Πριν από την άφιξη του τυφώνα, η θάλασσα άδειασε κατά πολλές εκατοντάδες μέτρα σε ορισμένα σημεία της δυτικής όχθης της Φλόριντα.
Πρόκειται για γνωστό φαινόμενο, αλλά η έκτασή του ήταν αυτή τη φορά τρομακτική, λόγω της ισχύος του τυφώνα Ιρμα.
Η ασυνήθιστη ισχύς του Ιρμα, ο οποίος χτύπησε την Φλόριντα αφού πρώτα κατέστρεψε την Καραϊβική, προκάλεσε ένα σπάνιο φαινόμενο: άδειασε η θάλασσα σε μεγάλες αποστάσεις. Στις Μπαχάμες και στην Φλόριντα, οι κάτοικοι είδαν την θάλασσα να αποτραβιέται σε εκατοντάδες μέτρα, αφήνοντας γυμνό το έδαφος. Αυτές οι σκηνές είναι ασυνήθιστες σε αυτές τις περιοχές όπου η άμπωτη δεν ξεπερνάει μερικές δεκάδες εκατοστά.
Το πρωτοφανές φαινόμενο παρατηρήθηκε σε ορισμένα νησιά στις Μπαχάμες, σε όλο το μήκος της ακτής της Φλόριντα και σε όλο το μήκος του Κόλπου του Μεξικού, ειδικά γύρω από την πόλη Τάμπα. «Είναι ένα θέαμα που σε κάνει να ανατριχιάζεις, το νερό άδειασε στην Tampa Bay» έγραψε στο Twitter ο Jason Beisel, υπεύθυνος πληροφοριών για την πόλη. Το βίντεο που ανέβασε, μάλιστα, δείχνει ότι το νερό άδειασε σε μήκος πολλών εκατοντάδων μέτρων. Ακριβώς δίπλα, στην μαρίνα του Saint Petersburg, τα πλοία έδειχναν σαν να έχουν πέσει σε ξέρα.
Η απόσυρση των υδάτων σε αυτά τα σημεία είναι αποτέλεσμα δύο φαινομένων που προκάλεσε η άφιξη του τυφώνα Ιρμα. Το πρώτο φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της πολύ χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης στην καρδιά του τυφώνα. Με την τόσο χαμηλή πίεση, το βάρος του αέρα που βρίσκεται πάνω από το μάτι του κυκλώνα γίνεται ισχνότερο και αυτό ανεβάζει τη στάθμη του ωκεανού σε αυτό το σημείο, ακόμη και σε ύψος 5 μέτρων. Για να ισορροπήσει αυτή την «απορρόφηση» το επίπεδο νερού γύρω από τον κυκλώνα μειώνεται αισθητά.
Το δεύτερο φαινόμενο προέρχεται από τους ανέμους που κινούνται από τους δείκτες του ρολογιού γύρω από τον Ιρμα. Πριν την άφιξη του Ιρμα στην ακτή της Τάμπα, οι άνεμοι φυσούσαν από βόρεια προς ανατολικά, ωθώντας το νερό μακριά από τις ακτές και αυτό προστέθηκε στο φαινόμενο της άμπωτης του κυκλώνα.
Οταν τα δύο φαινόμενα συνδιάζονται τότε προκαλούνται τρομακτικές πλημμύρες.