Το Ιράν και η Τουρκία συνήψαν συμμαχία κατά των Κούρδων από αυτές που σίγουρα δεν συμβαίνουν κάθε μέρα: Απέναντι στο Ισραήλ αλλά και απέναντι στις ΗΠΑ που επί προεδρίας Ν.Τραμπ έχουν κλιμακώσει την ρητορική τους κατά της Τεχεράνης στις ΗΠΑ συμφώνησαν στην πρώτη στρατιωτική συμμαχία της μεταξύ τους ιστορίας.
Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Χουλούσι Ακάρ δήλωσε ότι “Η Τουρκία και Ιράν θα συνεργασυούν εφεξής ακόμα στενότερα στον στρατιωτικό τομέα, ενάντια των υφιστάμενων απειλών και κινδύνων”.
Ο στρατηγός Ακάρ σε δηλώσεις που προέβη κατά την κοινή σύσκεψη τύπου που παραχώρησαν μαζί με τον Ιρανό ομόλογο του Μπακερί, στο Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων στην Τεχεράνη, όπου βρίσκεται για επαφές, σημείωσε πως η φιλία ανάμεσα σε Τουρκία και Ιράν έχει ρίζες σε αιώνες πριν.
«Αναπτύσσουμε τις στρατιωτικές μας σχέσεις παράλληλα με τις πολιτικές και οικονομικές μας σχέσεις. Υπάρχει ταύτιση απόψεων κυρίως πάνω σε θέματα που αφορούν την συνοριακή ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» είπε ο στρατηγός Ακάρ.
Ο επικεφαλής του ιρανικού Γενικού Επιτελείου, υποστράτηγος Μοχάμαντ Μπακίρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογό του, Αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος επισκέφθηκε για τον λόγο αυτό την Τεχεράνη, δήλωσε μετά την συμφωνία:
“Συζητήσαμε τις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος στην κουρδική περιοχή του Ιράκ και υπογραμμίσαμε την ενότητα του ιρακινού εδάφους και την απόρριψή μας στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.
Πλέον οι δύο χώρες θα συνεργαστούν σε στρατιωτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος ασφάλειας. Θα ενισχύσουμε την στρατιωτική μας συνεργασίας με την Τουρκία προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της απειλής.
Συμφωνήσαμε κατ’αρχήν στην διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. Εν συνεχεία θα υπάρξει κοινός στρατιωτικός σχεδιασμός και από κοινού αντιμετώπιση του ζητήματος της ασφάλειας στα σύνορα των δύο χωρών προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των χωρών μας”!
Η τουρκοϊρανική συμμαχία είναι πρωτοφανές γεγονός δεδομένης της έντασης από την οποία είχαν περάσει οι σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, καθώς στρατιωτικές δυνάμεις τους είχαν βρεθεί αντιμέτωπες σε αρκετά περιστατικά στην Συρία, μεταξύ 2014-2016.
Το Ιράν στήριξε την κυβέρνηση Ασαντ και δεν είναι υπερβολικό να ισχυριστεί κάποιος ότι μέχρι την άμεση ρωσική εμπλοκή πριν δύο χρόνια, το Ιράν και η Χεζμπολάχ έσωσαν το συριακό καθεστώς.
Στην εξίσωση εισέρχεται φυσικά και το Ισραήλ: Το Τελ Αβίβ έχει πλέον έναν ακόμα λόγο να έρχεται σε μετωπική με την Αγκυρα. Και αυτό είναι κάτι που η Αθήνα πρέπει να αξιοποιήσει…
Στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ, της Τουρκίας και του Ιράν θα εισβάλουν στο ιρακινό Κουρδιστάν στις 12 Οκτωβρίου.
Η συνάντηση είχε αντικείμενο τον σχεδιασμό της κοινής δράσης των δύο χωρών.
Το Ιράκ με τις δυνάμεις του θα επιχειρήσει να ανοίξει έναν νέο δρόμο στα σύνορα, στην περιοχή Silopi (στα τριεθνή σύνορα Τουρκίας, Συρίας, Βορείου Ιράκ -ιρακινού Κουρδιστάν- ανάμεσα σε βορειοαντολική Συρία και τις ανατολικές περιοχές ιρακινού Κουρδιστάν), καταλαμβάνοντας τη συνοριακή πύλη «Fish Habur».
Επίσης, να πάρει το συνοριακό πέρασμα στην περιοχή «Hacı Umran» (ιρανο-ιρακινά σύνορα). Εκεί, βάσει των πληροφοριών που διαρρέουν στον τουρκικό Τύπο, θα εισβάλλουν και οι ιρανικές δυνάμεις.
Την ίδια στιγμή, αν και στην πρώτη φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεών της, η Τουρκία δεν σχεδιάζει να μπει στο Ιράκ ένας από τους στόχους της είναι η δημιουργία μιας στρατιωτικής βάσης στην περιοχή «Simelka» – «Fish Habur» με σκοπό την εξασφάλιση της ασφάλειας των τουρκικών εμπορικών προϊόντων και των Τουρκμένων.