Παρέμβαση στη διένεξη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που προκλήθηκαν από την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ στο Euractiv.com, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας και στον σεβασμό των διεθνών συμφωνιών.
Ο «σεβασμός των διεθνών συμφωνιών» αφορά τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, βάσει της οποίας η επέκταση αυτή μπορεί να γίνει, ενώ η αναφορά στις «σχέσεις καλής γειτονίας» αποτελεί μομφή προς τις θέσεις της Τουρκίας, η οποία θεωρεί αιτία πολέμου οποιαδήποτε επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Σημειώνεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε με μια προκλητική δήλωση το ζήτημα της επέκτασης, διαμήνυσε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο στο Αιγαίο.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ως η χώρα μας έχει κάνει πολλές φορές «παρόμοιες δηλώσεις για τα 12 μίλια» ισχυριζόμενος παράλληλα ότι στην Ελλάδα πολλές φορές «προηγείται ο λαϊκισμός των δεδομένων».
«Εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο. Οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα όποτε κάνει δηλώσεις που προκαλούν εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους… Πρέπει να σκεφτούν οι Έλληνες πώς μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα».
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, σε γραπτή ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν να δείξουμε ανοχή σε βήματα στα οποία δεν υπάρχει διμερής συμφωνία στο Αιγαίο, όπου έχουν ακτές οι δύο χώρες».
«Στο πλαίσιο αυτό, η ανακοίνωση της Εθνοσυνέλευσής μας με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995 περιέχει την απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Εκφράσαμε τις απόψεις και προειδοποιήσεις μας για το θέμα αυτό στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα», σημείωσε.
Στο μεταξύ, η Ουάσινγκτον επισήμανε πως η πολιτική της δεν έχει αλλάξει και κράτησε αποστάσεις.
«Η πολιτική μας για αυτά τα θέματα δεν έχει αλλάξει: Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν εδώ και καιρό αναπτύξει διπλωματικούς διαύλους επικοινωνίας για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Ως θέση αρχής, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.