Τελικά όσοι ήλπιζαν ότι το… καφεδάκι θα γίνει πιο φτηνό, θα μείνουν με την όρεξη, καθώς όπως διευκρινίζουν από το υπουργείο Οικονομικών «ό,τι πίνεται μένει με ΦΠΑ 24%».
Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για επιστροφή των τροφίμων στο χαμηλό συντελεστή 13%, μετά από την εκτόξευση του 2015 στο 23% (στη συνέχεια συνόδευσαν τα υπόλοιπα προϊόντα- υπηρεσίες στο 24%), έδωσαν ελπίδες ότι σε αυτόν το συντελεστή θα υπαχθούν και τα ροφήματα, όπως δηλαδή ίσχυε ως το καλοκαίρι του 2015, όταν υπογράφηκε το 3ο Μνημόνιο. Αυτό, όμως, δεν θα συμβεί.
Έτσι, καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, λοιπά αφεψήματα, αναψυκτικά, χυμοί θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, έχοντας δηλαδή την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση με τα οινοπνευματώδη, τα οποία ανέκαθεν υπάγονταν στον υψηλό συντελεστή. Αυτό, βέβαια, σημαίνει πρακτικά ότι η σχετική επιβάρυνση θα συνοδεύει αυτά τα είδη και στην εστίαση, με συνέπεια τα καφέ, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, να χρεώνουν τα εδέσματα με ΦΠΑ 13%, αλλά τα ροφήματα με 24%. Δεν θα πρέπει να ξεχνάει, επίσης, κανείς ότι από το 2017 ο καφές επιβαρύνεται για πρώτη φορά και με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.
Όσον αφορά στα τρόφιμα που επιστρέφουν στο 13%, είναι τυποποιημένα είδη διατροφής, που αποτελούν σημαντικό μέρος του καλαθιού της νοικοκυράς. Ποια είναι αυτά;
Ζάχαρη, αλάτι
Ξύδι, μπαχαρικά
Γεμιστά ζυμαρικά
Αλλαντικά, παρασκευάσματα ψαριών
Κονσέρβες
Ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, μαργαρίνες
Μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, φρυγανιές, παξιμάδια
Παγωτά, κρουασάν, σνακ
Η «προσγείωση» του ΦΠΑ στα πρότερα επίπεδα, θα βοηθήσει κυρίως τα ασθενέστερα νοικοκυριά, των οποίων η μέση μηνιαία δαπάνη διαμορφώνεται στα 309,17 ευρώ, εκ των οποίων τα 97,17 ευρώ, δηλαδή το 31,4%, πάνε σε είδη διατροφής. Έτσι, για παράδειγμα, για ένα «καλάθι» τροφίμων που κοστίζει σήμερα 80 ευρώ, με ΦΠΑ 13% το κόστος περιορίζεται στα 73 ευρώ.