Περιπλέκεται (ακόμα περισσότερο…) η υπόθεση της αιχμαλωσίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που την περασμένη Πέμπτη πιάστηκαν στον Έβρο από την ειδική τουρκική μονάδα «Αετοί των Συνόρων», που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του τουρκικού Στρατού.
Το απόγευμα είχαμε εμπλοκή στο όλο ζήτημα του αρχηγού της ΜΙΤ κι ενός από τους ισχυρότερους ανθρώπους ολόκληρης της γεωγραφικής μας περιοχής, Χακάν Φιντάν, για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.
Ο αρχηγός της ΜΙΤ πλέον συσχετίζει ευθέως την υπόθεση της αιχμαλωσίας των 2 Ελλήνων στρατιωτικών με αυτή των 8 Τούρκων φυγάδων αξιωματικών και υπαξιωματικών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.
Με ανάρτηση στο Τwitter γράφει χαρακτηριστικά τα εξής:
«Η Ελλάδα που δεν επιστρέφει τους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου ξεκίνησε τις διεργασίες για την επιστροφή των 2 στρατιωτών που συνελήφθησαν».
Τι σημαίνει αυτό; Υπαινίσσονται σύνδεση της υπόθεσης της σύλληψης με την επιστροφή των 8 Τούρκων φυγάδων.
Υπάρχει περίπτωση να το πετύχουν αυτό, έστω και αν το επιχειρήσουν; Οχι! Σίγουρα, όχι! Και να το ήθελαν στην κυβέρνηση, δεν το θέλουν οι ΗΠΑ, στις οποίες άλλωστε χρωστάνε οι Τούρκοι και το γεγονός ότι βρίσκονται ακόμα στην Ελλάδα.
Αν οι ΗΠΑ δεν είχαν επέμβει από την πρώτη στιγμή που είχε προσγειωθεί το ελικόπτερο UH-60 του τουρκικού Στρατού στην Αλεξανδρούπολη, οι «8» θα βρίσκονταν στη Τουρκία από τη πρώτη ή την δεύτερη ημέρα και το αναφέρουμε γιατί γνωρίζουμε από «πρώτο χέρι» τι ακριβώς έχει συμβεί.
Αρα δεν υπάρχει περίπτωση ανταλλαγής και αυτό το τονίζουμε γιατί έχουν ακουστεί διάφορα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Τούρκοι δεν θα εκβιάσουν.
Συζητείται ακόμα και πιθανή αλλαγή του κατηγορητηρίου.
Εδώ πλέον, η «μπάλα» είναι στην πλευρά της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης. Υπάρχει κάποιος να στήσει αντίποινα;
Το πιο εύκολο είναι μια ομάδα της ΜΥΑ του Λιμενικού ή της ΜΥΚ του Ναυτικού να αιχμαλωτίσει το πλήρωμα της πρώτης τουρκικής ακταιωρού που θα εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Και την ημέρα μπαίνουν αρκετές φορές τα πλοία τους.
Δεν θα χυθεί σταγόνα αίμα και όλα θα τελειώσουν πριν κανείς από τους Τούρκους καταλάβει τι γίνεται.
Θα έρθουν δεμένοι στον Πειραιά και θα κατηγορηθούν για παραβίαση του μισού θαλάσσιου ποινικού κώδικα.
Εκεί, θα υπάρχει αντικείμενο ανταλλαγής.
Σε διαφορετική περίπτωση θα ζήσουμε μια τρομακτική επικοινωνιακή «καταιγίδα» την ερχόμενη εβδομάδα με τους δύο συλληφθέντες να τους σέρνουν σαν ζώα από φυλακή σε φυλακή και από δικαστήριο σε δικαστήριο.
Αυτό η Ελλάδα δεν πρέπει να το αφήσει να περάσει. Ακόμα και αν κατ’ αρχήν δεχθούμε ότι η πρώτη αντίδραση σε μία κρίση πρέπει να είναι ψύχραιμη, από την στιγμή που συνεχίζεται η επίθεση (και οι επίθεση συνεχίζεται όσο τους κρατάνε ακόμα αιχμαλώτους), τότε θα πρέπει να υπάρξει απάντηση. Αλλιώς πάμε για χειρότερα.
Από τον εμβολισμό του ΠΑΘ «Γαύδος» στα Ίμια, περάσαμε στην σύλληψη αιχμαλώτων. Η τρίτη κλιμάκωση θα φέρει «θερμό» επεισόδιο. Κι εδώ πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε, επιτέλους.
Οσο δεν απαντάμε, τόσο θα αποθρασύνονται. Τρόποι απάντησης, υπάρχουν πολλοί.
Γιατί στον ορίζοντα φαίνεται ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν επικοινωνιακά στον υπέρτατο βαθμό, την αιχμαλωσία των «2»
Τώρα στην Αθηνα ανησυχούν για τυχόν τροποποίηση του κατηγορητηρίου
Δεν έχει ολοκληρωθεί η «διερεύνηση» (και καλά…) που κάνουν οι Τούρκοι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση έτσι ώστε να αποφασίσουν αν χρειάζεται να ασκηθεί ποινική δίωξη και για κατασκοπεία, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση των κινητών τηλεφώνων που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο ελλήνων στρατιωτικών.
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές ασφαλείας, τις οποίες επικαλείται η εθνικιστική εφημερίδα «Γενί Ακίτ», υπάρχουν δύο σενάρια για τους Έλληνες στρατιώτες.
Πρώτον, ότι δεν είναι στρατιώτες, αλλά κατάσκοποι. Κάτι το αδιανόητο στην συνθήκη της Γενεύης, αφού αιχμαλωτίστηκαν με την στολή τους και το εθνόσημό τους, κρατώντας τα όπλα τους. Ακόμα και αν είχαν φωτογραφίες στα κινητά τους, αυτό δεν τους κάνει κατασκόπους.
«Το δεύτερο σενάριο, το οποίο εξετάζει η Άγκυρα, είναι οι δύο Έλληνες στρατιώτες να πέρασαν στο τουρκικό έδαφος, προκειμένου να συναντήσουν σημαίνοντα μέλη του PKK/PYD (Κούρδοι της Συρίας) ή μέλη της φετουλαχιστικής οργάνωσης FETÖ» γράφουν οι Τούρκοι. Αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο σοβαρή θα ήταν ένα καλό ανέκδοτο.
Αλλά το συνεχίζουν γράφοντας ότι: «Είναι μία πρακτική την οποία η Ελλάδα εφαρμόζει από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου και μετά, προκειμένου να βοηθάει φετουλαχιστές να βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται.
Οι πηγές ασφαλείας που μίλησαν στην εφημερίδα «Γενί Ακίτ» αναφέρουν πάντως ότι η Άγκυρα εξετάζει και τα δύο αυτά σενάρια και για το λόγο αυτό η επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών ενδέχεται να καθυστερήσει, γράφοντας «είναι προφανές ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των επαφών που διεξάγεται τώρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Τουρκία υπό αυτό το πλαίσιο, προκειμένου να τους επιστρέψει, θα ζητήσει από την Ελλάδα επίσης την επιστροφή κάποιων άλλων ατόμων. Αλλά βέβαια πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί το τωρινό γεγονός».