Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση για την απαλλαγή των πυρόπληκτων από τον ΕΝΦΙΑ, την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εγκαυματιών, την αποκατάσταση της περιοχής και τον καθαρισμό του επικίνδυνου οικοπέδου στον Νέο Βουτζά.
Στην επέτειο του ενός χρόνου από το Μάτι η κυβέρνηση προχωρά, όπως είχε εξαγγείλει χθες στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δράσεις για την ανακούφιση των πυρόπληκτων, την αποκατάσταση της περιοχής και την αποφυγή νέας τραγωδίας.
Μεταξύ των μέτρων συμπεριλαμβάνεται η δωρεάν πρόσβαση σε θεραπεία και φάρμακα για τους εγκαυματίες. Επίσης, οι πυρόπληκτοι που υπολογίζονται σε 4.334, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ, για μια πενταετία. Η σχετική δράση έχει κόστος 10 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, θα διατεθούν 20 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και την ανάπλαση της περιοχής.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει μεταξύ άλλων, τη συγκρότηση ειδικού φορέα για την αποκατάσταση περιοχών, όπως το Μάτι, ο Ν. Βουτζάς, η Κινέτα.
Πιο αναλυτικά:
*Περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει γρήγορες κινήσεις για δράσεις υψηλής προτεραιότητας, αξιοποιώντας τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό ενός οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.
*Συγκροτείται ειδικός φορέας, μη αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με αποστολή την κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Στον φορέα αυτό θα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ.Γ. της Κυβέρνησης.
*Ανατίθεται στο Τ.Ε.Ε. να χαράξει ένα νέο, πρότυπο χωρικό Σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή, ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Στόχος είναι να γίνει μέσα σε ένα χρόνο, έργο που κανονικά θα χρειαζόταν μια πενταετία.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης χθες ανακοίνωσε το ξεμπλοκάρισμα κονδυλίων για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία λιμνάζουν εδώ και ένα χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγή. Αυτός ο ερανικός λογαριασμός, που είχε 37 εκατομμύρια ευρώ, του οποίου ήταν επικεφαλής ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Υπουργός Οικονομικών, δεν είχε διαχειριστικά ζητήματα όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, υπήρχαν όμως όπως τόνισε τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα, όσον αφορά την αξιοποίηση των χρημάτων που δόθηκαν από τους συμπολίτες μας για την ανακούφιση των πυρόπληκτων. Για αυτό και η κυβέρνηση προχώρησε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς όπως είπε ο κ.Πέτσας ορισμός της ανάγκης έκδοσης ΠΝΠ είναι η αντιμετώπιση τόσων επειγουσών καταστάσεων, πόσο μάλλον όταν έχουν καθυστερήσει εδώ και ένα έτος.