Εκλήθη νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, στον οποίον διενεργήθηκε διάβημα με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε στείλει αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, με δήλωσή του.
«Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», αναφέρει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε δήλωσή του.
Ο ίδιος κάνει λόγο για «παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου», και τονίζει πως «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα».
«Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας», σημειώνει, ακόμη, στην δήλωσή του κ. Δένδιας.
«Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».
Tα τουρκικά αιτήματα
Το σχετικά ισάριθμα αιτήματα προς την Γενική Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Πετρελαϊκών Υποθέσεων (MAPEG) του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας δημοσιεύτηκε στο τεύχος της 30ης Μαΐου της Εφημερίδας της Κυβέρνησης της Τουρκίας.
Πρόκειται για επτά σημεία που βρίσκονται πάνω στη νοητή γραμμή που ξεκινά από τα βορειανατολικά της Ρόδου, συνεχίζει ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου περνάει ανατολικά της Κρήτης και καταλήγει στα νοτιοανατολικά της μεγαλονήσου (βλ. χάρτη).
Η περιοχή στην οποία ζητείται αδειοδότηση από της τουρκική ΤΡΑΟ αγνοεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των νησιών, και διακόπτει τη συνέχεια μεταξύ των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.
Σύμφωνα με την τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης πρόκειται για τα θαλάσσια οικόπεδα εκτός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας με τις εξής κωδικές ονομασίες:
O20,O21,P20,P21
R20,R21,S20,S21
R18,R19,S18,S19
S16,S17
T18,T19,U18,U19
T16,T17,U16,U17
V18,V19
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 1