Πολύ άσχημες εξελίξεις έχουμε στην Καταλονία καθώς η Μαδρίτη απέστειλε παρακρατικούς και μέλη της Ισπανικής Φάλαγγας με τις συγκρούσεις να είναι θέμα ωρών. Ο Ραχόι απειλεί με στρατιωτικό νόμο και εφαρμογή του Αρθρου 155 του Συντάγματος. Ομως τα χειρότερα για την ΕΕ δεν ήρθαν ακόμη
“Ορέξεις” φαίνεται ότι έχει ανοίξει το δημοψήφισμα στην Καταλονία. Το παράδειγμά της φαίνεται να θέλουν να μιμηθούν η Λομβαρδία και το Βενέτο στην Ιταλία, που οργανώνουν δημοψήφισμα για μεγαλύτερη αυτονομία.
Πρόκειται για δυο σημαντικές περιοχές στην Ιταλία, καθώς η μια έχει πρωτεύουσα την Βενετία και η άλλη το Μιλάνο.
Οι περιφερειάρχες ανήκουν στην “Λέγκα του Βορρά”, της οποίας και ήταν ιδέα η όλη διαδικασία.
Οι πολίτες θα ρωτηθούν αν επιθυμούν να αυξηθούν οι αρμοδιότητες των δυο περιφερειών σε τομείς όπως είναι ο πολιτισμός, η παιδεία, η αστική και η ποινική δικαιοσύνη.
Και μέσα στην παράταξη πάντως ξέσπασε σύγκρουση ανάμεσα στα “Αδέλφια της Ιταλίας” και της Λέγκας.
Η επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι προπαγανδιστική και είπε ξεκάθαρα ότι αν η ίδια έμενε στο Μιλάνο ή στην Βενετία, δεν θα πήγαινε να ψηφίσει.
Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας και στέλεχος της Λέγκα, Ρομπέρτο Μαρόνι, απάντησε ότι οι δηλώσεις αυτές είναι «λανθασμένες όσο και βαρύτατες». Πρόσθεσε πως θα πρέπει, πιθανότατα, να αναθεωρηθεί, σε πανιταλικό επίπεδο, η συμμαχία της Λέγκα με τα «Αδέλφια της Ιταλίας».
Συμμαχία η οποία, όμως, όλα δείχνουν ότι μπορεί να οδηγήσει και σε συνεργασία με την Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι.
«Ανταρσία» στην κεντροαριστερά από τον Δήμαρχο του Μιλάνου
Όσο για την κεντροαριστερά, η επίσημη θέση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ότι η έκφραση αυτή της λαϊκής βούλησης μπορούσε να αποφευχθεί, διότι είναι άκρως δαπανηρή.
Ο δήμαρχος του Μιλάνου, όμως, Μπέπε Σάλα, ο οποίος εξελέγη με την κεντροαριστερά, δηλώνει ανοικτά ότι στις 22 Οκτωβρίου θα ψηφίσει «ναι» στην αυτονομία. Κάτι που μπορεί να θεωρηθεί… πολιτικά σκόπιμο, καθώς στοχεύει στην καρέκλα του περιφερειάρχη της Λομβαρδίας.
«Τριγμοί» και στα Πέντε Αστέρια
Τέλος, διαφωνίες και τριγμοί υπάρχουν και μέσα στο κίνημα Πέντε Αστέρων. Στο συμβούλιο της περιφέρειας Λομβαρδία, η ψήφος του υπέρ της πρότασης για δημοψήφισμα ήταν καθοριστική, για να μπορέσει όντως να οργανωθεί.
Οι «πεντάστεροι» υπογραμμίζουν ότι περιόρισαν κάποιες υπερβολικά εγωιστικές αυτονομιστικές διαθέσεις. Παράλληλα λένε ότι επέβαλαν την ηλεκτρονική ψήφο, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε όλη την περιφέρεια με πρωτεύουσα το Μιλάνο.
