Η επιστολή του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Βουλής αλλά και οι επιστολές των 6 πρόθυμων βουλευτών που συντάχθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, μονοπώλησαν την συνεδρίαση της Ολομέλειας για τις τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής.
Από το βήμα της Βουλής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει το τεκμήριο της δεδηλωμένης και είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. «Ο πρωθυπουργός με την επιστολή του ομολογεί πανηγυρικά πως παρεμβαίνει στον Κοινοβουλευτισμό και προσβάλει τον Πρόεδρο της Βουλής για να αποδείξει πως δεν εκβιάζεται από τον κ. Καμμένο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τις επιστολές των 6 που συντάχθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτήρισε «τραγέλαφο». Δημιουργείται έναν ασπόνδυλο κοινοβουλευτισμό με την ελαστικότητα των συνειδήσεων των βουλευτών» τόνισε.
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Γιάννης Τραγάκης απο τη ΝΔ λέγοντας πως «πάντοτε η επιτροπή Κανονισμού ήταν πεδίο σύγκλισης. Αυτό το συναινετικό κλίμα όμως τορπιλίστηκε από την χθεσινή επιστολή του πρωθυπουργού». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Βουλής έφερε διχασμό και αποτελεί την ωμή παρέμβαση.
Σχετικά με το επίμαχο άρθρο 15 του Κανονισμού που προβλέπει ότι για την συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας απαιτούνται κατ ελάχιστον πέντε βουλευτές που έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα υποστήριξε ότι το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής είχε γνωμοδοτήσει από το 2013 πως δεν μπορεί να αλλάξει η σχετική ρύθμιση. “Ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα είναι το ευαγγέλιο μας και πρέπει να το τηρούμε όλοι» είπε με νόημα.
Σχετικά με τις επιστολές των 6 πρόθυμων βουλευτών ανέφερε πως είναι «άχρηστα χαρτιά» λέγοντας πως είναι αδιανόητο να προδικάζουν τις προθέσεις τους. «Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση εκ των προτέρων» είπε. Μάλιστα χαρακτήρισε τραγέλαφο και θεσμική εκτροπή το παράδοξο να υπάρχουν δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης που να δίνουν εν λευκό την ψήφο τους στην κυβερνητική μειοψηφία.
Από την μεριά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου τόνισε ότι «η επιστολή του Πρωθυπουργού συνιστά μία ωμή παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και της Συνταγματικά κατοχυρωμένης Αρχής της διάκρισης των εξουσιών. Ο κυνικός τρόπος που ο Πρωθυπουργός επιλέγει να απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Βουλής, τον τρίτο πολιτειακό παράγοντα του Πολιτεύματος, δεν καταδεικνύει μόνο την αντίληψή του για τη λειτουργία των θεσμών της Δημοκρατίας, αλλά κυρίως την περιφρόνησή του γι αυτούς». Επίσης συμπλήρωσε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής δεν είναι υφιστάμενος του Πρωθυπουργού, για να του δίνει εντολές και το τι θα πράξει η Επιτροπή Κανονισμού και ο Πρόεδρος της Βουλής, δεν το υποδεικνύει ο Πρωθυπουργός.»
Η χώρα δεν αξίζει τέτοια παρακμή. Το χειρότερο είναι ότι οι πολίτες που βλέπουν αυτά που συμβαίνουν αυτή την περίοδο στη Βουλή με τους διερχόμενους βουλευτές από την αντιπολίτευση στη συμπολίτευση, την πολιτική συναλλαγή για τη διακράτηση υπουργικών θέσεων, το αλισβερίσι για το πότε παραιτείται ένας βουλευτής και με ποιού υπόδειξη, αποστρέφονται το πολιτικό σύστημα και τέτοια λειτουργία του κοινοβουλίου» συμπλήρωσε.
Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ είπε ότι «οι μεταγραφές των βουλευτών πολλαπλασιάζονται επειδή τα κόμματα κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης έχουν στρατηγική σύμπλευση».
Από τους ΑΝΕΛ, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά είπε ότι οι ΑΝΕΛ αγωνιούν για την μη διάλυση της κοινοβουλευτικής τους ομάδα, επισημαίνοντας πως όταν οι βουλευτές δεν ακολουθούν την κομματική γραμμή θα πρέπει να διαγράφονται.
«Όταν διαφωνείς με το κόμμα σου παραδίδεις την έδρα σου» είπε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων συμπληρώνοντας πως είναι πολύ αρνητικό να διαλύεται μια κοινοβουλευτική ομάδα εξαιτίας κάποιον που θέλουν να κάνουν αποστασίες.