Από την 1η Ιανουαρίου της νέας χρονιάς ξεκινάει η αναδρομική επιστροφή των εισφορών που αφορούν τον κλάδο υγείας. Η επιστροφλη χρημάτων αφορά πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Στέλλα Βρακά «δεν χρειάζεται καμία νομική ή διοικητική ενέργεια για την επιστροφή αναδρομικών από τον κλάδο υγείας».
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» η κ. Βρακά ξεκαθάρισε ότι ισχύουν σε κάθε περίπτωση, οι σχετικές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τόσο ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος, όσο και η αρμόδια υπουργός Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζονται αγωγές.
«Η πολιτεία το έχει ήδη αναγνωρίσει, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εγγράφως αναγνώρισε την αδικία και έχει δεσμευτεί ότι θα επιστραφεί. Δεν χρειάζεται καμία νομική ενέργεια, δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής», υπογράμμισε η κ. Βρακά.
Οι κρατήσεις στις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ κρίθηκαν παράνομες. Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι επιβαρύνονταν με 4% και αργότερα 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ με βάση την πλασματική και όχι την πραγματική τους σύνταξη.
Αυτό κρίθηκε παράνομο και έτσι πρέπει να υπάρξουν επιστροφές οι οποίες ανάλογα με το ποσό της σύνταξης μπορεί να φτάσουν ως και τα 3.000 ευρώ.
Οι κρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΠΥ έγιναν με λάθος υπολογισμό, καθώς γίνονταν με βάση το ονομαστικό ποσό και όχι το καταβαλλόμενο ποσό σε βάθος 4,5 ετών. Έτσι τα ποσά που κρατήθηκαν παρανόμως είναι μεγάλα. Κάθε συνταξιούχος θα πάρει πίσω ένα ικανοποιητικό ποσό.
Ως γνωστόν χιλιάδες συνταξιούχοι ζητούν να τους επιστραφούν από τον ΕΦΚΑ οι επιπλέον εισφορές που παράνομα παρακρατήθηκαν υπέρ ΕΟΠΥΥ από τις συντάξεις τους. Εδώ και χρόνια, τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και η σημερινή εφάρμοζαν τον Νόμο 2084 του 1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους. Και αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.
Οι απώλειες για τους συνταξιούχους είναι μεγάλες και εκτιμάται ότι για καθένα συνταξιούχο φτάνουν έως και 3.000 ευρώ. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει υπολογίσει ότι το κράτος χρωστά σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους.