Ομάδα ερευνητών της NASA θέλει να φέρει την επανάσταση στον χώρο των αερομεταφορών, καθώς δημιούργησε τα πρώτα ευλύγιστα φτερά αεροπλάνων που μπορούν να προσαρμοστούν εν πτήσει, ανάλογα με τις απαιτήσεις.
Η Mission Adaptive Digital Composite Aerostructure Technologies (MADCAT), της Αμερικάνικης Διαστημικής Υπηρεσίας, χρησιμοποίησε ίνες άνθρακα για να σχεδιάσει και να δοκιμάσει τα πολύ ελαφριά και ευπροσάρμοστά φτερά.
Έχουν πλάτος τεσσάρων μέτρων και είναι κατασκευασμένα από χιλιάδες κομμάτια που κινούνται ταυτόχρονα. Η πτήση των πουλιών αποτέλεσε έμπνευση για τους δημιουργούς, όπως αναφέρει ο μηχανικός έρευνας της NASA, Nick Cramer, μιλώντας στο CNNi.
Όπως τα πουλιά πετούν ανάλογα με τις συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν, έτσι και το νέο φτερό «μεταμορφώνονται» με βάση τις ανάγκες.
Δεν είναι μόνο η «επαναστατική» χρήση τους, όμως, που τα κάνει να ξεχωρίζουν. Το περιοδικό «Smart Materials and Structures», όπου δημοσιεύεται η έρευνα, τονίζει πως ο σχεδιασμός των νέων φτερών θα φέρει σημαντικές αλλαγές στις μελλοντικές κατασκευές αεροπλάνων.
Παρότι η πιθανότητα φθηνότερων (ως προς την κατασκευή) και ευέλικτων αεροπλάνων ακούγεται ελκυστική, οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι πολλά τα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσουν πριν ξεκινήσουν να συζητούν, καν, την ιδέα.
Αν τελικώς η τεχνολογία φτάσει στις αεροπορικές, θα δοθεί η δυνατότητα όχι απλώς να αλλάξει η διαδικασία κατασκευής των αεροπλάνων, αλλά και οι μέθοδοι συντήρησής τους.