Σε εφαρμογή θέτει η κυβέρνηση το σχέδιό της για την υποδοχή των τουριστών στην χώρα από αύριο, 1η Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι η χώρα είναι έτοιμη να ανοίξει τις «πύλες» της.
Σε σύσκεψη που είχε με συνεργάτες του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε οργανωμένα τουρίστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχοντας κάνει όλη την προετοιμασία η οποία είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε στους επισκέπτες μας με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια».
Στο μεταξύ η Οικονομία, που είναι και το βαθύτερο πρόβλημα, στηρίζεται εν πολλοίς από το κλίμα που δημιουργούν οι πολιτικές εξελίξεις και συγκεκριμένα εξαρτάται από το αν τελικά ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε ανασχηματισμό και διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση ή κρατήσει το κυβερνητικό σχήμα ως έχει χωρίς αλλαγές μέχρι το φθινόπωρο, γιατί θα επιλέξει πρώτα να σταθμίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Η έκθεση που κατέθεσε ο διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στον Πρόεδρο της Βουλής δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Προβλέπει ύφεση από 4,4% έως 9,4% για φέτος και ανάπτυξη έως 5,8% το 2021.
Η πορεία της οικονομίας θα δείξει το εύρος των αλλαγών που θα προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση και εμμέσως πλην σαφώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.
Τόνισε ότι από την 1η Ιουλίου -οπότε και έχει προγραμματιστεί το μεγάλο άνοιγμα του τουρισμού- οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να γίνει ανασχηματισμός:
«Για να υπάρξει ανασχηματισμός ή διορθωτικές κινήσεις, όπως θα συμβεί τώρα, θα πρέπει να έχουμε έναν ουδέτερο χρόνο, όχι όσο είσαι μέσα στην κρίση. Από την στιγμή που ανοίγουμε τον τουρισμό αρχές Ιουλίου, ο χρόνος καθίσταται ουδέτερος κι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει πότε θα προχωρήσει σε αυτή τη διόρθωση».
Παράλληλα χαρακτήρισε «βαρόμετρο» για την οικονομία και την κοινωνία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, μετά το άνοιγμα του τουρισμού.
Ωστόσο, το μέγα και άμεσο ζήτημα είναι πως θα συμπεριφερθούν οι ξένοι τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα μας.
Χρονικά πάντως ο ανασχηματισμός τοποθετείται μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στις 17-18 Ιουλίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται και ο αιφνιδιασμός αν κριθεί αναγκαίο ώστε να σταματήσουν οι συζητήσεις που τραυματίζουν πολιτικά την κυβέρνηση και απορρυθμίζουν το έργο των υπουργών της.
Η κυβέρνηση, πάντως, δηλώνει έτοιμη να διαχειριστεί ακόμη και το πιο δύσκολο σενάριο μετά την 1η Ιουλίου.
Το σχέδιο στηρίζεται σε ένα έξυπνο σύστημα έγκαιρης διάγνωσης κρουσμάτων, αποτελεσματική ιχνηλάτηση μέσω της βάσης δεδομένων που ήδη υφίσταται, αλλά και δυνατότητα μεταφοράς και νοσηλείας στα πιο απομακρυσμένα νησιά.
Κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνουν ότι οι Αρχές θα λαμβάνουν πλήρη ενημέρωση μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα 48 ώρες πριν την άφιξη των τουριστών, θα προκύπτει ποιοι θα υποβληθούν σε τεστ δειγματοληπτικά και θα ελέγχεται η χώρα προέλευσης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές από και προς τρίτες χώρες ο κατάλογος των χωρών από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα θα οριστικοποιηθεί σήμερα, Τρίτη, μετά την κατάληξη των σχετικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο ΕΕ.
Ωστόσο, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των Ν. Χαρδαλιά, Σ. Τσιόδρα και κορυφαίων υπουργών, αποφασίστηκε πως μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις προς τη χώρα μας από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.
Παράλληλα, στο νησί του Ιπποκράτη, την Κω, υπογράφεται σήμερα η στρατηγική συμφωνία της Αθήνας με τον διεθνή όμιλο TUI για την στήριξη του ελληνικού τουρισμού.
Συμβολικά το πρώτο αεροσκάφος με επιβάτες της εταιρείας το οποίο προσγειώθηκε στο νησί μετέφερε νοσηλευτικό προσωπικό που βοήθησε την Γερμανία να ξεπεράσει την κρίση.
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι όλες οι προετοιμασίες προχωρούν όπως έχουν σχεδιαστεί.
«Ό,τι συμβεί θα είμαστε από πάνω να το αντιμετωπίσουμε» τόνισε.
Η «ώρα του πρωθυπουργού»
Στην «ώρα του πρωθυπουργού», την ερχόμενη Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στη Φώφη Γεννηματά, η οποία κατέθεσε την εξής ερώτηση: «Θα επιμείνετε στην πολιτική του “βλέποντας και κάνοντας” που δεν αντιμετωπίζει την κρίση, αφήνει την οικονομία να βυθισθεί στην ύφεση, οδηγεί σε διόγκωση της ανεργίας και σε νέα αδιέξοδα για τις επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους εργαζόμενους»;
Ο πρωθυπουργός αναμένεται στην ομιλία του να ανακοινώσει και νέα μέτρα υπέρ των εργαζομένων που πλήττονται από τον Covid-19 αλλά και των επιχειρήσεων, σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές στο πρόγραμμα «Συν–Εργασία».