Το σχέδιο νόμου για το μεταφορικό ισοδύναμο, εξετάστηκε σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας με τη συμμετοχή φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από 01/07/2018 αρχικά σε 32 νησιά του Αιγαίου που θα απωλέσουν το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και το οποίο θα διαμορφωθεί στο 24% – και από 1η Ιανουαρίου 2019 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, τόνισε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα μέτρο που ξεκίνησε να συζητείται από τη δεκαετία του ’70 και σήμερα αρχίζει να υλοποιείται. «Πριν από μερικούς μήνες θα έλεγε κανείς ότι δε θα γίνει ποτέ, αλλά αυτή η κυβέρνηση θα το επιχειρήσει και θα είναι σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να γίνουν πράξη η διακηρυγμένη νησιωτική πολιτική της Ευρώπης και η ευρωπαϊκή πολιτική της εδαφικής συνοχής. Είναι ένα δύσκολο μέτρο στην εφαρμογή του και για το λόγο αυτό χρειάζεται και την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, είπε ότι σύντομα, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, το σχέδιο νόμου για το μεταφορικό ισοδύναμο θα αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση. «Το σχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση είναι καινοτόμο μέτρο και θα προσφέρει πολλά στην αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας, καθώς λαμβάνει υπόψη τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, το βαθμό απομόνωσης κάθε νησιού και τις πραγματικές ανάγκες μετακίνησης των νησιωτών, αποτελώντας έτσι την πρώτη προσπάθεια για την εφαρμογή μιας νησιωτικής πολιτικής που θα απαντά στα πραγματικά προβλήματα των νησιών” ανέφερε ο υφυπουργός.
Εξηγώντας τη λογική του μέτρου, ο κ. Σαντορινιός ανέφερε πως τη μελέτη και τον σχεδιασμό του μεταφορικού ισοδύναμου ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
«Πρόκειται για την εναρμόνιση του θαλάσσιου μεταφορικού κόστους προϊόντων και του κόστους μετακινήσεων κατοίκων των νησιών, με το αντίστοιχο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η χρηματοδότηση του γίνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα εφαρμοστεί πιλοτικά από το β΄ εξάμηνο του 2018, με στόχο να γίνει η κανονική εφαρμογή του σε όλα τα νησιά, από την 1/1/2019″. Κλείνοντας, ανέφερε ότι σύντομα οι νησιώτες, μέσω των θεσμικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τη νησιωτικότητα, θα αισθάνονται επιτέλους ισότιμοι, ενώ για πρώτη φορά θα διατεθούν σημαντικά ποσά από εθνικούς πόρους για τις μικρές επιχειρήσεις των νησιών – ποσά που θα τονώσουν την ρευστότητά τους.
Την πλήρη υποστήριξή τους στο μέτρο και την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εξέφρασαν όλοι οι παριστάμενοι εκπρόσωποι της νησιωτικής Ελλάδας. Ανέφεραν ότι είναι ένα μέτρο που από καιρό περιμένουν οι νησιώτες, που αναμένεται να ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών, που θα κάνει τους νησιώτες να αισθανθούν ότι ανακουφίζονται από το βάρος της απόστασης που τους χωρίζει από την ηπειρωτική Ελλάδα, ένα μέτρο που θα δώσει στα νησιά την αίσθηση ότι το κράτος είναι δίπλα τους.
Κλείνοντας τη συνάντηση, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι το υπουργείο υλοποιεί την εντολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να εφαρμοστεί το μέτρο το συντομότερο δυνατό.
«Καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια, έγινε ιεράρχηση των αναγκών και έτσι βρέθηκαν χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής. Σημείωσε όμως, ότι στόχος του υπουργείου είναι το μεταφορικό ισοδύναμο να ενισχυθεί και με ευρωπαϊκούς πόρους.
«Θέλουμε η εδαφική συνοχή και οι σχετικές διακηρύξεις της Ευρώπης, να αποκτήσουν σάρκα και οστά, να γίνουν πράξη. Για αυτό και ο στόχος είναι να φέρουμε ευρωπαϊκούς πόρους. Η νησιωτικότητα είναι κρίσιμο μέγεθος, το οποίο ειδικά στο Αιγαίο συνδέεται και με εθνικά ζητήματα” ανέφερε.