H κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να διενεργήσει δημοψήφισμα μέσα στο Νοέμβριο για τα ζητήματα διαχωρισμού «Κράτους – Εκκλησίας». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για δημοψήφισμα το ερχόμενο φθινόπωρο, πιθανότατα τον Νοέμβριο, για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα προβλέπει το διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας.
Το θέμα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας άνοιξε από δημοσιεύματα (Καθημερινή) και ενισχύθηκε από κυβερνητικά στελέχη όπως οι Κοντονής, Σκουρλέτης (δεδομένου ότι πρόκειται για πάγιο προοδευτικό αίτημα της κομματικής ατζέντας) αλλά και ο Τέρενς Κουίκ από τους ΑΝΕΛ.
Επιπλέον, ακούγεται ότι μέσα στον Ιούλιο θα υπάρξει σήμα εκκίνησης της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης. Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι το Μαξίμου εφόσον προχωρήσει στο άνοιγμα της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης ( η κοινοβουλευτική διαδικασία της πρώτης συζήτησης προφανώς δεν μπορεί να λάβει χώρα νωρίτερα από τον Οκτώβριο) στην ατζέντας θα συμπεριλάβει και το θέμα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ με το δημοψήφισμα ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει τρία πράγματα:
-Να σπρώξει ακόμη δεξιότερα τη Νέα Δημοκρατία.
-Να διεμβολίσει το χώρο της Κεντροαριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει ζωτικό χώρο.
-Να συσπειρώσει το εκλογικό του ακροατήριο και να επιτύχει έστω μια εκλογική νίκη.
Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- τους επόμενους δέκα μήνες δεν αναμένεται να κερδίσει κάποια εκλογική αναμέτρηση, το δημοψήφισμα θα μπορούσε να του εξασφαλίσει μια σημαντική πολιτική υπεροχή έναντι των αντιπάλων του.
Το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος το φθινόπωρο θεωρείται από την επιτελική ομάδα του Μαξίμου ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με τον τρόπο αυτό θα αιφνιδιάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και επιπλέον θα μπορούσε να προκαλέσει νέες αναταράξεις τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο Κίνημα Αλλαγής, ιδιαίτερα με αφορμή το ζήτημα του διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας.
Από μια τέτοια διαδικασία εκτιμάται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποκομίσει σημαντικά πολιτικά οφέλη.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί στις επόμενες εκλογές, αυτό πρέπει να γίνει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες για να διασωθεί το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα και να αποτελέσει τη βασική πολιτική δύναμη της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.
Άνθιμος: Ξεχνούν τα δεδομένα όσοι μιλάνε για χωρισμό Κράτους- Εκκλησίας
Τα κυβερνητικά στελέχη που προωθούν με δηλώσεις τους την ιδέα διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας δεν υπολογίζουν τα σημερινά δεδομένα, δήλωσε πριν μέρες στον ΣΚΑΪ ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.
Τόνισε πως η Εκκλησία έχει μεγάλη πνευματική υπόσταση, προσφορά στο γένος κι έχει πραγματοποιήσει πολλές θυσίες για το καλό της Ελλάδας.
Υπογράμμισε πως στην πλειοψηφία του ο κλήρος ούτε θέλει να συζητήσει για τον διαχωρισμό ούτε είναι διατεθειμένος να το πράξει.
Αναφορικά με την συμφωνία για το Σκοπιανό και τους τριγμούς που προκαλέσει στην κυβέρνηση, ο κ. Άνθιμος εκτίμησε πως θα συνεχιστούν οι αποχωρήσεις μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτών Λαζαρίδη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Διευκρίνισε ωστόσο πως δεν είναι σε θέση να υιοθετήσει σενάριο πτώσης της κυβέρνησης.
Ο κ. Άνθιμος προσέθεσε πως η συμφωνία δεν έπρεπε να συνομολογηθεί με την ΠΓΔΜ, εκτιμώντας ότι ο λαός δεν είναι ικανοποιημένος ή ευχαριστημένος.
Σημείωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι αληθεύουν οι καταγγελίες του Μεγάρου Μαξίμου για πιέσεις σε βουλευτές από επιχειρηματικά συμφέροντα.
Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Η Εκκλησία δεν απολαμβάνει ειδικών προνομίων
Για ζήτημα του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας, που έχει ανοίξει η κυβέρνηση, τοποθετήθηκε μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.
«Το θέμα αυτό που τίθεται ως δήθεν προοδευτικό πρόταγμα, έχει λυθεί εδώ και 130 χρόνια από την ελληνική πολιτεία, από το 1885. Είμαστε ένα ορθόδοξο έθνος κατά μεγάλη πλειοψηφία, αλλά έχουμε δημιουργήσει ένα ουδετερόθρησκο κράτος, όπως προβλέπει άλλωστε και το άρθρο 13 του Συντάγματος. Στην πολιτεία μας, νομίζω ότι επικρατεί του ουδετερόθρησκο κράτος. Και βέβαια συστατικό της Ρωμιοσύνης, είναι η Ορθοδοξία. Αυτό, κανένας νόμος και καμία κυβερνητική διαδικασία ή πολιτειακή αλλαγή μπορεί να το αλλάξει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν βλέπει ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από αυτή την πρόθεση της κυβέρνησης, απάντησε θετικά.
«Ναι, υπάρχει μία σκοπιμότητα, υπάρχει μια ιδεοληψία που λέει ότι η θρησκεία και η πίστη γενικότερα είναι ιδιωτική υπόθεση. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα, δηλαδή δεν μπορεί ποτέ να αποκοπεί η Ορθοδοξία από τη Ρωμιοσύνη, από το ελληνικό έθνος. Όχι από το ελληνικό κράτος. Είναι κάτι άλλο το κράτος, κάτι άλλο το έθνος. Η Εκκλησία δεν είναι ενωμένη με το κράτος. Υπάρχουν διακριτότατοι ρόλοι με το Σύνταγμα του ’75. Πλήρης απόδειξη, το πώς νομοθετεί το κράτος εναντίον του δόγματος και του ήθους της Εκκλησίας, διαχρονικά και από όλες τις κυβερνήσεις», δήλωσε και έφερε ως παραδείγματα τον πολιτικό γάμο, την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων, την καύση των νεκρών, το σύμφωνο συμβίωσης, κ.ά.
«Συνεπώς σε μια θεοκρατική πολιτεία, όπως λένε κάποιοι αφελώς, θα υπήρχε δυνατότητα να νομοθετούνται τέτοια πράγματα; Η Ελλάδα δεν απολαμβάνει ειδικών προνομίων. Όπως η Εκκλησία είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ως προς τις νομικές τις σχέσεις, έτσι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είναι και οι εβραϊκές κοινότητες και οι μουσουλμανικές μουφτείες», υπογράμμισε.
«Μερικοί λένε και για τη μισθοδοσία του κλήρου. Είναι ένα άλλο μύθευμα αυτό. Ή για τη δήθεν μη φορολόγηση της Εκκλησίας. Που και αυτό είναι ψέμα», πρόσθεσε.