά όμως το δημοψήφισμα για το Brexit, φαίνεται πως υπάρχει ανακοπή της ανοδικής τάσης.
Ο αριθμός των Ελλήνων γιατρών που εργάζονται στο NHS, τον Ιούνιο 2017, ανερχόταν σε 1.700 ιατρούς, δηλαδή περίπου το 1,5% του συνολικού αριθμού των νοσοκομειακών γιατρών. Σε σχέση με το 2009, ο αριθμός τους έχει υπερδιπλασιαστεί.
Εξ αυτών, 1.351 απέκτησαν τα βασικά ιατρικά προσόντα του (πτυχίο Ιατρικής) στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου το 80%. Η πλειοψηφία αυτών εντάσσονται ως Επιμελητές Β΄ (Specialty Registrars) σε ηλικίες 30-39 ετών.
Ο αριθμός των Ελλήνων νοσηλευτών δεν μνημονεύεται στο εν λόγω σημείωμα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία Μαρτίου 2017, ο αριθμός τους ανερχόταν σε 457 νοσηλευτές.
Αντίθετα με τους γιατρούς, οι ηλικίες Ελλήνων νοσηλευτών που εντάσσονται στο NHS είναι κυρίως 25-29 ετών. Όμως εκτός από τους Έλληνες, ακόμα ισχυρότερη αύξηση του αριθμού των νοσηλευτών παρουσιάστηκε για χώρες όπως Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, τάση η οποία έχει ανατραπεί μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου.
Πέραν των γιατρών και των νοσηλευτών, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων που κατατάσσεται ως επαγγελματικό κλινικό προσωπικό, προσωπικό κλινικής υποστήριξης και προσωπικό υποστήριξης υποδομών.
Το κλινικό προσωπικό
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Μαρτίου 2016, στο επαγγελματικό κλινικό προσωπικό περιλαμβάνονταν 284 ως επιστημονικό, θεραπευτικό και τεχνικό προσωπικό, 38 μαίες και 2 εργαζόμενοι σε ασθενοφόρο. Ως προσωπικό κλινικής υποστήριξης εργάζονταν 264 Έλληνες, ενώ ως προσωπικό υποστήριξης υποδομών 93 άτομα, εκ των οποίων 13 κατείχαν θέσεις διευθυντών και 5 ανώτερων διευθυντών.
Σχετικά, τέλος, με τη γεωγραφική κατανομή του τόπου εργασίας τους, σύμφωνα με στοιχεία Μαρτίου 2017, επί συνόλου 2.973 Ελλήνων, 1.156 εργάζονταν στο Λονδίνο, 563 στην Ανατολική Αγγλία, 464 στη Βόρεια Αγγλία, 401 στη Νότια Αγγλία και 393 στην Κεντρική Αγγλία.
Άνοδος πριν το δημοψήφισμα
Για λόγους συγκρισιμότητας, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2013 κατέγραφαν 1.902 εργαζόμενους, εκ των οποίων 1.357 γιατροί και 73 νοσηλευτές. Από επιμέρους ανάλυση στοιχείων από διάφορες πηγές, φαίνεται πως η ανοδική τάση κορυφώθηκε την περίοδο πριν το δημοψήφισμα. Πλέον υπάρχει μειωμένη ένταξη νέων Ελλήνων εργαζομένων και αυξημένες αποχωρήσεις.
Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία αφορούν την Αγγλία και δεν καταγράφουν γιατρούς ή λοιπό υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται εκτός NHS. Άλλωστε σύμφωνα με στοιχεία Ιουλίου 2017 του μητρώου του GMC (General Medical Council) ο αριθμός εγγεγραμμένων γιατρών στο Ηνωμένο Βασίλειο με βασικό πτυχίο από την Ελλάδα ανερχόταν σε 3.907 άτομα, ήτοι ποσοστό 1,4% επί του συνόλου των εγγεγραμμένων.