Αλλά ένα σημαντικό μέρος της βάσης των ψηφοφόρων του κινήματος του Γκρίλλο, είναι σαφώς δυσαρεστημένο. Διότι θεωρεί, κυρίως, ότι σε μια χώρα που επλήγη έντονα από την οικονομική κρίση, δεν χρειάζονται, την στιγμή αυτή, κινήσεις που να ευνοούν τις πλουσιότερες περιοχές της και που μπορούν να κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς της Κάτω Ιταλίας ακόμη πιο απομονωμένους.
Επιμένει ο Πουτζεμόν ότι θα κηρύξει την ανεξαρτησία της
Η Καταλονία θα εφαρμόσει τη νομοθεσία που αφορά το δημοψήφισμα, η οποία προβλέπει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας εφόσον τα αποτελέσματα καταδείξουν την επικράτηση του «ναι», διαβεβαίωσε ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτική εκπομπή, η οποία θα προβληθεί αργότερα σήμερα.
«Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, την οποία εμείς δεν ονομάζουμε «μονομερή» ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, προβλέπεται στο νόμο για το δημοψήφισμα ως μια εφαρμογή των αποτελεσμάτων. Εμείς θα εφαρμόσουμε όσα προβλέπει ο νόμος» υπογράμμισε ο πρόεδρος της κυβέρνησης της περιφέρειας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3, σύμφωνα με τα αποσπάσματα που μεταφορτώθηκαν στον ιστότοπο του δικτύου.
Η κυβέρνηση της Καταλονίας δηλώνει ότι το 90% και πλέον των πολιτών που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία. Το δημοψήφισμα κηρύχθηκε παράνομο από τις ισπανικές αρχές και η συμμετοχή ανήλθε σε ποσοστό 43%.
Ο καταλανικός νόμος που άνοιξε τον δρόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αναφέρει ότι το κοινοβούλιο της Καταλονίας θα κηρύξει την ανεξαρτησίας της περιφέρειας εντός 48 ωρών αφού η εκλογική επιτροπή της περιοχής επικυρώσει επίσημα την επικράτηση του «ναι».
Νωρίτερα σήμερα πάντως, ενώπιον της ογκώδους διαδήλωσης που διοργανώθηκε στη Βαρκελώνη κατά της ανεξαρτησίας, ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος δεν παρέστη στην κινητοποίηση, έστειλε ένα μήνυμα στο Twitter διατυπώνοντας τη συμπαράστασή του στους διαδηλωτές.
«Θα προστατεύσουμε την ενότητα της Ισπανίας. Δεν είστε μόνοι» έγραψε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Ο Ραχόι δεν αποκλείει αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας
Τις εξουσίες που της δίνει το Σύνταγμα της χώρας για να αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας και να εμποδίσει την περιοχή να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της και να αποσχιστεί από την Ισπανία δεν αποκλείει να χρησιμοποιήσει η Ισπανική κυβέρνηση.
Αυτό υπογράμμισε ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα El País, την πρώτη μετά το ξέσπασμα της κρίσης.
Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος να ενεργοποιήσει το Άρθρο 155 του Συντάγματος της Ισπανίας, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να καθαιρέσει την κυβέρνηση της περιφέρειας και να προκηρύξει νέες εκλογές εκεί, ο Ραχόι απάντησε: «Δεν αποκλείω απολύτως τίποτε εάν είναι σύννομο (…). Το ιδανικό θα ήταν να μη χρειαστεί να εφαρμοστούν ακραίες λύσεις, αλλά για μη γίνει αυτό τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν» .
Ο ίδιος απαίτησε να τερματιστούν οι απειλές από πλευράς των αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας. «Θα ήθελα η απειλή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας να ανακληθεί το συντομότερο δυνατόν», τόνισε. Διεμήνυσε ότι η Μαδρίτη δεν θα επιτρέψει «καμιά ανακήρυξη ανεξαρτησίας» από πλευράς των καταλανών εθνικιστών και πρόσθεσε πως ακόμη κι αν αυτή γίνει «δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα». Προέτρεψε επιπλέον τους «μετριοπαθείς» καταλανούς εθνικιστές να απομακρύνουν τους ριζοσπάστες.
