Η προσοχή των παρατηρητών επικεντρώνεται από σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, στις κινήσεις της τελευταίας στιγμής αλλά και στις αιφνιδιαστικές πρωτοβουλίες στις οποίες ενδεχομένως θα καταφύγει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής.
Η γενική εικόνα, όπως διαμορφώνεται σήμερα 12 Απριλίου από τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, είναι απόλυτα συγκεχυμένη. Στην ουσία θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κάποιος και απολύτως αποπροσανατολιστική.
1η Δημοσκόπηση
Κέντρο ερευνών κοινής γνώμης ΑΚΑΜ (AVRASIA).
Κατά την εταιρεία Avrasia, αυτή η μεγάλη ανατροπή εντοπίζεται στη δεξαμενή ψηφοφόρων των «Γκρίζων Λύκων»
Με μία ανακοίνωση η εταιρεία προειδοποιεί πως, αν πέσει έξω στις εκτιμήσεις της, θα πάψει τη λειτουργία της την επομένη του δημοψηφίσματος. Η έρευνά της δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», το μοναδικό -σοβαρό και πραγματικά κοσμικό- κεμαλικό έντυπο με ευρεία απήχηση.
Κατά την Avrasia, το «ΟΧΙ» στον Ερντογάν προηγείται με 53,75%.
Το δείγμα της έρευνας ανέρχεται σε 8.160 άτομα και η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε όλη την επικράτεια από τις 5 έως τις 10 Απριλίου. Κατά την εταιρεία, αυτή η μεγάλη ανατροπή εντοπίζεται στη δεξαμενή ψηφοφόρων των «Γκρίζων Λύκων».
Πρόκειται για την αιχμή του δόρατος της Ακροδεξιάς του κόμματος MHP του Μπαχτσελί. Το 50% αυτής της δεξαμενής καταψηφίζει τον Ερντογάν διότι επηρεάστηκε από τον διάχυτο φόβο της χωρίς όρια ισχυροποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ελέγχεται το επιχείρημα, διότι οι «Γκρίζοι Λύκοι» δεν αποτελούνται από τόσο «νοήμονες» πολίτες που διαθέτουν κουλτούρα πολιτικής ανάλυσης.
Μάλλον πρόκειται για πιο «κεντρική γραμμή» που αφορά στον ενδόμυχο φόβο πως, σε περίπτωση νίκης, ο Ερντογάν κάποια στιγμή θα τους εξουδετερώσει για να ενσωματώσει τους εθνικιστές στο δικό του κόμμα, το ΑΚΡ.
2η Δημοσκόπηση
Ινστιτούτο ANAR σε δείγμα 4.000 πολιτών.
Το «ΝΑΙ» προηγείται με 52%, δηλαδή η διαφορά βρίσκεται στα μέγιστα όρια του στατιστικού λάθους.
3η Δημοσκόπηση
Εταιρεία KONSENSUS σε δείγμα 2.000 ερωτηθέντων.
Το «ΝΑΙ» προηγείται με 51,2%. Δηλαδή η διαφορά βρίσκεται εντός των ορίων του στατιστικού λάθους.
Και οι τρεις δημοσκοπήσεις δημοσιοποιήθηκαν από το απόγευμα της Μ. Τρίτης έως το πρωί της Μ. Τετάρτης.
Είναι, δηλαδή, απολύτως πρόσφατες.
Αν ισχύσει η πρώτη, τότε δεν προβλέπεται «ντέρμπι».
Αν ισχύσουν οι δύο επόμενες, τότε η αντιπαράθεση εντάσσεται σε πλαίσιο πολιτικού θρίλερ.
Κατά τους παρατηρητές, σε μία τέτοια περίπτωση καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει η επιστολική ψήφος. Δηλαδή οι Τούρκοι μετανάστες στο εξωτερικό, οι οποίοι ήδη έχουν ψηφίσει και η συμμετοχή τους ξεπέρασε κάθε προσδοκία κατά τη δήλωση του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν. Όπως έλεγε και κάποιος πολιτικός του παρελθόντος, ο Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Στάλιν, «σημασία δεν έχει τόσο το ποιος ψηφίζει, αλλά το ποιος μετράει».