Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που η Τουρκία διεξάγει εκστρατεία για το φακέλωμα των οπαδών του Γκιουλέν εκφράζει ο δημοσιογράφος του «Spiegel», που αποκάλυψε τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Άγκυρας σε 35 κράτη.
O Χασνάιν Καζίμ τονίζει επιπλέον ότι ειδικά στη χώρα μας οι τουρκικές δραστηριότητες πιθανότατα στοχεύουν και το Αιγαίο, υπερβαίνοντας την καταγραφή του δικτύου του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει στοχοποιήσει ο Ταγίπ Ερντογάν ως υπεύθυνου της απόπειρας πραξικοπήματος.
«Για την Ελλάδα πιστεύω πως ναι, είναι πολύ πιθανό οι τουρκικές δραστηριότητες να επεκτείνονται και πέραν του εντοπισμού των πιστών του Γκιουλέν.
»Είναι πολύ πιθανό να στοχεύουν συγκεκριμένα το Αιγαίο», δηλώνει ο δημοσιογράφος του «Spiegel», ο οποίος τονίζει ότι η έκταση των τουρκικών κατασκοπευτικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο εξυπηρετεί συμφέροντα του Ερντογάν τη δεδομένη περίοδο.
«Ο Ερντογάν κάνει οτιδήποτε είναι πιθανόν για να πάρει την υποστήριξη από τους εθνικιστές στην Τουρκία.
»Η αύξηση της επιρροής του στο εσωτερικό είναι το μόνο που τον ενδιαφέρει, ενώ δεν τον νοιάζει καθόλου πώς θα αντιδράσουν οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου ή η Ευρωπαϊκή Ένωση.
»Γι’ αυτό πιστεύω πως είναι πιθανό να υπάρχουν μυστικές τουρκικές δραστηριότητες στο Αιγαίο», αναφέρει ο Χ. Καζίμ.
Το πρόσφατο δημοσίευμα του Γερμανού δημοσιογράφου προκάλεσε διεθνή σάλο, καθώς μιλούσε για οδηγία που έστειλε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2016 η Διεύθυνση Θρησκευτικών Ζητημάτων της Τουρκίας προς τις πρεσβείες και τα προξενεία 35 χωρών για τον εντοπισμό των πιστών του ιμάμη Γκιουλέν.
Μετά την αποκάλυψη του «Spiegel», οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Αυστρίας και της Γερμανίας τόνισαν ότι δεν θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων στο έδαφος τους.
Όπως δηλώνει ο Καζίμ, η Ελλάδα δεν είναι μεταξύ των 35 χωρών που περιλαμβάνονται στα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του.
«Το γεγονός αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει αφήσει την Ελλάδα εκτός αυτού του παιχνιδιού.
»Αντιθέτως είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν ανάλογες επιχειρήσεις και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες για τις οποίες δεν έχω στοιχεία», υποστηρίζει ο δημοσιογράφος.
«Για παράδειγμα, από τα έγγραφα που έχω απουσιάζουν και χώρες όπως η Γαλλία, που έχει μεγάλη τουρκική κοινότητα, ή το Πακιστάν, όπου η κυβέρνηση έκλεισε τα σχολεία του Γκιουλέν μετά από τουρκικές πιέσεις.
»Όμως αυτή η υπόθεση που δημοσίευσα αφορά μόνο την οδηγία που εστάλη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είμαι βέβαιος ότι οι ίδιες δραστηριότητες έχουν γίνει και σε μια σειρά άλλων χωρών», εξηγεί ο Γερμανός δημοσιογράφος.
«Η Τουρκία θεωρεί την Ελλάδα σημαντικό παίκτη για τα συμφέροντά της.
»Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε το θέμα των 8 στρατιωτικών που μπήκαν στην Ελλάδα, αλλά δεν εκδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία.
»Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η Άγκυρα παρακολουθεί πολύ στενά τι συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και τι γίνεται στη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας σας».
Ο Χ. Καζίμ είναι άριστος γνώστης της τουρκικής πολιτικής καθώς υπήρξε ανταποκριτής του Spiegel στην Τουρκία επί σειρά ετών, μέχρι τον Μάρτιο του 2016.
«Τότε με έδιωξαν. Είχα δημοσιεύσει ένα θέμα για τον Γκιουλέν και ένα άλλο με δηλώσεις στελεχών του ΡΚΚ.
»Μου είπαν ότι υποστηρίζω την τρομοκρατία και ότι πρέπει είτε να φύγω από τη χώρα, είτε να αντιμετωπίσω διώξεις.
»Το τρελό είναι ότι στο παρελθόν είχα μιλήσει και με διοικητές του ISIS, όμως αυτό δεν τους είχε ενοχλήσει», αναφέρει ο δημοσιογράφος.
Εξηγώντας πώς λειτουργεί το κατασκοπευτικό δίκτυο που έχει στήσει η Τουρκία για τον εντοπισμό ακολούθων του Γκιουλέν στο εξωτερικό, ο Καζίμ τονίζει ότι την όλη επιχείρηση διευθύνουν οι διπλωματικές αποστολές της Άγκυρας.
«Οι πρεσβείες και τα προξενεία έχουν στείλει τις σχετικές αναφορές στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.
»Αναγράφουν σχολές που έχει ιδρύσει ο Γκιουλέν, ακόμα και παιδικούς σταθμούς ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει και αναγραφή ονομάτων», λέει ο πρώην ανταποκριτής στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι η όλη υπόθεση θυμίζει κυνήγι… φαντασμάτων.
«Σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρονται ονομαστικά σε άτομα, στοχοποιώντας τα χωρίς λόγο.
»Για παράδειγμα, λένε για έναν Τούρκο ότι δεν πάει συχνά στο τζαμί από την απόπειρα πραξικοπήματος κι έπειτα, άρα είναι ύποπτος.
»Επίσης μια γυναίκα αναφέρεται ως ύποπτη από την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αυστρία, επειδή ένας ξάδελφός της εργαζόταν στην εφημερίδα «Zaman» που έκλεισε ο Ερντογάν».
Μετά το δημοσίευμα στο «Spiegel», ο δημοσιογράφος δέχθηκε επίθεση από την τουρκική κυβέρνηση, αλλά και αμέτρητα μηνύματα από τους Τούρκους που κατοικούν στο εξωτερικό.
«Η Άγκυρα ανέφερε ότι κάνω προσωπικό πόλεμο εναντίον της. Την ίδια στιγμή, όμως λαμβάνω πολλά μηνύματα από Τούρκους που ρωτούν αν το όνομά τους είναι στη λίστα.
»Αυτοί οι άνθρωποι που έχουν στοχοποιηθεί, αν επιχειρήσουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία, είτε θα συλληφθούν, είτε θα εκδιωχθούν», λέει ο Καζίμ, που τονίζει ότι είναι εξαιρετικά απαισιόδοξος για το μέλλον της Τουρκίας.
«Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την επόμενη εβδομάδα, τα πράγματα θα πάνε προς το χειρότερο. Δυστυχώς έχω μάθει ότι με τον Ερντογάν όλα είναι πιθανά».