Ο Ραχόι ξεκαθάρισε επίσης στην Ελ Παΐς ότι οι επιπλέον 4.000 αστυνομικοί τους οποίους η κυβέρνησή του ανέπτυξε στην Καταλονία πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση την 1η Οκτωβρίου θα παραμείνουν στην περιοχή μέχρι η κρίση να τερματιστεί.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία εξαιτίας της κρίσης στην Καταλονία. Επίσης ο Ραχόι απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να δεχθεί διαμεσολάβηση για τη διευθέτηση της κρίσης.
Η La Caixa Banking Foundation μετακινεί τη διοίκησή της στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα
Το τραπεζικό ίδρυμα La Caixa Banking Foundation που διαχειρίζεται την εταιρία συμμετοχών η οποία έχει υπό τον έλεγχό της, την τράπεζα Caixabank, ανακοίνωσε σήμερα ότι μετακινεί την διοίκησή του στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, για όσο συνεχίζεται η πολιτική αναταραχή στην Καταλονία.
Η τράπεζα Caixbank είχε ανακοινώσει χθες ότι αποφάσισε να μετακινήσει το γραφείο της στην Βαλένθια υπό την εξέλιξη της κατάστασης στην Καταλονία, που διεκδικεί την ανεξαρτητοποίηση της από την υπόλοιπη Ισπανία, μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής.
Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας μεταφέρει την έδρα της από τη Βαρκελώνη στη Βαλένθια.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Caixabank, επιβεβαιώνοντας την φημολογία των προηγούμενων ημερών, αποφάσισε την Παρασκευή, έπειτα από έκτακτη συνεδρίασή του, να μεταφέρει την έδρα της από τη Βαρκελώνη στη Βαλένθια.
Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας ακολούθησε έτσι τα βήματα της πέμπτης μεγαλύτερης, Banco Sabadell, η οποία την Πέμπτη ενέκρινε τη μεταφορά της έδρας της στο Αλικάντε, και άλλες μικρότερες τράπεζες, όπως η Mediolanum και η Arquia.
Μετά τις εξελίξεις με το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής και μπροστά στον κίνδυνο η Καταλονία να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της, η Caixabank επιχειρεί να «ελιχθεί», προκειμένου να διασφαλίσει αφενός μεν ότι θα συνεχίσει να απολαμβάνει της στήριξης της ΕΚΤ, αφετέρου δε, να κρατήσει ανοιχτές τις γραμμές ρευστότητάς της.
Η μεταφορά της έδρας δεν συνεπάγεται αλλαγές στις δραστηριότητές της ούτε επηρεάζει τους υπαλλήλους της, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Γιούνκερ για την κρίση στην Καταλονία
Για την κρίση στην Καταλονία συζήτησαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, σύμφωνα με δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου.
Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία εκφράζει την ανησυχία για το ενδεχόμενο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, από το περιφερειακό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, αλλά και την αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προκαλώντας περαιτέρω έξαρση της χειρότερης πολιτικής κρίσης για δεκαετίες, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ισπανία.
Ο Γιούνκερ μίλησε στην Μέρκελ χθες από την Ινδία στο περιθώριο της διάσκεψης μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας. «Μεταξύ άλλων θεμάτων συζήτησαν την κατάσταση στην Ισπανία», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χωρίς να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η ανησυχία κλιμακώνεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης στην Καταλονία, στην οικονομία της Ισπανίας που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, αλλά και την πιθανότητα επιπτώσεων στις άλλες οικονομίες των χωρών που συμμετέχουν στην ζώνη του ευρώ