Οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο ξεκίνησαν από τον τομέα της Ενέργειας.
Ο Πρωθυπουργός συμμετέχει τη διεθνή συνάντηση κορυφής Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με στόχο της Αθήνας την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων.
Κυβερνητικές πηγές μάλιστα, ανέφεραν για την συνάντηση με την ενεργειακή εταιρεία State Grid ότι:
1. Εξετάστηκαν οι δυνατότητες για την πορεία του ΑΔΜΗΕ, καθώς ο κινέζικος κολοσσός της ενέργειας συνιστά το στρατηγικό επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ από το Δεκέμβριο του 2016.
2.Συζητήθηκαν μία σειρά από πιθανά επενδυτικά σχέδια, για τα οποία η κινέζικη εταιρεία δείχνει ενδιαφέρον σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές, τα δίκτυα καθώς και η διασύνδεση των νησιών.
3.Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο project του EuroAsia Interconnector, το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει ενεργειακά Κρήτη, Κύπρο, Ισραήλ. Ένα project που η κινέζικη πλευρά μέσω της συμμετοχής της στον ΑΔΜΗΕ και το ρόλο που θα έχει αυτός στο συνολικό σχέδιο του EuroAsia Interconnector, εξετάζει τρόπους ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί ένα σπουδαίο έργο για ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ανεξάρτητα από αυτά, ο πρωθυπουργός στο περιθώριο του φόρουμ θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τους επικεφαλής της ης Bank of China για επενδύσεις στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς και με την AIIB για επενδύσεις στις υποδομές.
Παράλληλα σε άρθρο του, το περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ, αναφέρει πως το σχέδιο να μετατραπεί η Ελλάδα σε βασικό ενεργειακό κόμβο, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την αξιοποίηση και του τρίτου ευρωπαϊκού «πακέτου»για την ενέργεια, μέσα από ένα δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού αλλά και από την εκμετάλλευση των υδρογονανθρακών που κρύβονται υποθαλάσσια ξεδιπλώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).
Οι συμμετέχοντες στο ΕΣΕΠ υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και με εισηγητή τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ενημερώθηκαν τόσο για την πορεία των εργασιών των διακρατικών αγωγών, των σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) αλλά και του δικτύου ηλεκτρισμού όσο και για τις διπλωματικές επαφές με τις εμπλεκόμενες πλευρές στο πλαίσιο της ενεργειακής διπλωματίας.