Κόκκινος έγινε ο ουρανός στην επαρχία Τζαμπι της Ινδονησίας το περασμένο σαββατοκύριακο. Το ασυνήθιστο φαινόμενο προκάλεσε απορία και προβληματισμό στους κατοίκους, οι οποίοι έσπευσαν να το απαθανατίσουν.
Το φαινόμενο, ωστόσο, δεν είναι ανεξήγητο: Ο κόκκινος ουρανός οφείλεται στις δασικές πυρκαγιές που κατακαίνε μεγάλα τμήματα της χώρας, με τους καπνούς να έχουν δημιουργήσει μια ομιχλώδη, ιδιαίτερα αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Κάτοικοι της επαρχίας παραπονέθηκαν για πόνους στα μάτια και στο λαιμό εξαιτίας της πυκνής ομίχλης.
Η 21χρονη Eka Wulandari, ανέβασε τις φωτογραφίες της στο Facebook, οι οποίες κοινοποιήθηκαν πάνω από 34.000 φορές. Υπήρξαν και ορισμένοι που αμφισβήτησαν ότι οι φωτογραφίες ήταν αληθινές, ενώ κάποιοι άλλοι σχολίασαν ότι έμοιαζαν με εικόνες από τον Άρη.
Ο ινδονησιακός μετεωρολογικός οργανισμός BMKG ανέφερε ότι οι δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν πολλά σημεία στα οποία καταγράφηκε “πυκνή κατανομή καπνού” στην περιοχή γύρω από το Τζαμπι.
Ο καθηγητής Koh Tieh Yong, του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης εξήγησε ότι ο ασυνήθιστος ουρανός οφείλεται σε ένα φαινόμενο γνωστό ως σκέδαση Rayleigh, το οποίο έχει να κάνει με ορισμένους τύπους σωματιδίων που υπάρχουν κατά τη διάρκεια μιας ομίχλης.
«Στην ομίχλη καπνού, τα πιο άφθονα σωματίδια έχουν μέγεθος περίπου 1 μικρομέτρου, αλλά αυτά τα σωματίδια δεν αλλάζουν το χρώμα του φωτός που βλέπουμε», δήλωσε στο BBC.
«Υπάρχουν επίσης μικρότερα σωματίδια, γύρω στα 0,05 μικρόμετρα ή λιγότερο, που δεν αποτελούν μεγάλο μέρος της ομίχλης, αλλά εξακολουθούν να είναι κάπως πιο άφθονα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου θολότητας [από μια κανονική περίοδο μη θολότητας] … αλλά αυτό αρκεί, δίνοντας ώθηση ώστε να διασκορπιστεί περισσότερο κόκκινο από ότι μπλε φως προς τα εμπρός και πίσω», συνέχισε.
Όπως είπε ακόμα, το γεγονός ότι οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν απόγευμα, συνέβαλε περισσότερο ώστε ο ουρανός να φαίνεται ακόμα πιο κόκκινος, αφού ο ήλιος είναι πάνω από το κεφάλι σου.
Τα επίπεδα ομίχλης φέτος ήταν τα χειρότερα των τελευταίων ετών. Η ομίχλη προκαλείται από τις φωτιές στην Ινδονησία και σε μικρότερο βαθμό σε μέρη της Μαλαισίας. Οι φωτιές συνήθως κορυφώνονται από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο κατά την περίοδο ξηρασίας της Ινδονησίας. Σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία καταστροφής της Ινδονησίας, περίπου 328.724 εκτάρια γης κάηκαν τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους.
Μέρος της ευθύνης για την ομίχλη έγκειται στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους αγρότες μικρής κλίμακας, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις ξηρές συνθήκες για να καθαρίσουν τη βλάστηση για το φοινικέλαιο, τον χαρτοπολτό και τις χαρτοβιομηχανίες.