Τη δέσμευση της κυβέρνησης για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου μισθού το αμέσως επόμενο διάστημα επανέλαβε στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
Παράλληλα, η υπουργός έκανε λόγο για ένα «δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που στέκεται στα πόδια του, είναι πλεονασματικό και μακροπρόθεσμα βιώσιμο μετά τη σημερινή νομοθετική παρέμβαση» και επιτέθηκε με δριμύτητα στη ΝΔ κατηγορώντας την για άρνηση της πραγματικότητας και επικίνδυνη καταστροφολογία και επιχειρηματολογία.
«Η εικόνα της αντιπολίτευσης και ιδίως της ΝΔ είναι άρνηση της πραγματικότητας. Οδεύει ολοταχώς προς υπονόμευση του ασφαλιστικού συστήματος. Κι αυτό έχει γίνει με τρεις τρόπους. Με αυτά που έκανε ως κυβέρνηση, με τη ρητορική που αναπτύσσει σε σχέση με το τι κάνει η παρούσα κυβέρνηση, επενδύοντας σε ψευδή στοιχεία, στο μαύρο και στην καταστροφολογία και με τις προγραμματικές της θέσεις αναφορικά με το τι θα κάνει αν κάποια στιγμή γίνει κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου και συνέχισε: «Ότι η χώρα ανακτά την ελευθερία της και μπορεί πλέον να ακυρώνει αχρείαστα μέτρα αρνείται να το παραδεχτεί η ΝΔ, γιατί ίσως αυτό εξυπηρετεί την προσπάθεια διάσωσης του αντιπολιτευτικού της αφηγήματος περί μόνιμης καταστροφής της χώρας».
Στο σημείο αυτό η κ. Αχτσιόγλου επιτέθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «αν περάσουμε σε αυτά που εισηγήθηκε στη ΔΕΘ, σε ένα σύστημα, όπου οι εισφορές περνάνε στην ιδιωτική ασφάλιση – αυτομάτως κόβει τους πόρους για την πληρωμή των σημερινών συντάξεων».
«Μένουν αυτόματα στον αέρα 1,2 εκατ. συνταξιούχοι επικουρικοί. Αν το κράτος έρθει να καλύψει αυτήν την τρύπα που θα δημιουργηθεί από τη φυγή της ροής των εισφορών προς τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αυτό θα σημαίνει περίπου 30 δισ. Αν μιλήσουμε για τους επικουρικώς ασφαλισμένους το κόστος εκτινάσσεται στα 50 δισ., με μόνους ωφελημένους τις ιδιωτικές ασφαλιστικές» επεσήμανε η κ. Αχτσίογλου.
«Αυτό συμπληρώνει όλη την εικόνα της υπονόμευσης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η εικόνα η οποία είχε αρχίσει να χτίζεται από τα πεπραγμένα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπληρώνεται με την ρητορική της και με την ευθεία αφήγηση του κ. Μητσοτάκη», πρόσθεσε.
«Για μας υπάρχει μια πολιτική δέσμευση. Ο πρωθυπουργός την είπε μνημόνιο με τον λαό. Εγώ θα έλεγα χρέος προς την κοινωνία. Να δώσουμε ουσιαστικό νόημα στην έξοδο από τα μνημόνια με άμεσα μέτρα βελτίωσης του εισοδήματος του. Το χρέος αυτό υπηρετούμε με το νομοσχέδιο μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές σε 250.000 αυτοαπασχολούμενους» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: «Τα χρέος αυτό υπηρετούμε και με την ακύρωση του μέτρου για την περικοπή των συντάξεων και την αύξηση που θα δοθεί σε 620.000 συνταξιούχους από 1/1/2019 και με την αύξηση του κατώτατου μισθού και με την κατάργηση του υποκατώτατου».
Η υπουργός Εργασίας υποστήριξε ακόμα ότι «το νομοσχέδιο είναι ένα επεκτατικό μέτρο ελάφρυνσης και έρχεται να συμπληρώσει το τέλος των χρόνιων οικονομικών επιβαρύνσεων και να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος και όσους έχουν ανάγκη.
«Η επιδότηση ενοικίου σε 400.000 οικογένειες, το τέλος επιτηδεύματος, οι επιστροφές αναδρομικών σε ένστολους και γιατρούς, η μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα θεσπιστεί τον επόμενο μήνα, είναι σειρά μέτρων ελάφρυνσης σε ανθρώπους του μόχθου», σημείωσε.
Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου απέρριψε τους ισχυρισμούς του εισηγητή της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, που επικαλούμενος στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗΣ», έκανε λόγο για αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών, καθώς χάθηκαν πάνω από 120. 000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, τονίζοντας ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το τελευταίο 10μηνο δημιουργήθηκαν 160.000 νέες θέσεις εργασίας.