Στο προσκήνιο και το ζήτημα της καταλληλότητας των αστυνομικών να φέρουν όπλο Δύο νεαροί αστυνομικοί των ΜΑΤ αυτοκτόνησαν από τις αρχές του χρόνου με το υπηρεσιακό τους όπλο, βυθίζοντας τους συναδέλφους τους στη θλίψη και σπέρνοντας αναστάτωση στο Σώμα.
Αρχικά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απέδωσε τις αυτοκτονίες σε συγκυρία και έσπευσε να καθησυχάσει τους πάντες επισημαίνοντας πως τα περιστατικά είναι άσχετα με την υπηρεσία. Όμως, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», δεν έπεισε εκείνους που γνωρίζουν πως οι αστυνομικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας δεν περνούν από ψυχομετρικά τεστ για να πιστοποιείται η ικανότητά τους να ανταποκρίνονται σε ακραίες δοκιμασίες, ενώ πιέζονται υπερβολικά, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.
Οι δύο νέες απώλειες επιβεβαίωσαν τον ρυθμό αύξησης των αυτοκτονιών τους τελευταίους μήνες, ενώ οι αρμόδιοι είχαν ανακοινώσει από τον Σεπτέμβριο μία νέα υπηρεσία με ειδικούς ψυχολόγους οι οποίοι θα απαντούσαν σε τετραψήφιο αριθμό όλο το 24ωρο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.
Αστυνομικοί των ΜΑΤ που μίλησαν στην εφημερίδα, αναφέρουν ότι συνάδελφοί τους με ευαίσθητη ψυχολογία καταρρέουν καθημερινά από τα εξαντλητικά ωράρια, τις ποινές και τις ΕΔΕ που διενεργούνται με το παραμικρό και τη στοχοποίηση που υφίστανται.
Έτσι, έρχεται στην επιφάνεια και το ζήτημα της καταλληλότητας του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ να φέρει όπλο. Τα στοιχεία του υπουργείου αποδεικνύουν ότι οι έλεγχοι δεν είναι επαρκείς και ότι κανένας αστυνομικός που υπηρετεί στα ΜΑΤ δεν έχει περάσει από αρμόδια επιτροπή. Συνεπώς, οι περισσότεροι αστυνομικοί οπλοφορούν κατά παράβαση του νομοθετικού πλαισίου.
«Υπηρετώ 25 χρόνια στην ΕΛ.ΑΣ. και ποτέ δεν έχω κληθεί να εξεταστώ για να διαπιστωθεί αν είμαι κατάλληλος να φέρω όπλο», αναφέρει χαρακτηριστικά αστυνομικός, αποκαλύπτοντας πως το μόνο που έχει γίνει είναι να φέρουν δύο ψυχολόγους στην υπηρεσία στους οποίους μπορεί να προσφύγει κάποιος για βοήθεια αλλά μόνο οικειοθελώς.