Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί τα φαινόμενα που οδήγησαν στην κατακόρυφη αύξηση του υδράργυρου σε χώρες της δυτικής Ευρώπης. Η πρόβλεψη για τις επόμενες ημέρες.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η παραπάνω διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων είναι η πιο συνηθισμένη, όπου συνυπάρχουν οι υψηλές πιέσεις των Αζορών (αντικυκλώνας) με τις χαμηλές πιέσεις του Βόρειου Ατλαντικού –Ισλανδίας.
Λόγω διαφορετικής ροής από την συνηθισμένη στις ανώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας το σχεδόν μόνιμο βαρομετρικό χαμηλό ακολούθησε νοτιοανατολική πορεία και εκτόπισε τον αντικυκλώνα των Αζορών προς τα ΝΔ όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα από τις προηγούμενες ημέρες το χαμηλό του βόρειου Ατλαντικού να βρεθεί δυτικά της Γαλλίας και με τους νοτιάδες στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας να μεταφερθούν οι πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής και για δεύτερη συνεχόμενη φορά να έχουμε τόσο έντονο κύμα ζέστης.
Την τάση για την επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών την είχαμε αναφέρει πριν από λίγες ημέρες και απ ότι δείχνουν τα τρεξίματα του κλιματικού μοντέλου του ECMWF οι θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα θα διατηρηθούν σχεδόν σε όλη τη δυτική και κεντρική Ευρώπη . Στην Ανατολική Ευρώπη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ πιο χαμηλές από τα κανονικά επίπεδα. Η εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να αναλυθεί στο συγκεκριμένο άρθρο και είναι θέμα συνοπτικής κυκλοφορίας κίνησης των συστημάτων. Στη χώρα μας λόγω της επικράτησης του μελτεμιού τα νέα είναι πολύ καλά και οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται σε πολύ καλά επίπεδα .
Πρόσκαιρη θα είναι η άνοδος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στους 38 με 40 βαθμούς , ενώ τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία θα πέσει και μέχρι σχεδόν και το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου δεν προβλέπονται σημαντικές αλλαγές.