Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «Αδειάζει» τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών ο απερχόμενος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένοντας πως ουδέποτε ο ίδιος ή οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί είχαν ζητήσει από την Ελλάδα να προχωρήσει σε περικοπές στις συντάξεις.
Σε μια συνέντευξη – «ποταμό» προς τη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) , ο κ. Σόιμπλε αναφέρεται εκτενώς στην ελληνική κρίση και απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο ίδιος «υπαγόρευε» περικοπές. «Δεν διατάξαμε κανέναν να κόψει συντάξεις. Αυτό που είπε η τρόικα ήταν: πρέπει να μπορείτε να χρηματοδοτείτε μόνοι σας τον προϋπολογισμό σας».
Για το Grexit
Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο της FAS, για το πότε σκέφτηκε να προτείνει την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, λέει ότι το σκέφτηκε «αρκετά νωρίς» και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει, πίστευε ότι «οι ίδιοι οι Έλληνες θα άντεχαν περισσότερο ένα ξαφνικό σοκ, παρά πολυετή προγράμματα περικοπών. Αλλά φυσικά αυτό θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι Έλληνες».
Όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας, « ο μίτος της σκέψης του κ. Σόιμπλε παραμένει πάντα ο ίδιος: οι ίδιοι οι Έλληνες θα αποφασίσουν αν θέλουν να ανταποκριθούν στην προσπάθεια που απαιτείται για την παραμονή στο ευρώ ή αν προτιμούν να αποχωρήσουν, ώστε να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους μέσω συνεχών υποτιμήσεων».
Ο δημοσιογράφος της FAS επανέρχεται στο θέμα και σημειώνει ότι το καλοκαίρι του 2015 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαινόταν ιδιαίτερα αποφασισμένος να υλοποιήσει το Grexit.
Η απάντηση: «Σχεδόν όλοι εμείς οι υπουργοί Οικονομικών (της ευρωζώνης) είχαμε τη γνώμη ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα. Αλλά και πάλι: μόνο οι ίδιοι οι Έλληνες θα μπορούσαν να λάβουν μία τέτοια απόφαση».
Και τελικά η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν να κρατήσουν τη χώρα στην ευρωζώνη; «Όχι», επιμένει ο Σόιμπλε. «Τελικά ήταν ο ίδιος ο Τσίπρας. Ο οποίος αποδέχθηκε τότε το αντίθετο από εκείνο που είχε υποσχεθεί προεκλογικά στους Έλληνες ψηφοφόρους. Το θυμάμαι καλά: είχε έρθει ήδη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εδώ, σε αυτό το γραφείο που μιλάμε κι εμείς. Ο Τσίπρας εξήγγειλε έναν προεκλογικό αγώνα με την υπόσχεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, αλλά χωρίς όρους. Και τότε του απάντησα: Δεν μπορώ παρά να σας ευχηθώ να χάσετε τις εκλογές. Αυτή την υπόσχεση δεν θα καταφέρετε να την τηρήσετε. Κι έτσι έγινε. Όταν στην Ελλάδα οι τράπεζες ήταν κλειστές και τα ΑΤΜ δεν έβγαζαν χαρτονομίσματα, αναγκάστηκε να το αποδεχθεί και, ορθώς, να εκμαιεύσει εντολή για αλλαγή πολιτικής μέσω νέων εκλογών».