Θολό παραμένει το τοπίο στο μέτωπο του Κυπριακού, λίγες μόνο ημέρες πριν τη διάσκεψη της Γενεύης. Υπενθυμίζουμε ότι ο Αναστασιάδης υποστήριζε πως δεν θα έπρεπε να συζητηθεί η εξωτερική πτυχή του Κυπριακού (τα ζητήματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και των τουρκικών στρατευμάτων) πριν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις για την εσωτερική πτυχή. Από τη θέση αυτή υποχώρησε μετά το προσωρινό ναυάγιο της συνάντησης στο Μον Πελεράν της Ελβετίας το Νοέμβριο. Για την ακρίβεια, στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιντζί συμφώνησε να οριστεί η 12η Ιανουαρίου ως ημερομηνία σύγκλησης της διάσκεψης.
Με βάση μια πρώτη αξιολόγηση, οι διαφωνίες είναι πολλές και σημαντικές και εάν δεν υπάρξουν κινήσεις τις επόμενες ημέρες για αλλαγή στάση της τουρκικής πλευράς, τότε στη Γενεύη οι προοπτικές επιτυχίας περιορίζονται σημαντικά. Πρώτον, στα θέματα της Διακυβέρνησης παραμένουν ανοικτά σημαντικά ζητήματα. Το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας και οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων. Για την εκ περιτροπής προεδρία το θέμα φαίνεται πως θα συζητηθεί σε συνδυασμό με άλλες πτυχές του Κυπριακού. Και σε σχέση με το κεφάλαιο του Εδαφικού( π.χ. Μόρφου) αλλά και αναφορικά με αυτό της Ασφάλειας.
Η τουρκική πλευρά δεν φαίνεται να κάνει πίσω στο θέμα και όπως πληροφορούμαστε η επιδίωξη αυτή της Άγκυρας και του Ακιντζί στηρίζεται και από τρίτους. Κατά πόσο η ε/κ πλευρά θα ανταλλάξει αυτό το θέμα με κάτι άλλο, αυτό θα φανεί στη συνέχεια. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που αφορά το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης είναι η τουρκική επιμονή οι αποφάσεις να λαμβάνονται με μια τουλάχιστον τ/κ ψήφο. Αυτό που ζητά ο Μουσταφά Ακιντζί είναι η διατήρηση του δικαιώματος βέτο. Μια τέτοια ρύθμιση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του κράτους.
Ο κ. Αναστασιάδης όσο και να φωνάζει και να διαμαρτύρεται, αποδέχθηκε την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ο ίδιος από Πρόεδρος κράτους θα παρευρίσκεται σ’ αυτή την περίεργη σύναξη της Ελβετίας ως ο αρχηγός της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας.
Οι Τούρκοι απαιτούν τον εκ των προτέρων ενταφιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μην έχουν οι Ελληνοκύπριοι διέξοδο διαφυγής στην καθόλου απίθανη περίπτωση που προκληθεί αδιέξοδο και το νέο ομοσπονδιακό κράτος καταρρεύσει. Ήταν ακριβώς αυτή η διάταξη του σχεδίου Ανάν το 2004 που είχε υποχρεώσει τον τότε πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο να πει στο διάγγελμά του ενόψει του δημοψηφίσματος: «παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα».
Το γεγονός ότι ο Αναστασιάδης κινείται προς την κατεύθυνση που απέρριψε ο Παπαδόπουλος υπερβαίνει τη νόμιμη εξουσία του. Το διακύβευμα είναι ζωτικής σημασίας για να αφεθεί στα χέρια του όποιου προέδρου. Η μεθόδευση που οδηγεί σε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά πραξικόπημα πρώτου μεγέθους.
Την ίδια στιγμή, το International Hellenic Association, ένας μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδρεύει στο Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών, απηύθυνε έκκληση προς τους Προέδρους της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Έλληνα πρωθυπουργό, τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και Κύπρου, τις ηγεσίας των Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου, τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων Ελλάδος και Κύπρου, τα μέλη των Κοινοβουλίων Ελλάδος και Κύπρου καθώς και σε όλους τους Ευρωβουλευτές Ελλάδος και Κύπρου με θέμα τις δυσοίωνες προοπτικές της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό και τον διαγραφόμενο κίνδυνο μιας καταστροφικής λύσης για τον Κυπριακό Ελληνισμό.
Το πλήρες κείμενο της έκκλησης έχει ως εξής:
Ως Έλληνες που προέρχονται από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Διασπορά, παρακολουθούμε με φοβερή ανησυχία και αγωνία την επικαιρότητα που αφορά τις εξελίξεις σχετικά με την επερχόμενη Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό. Σε όλους μας η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θυμίζει παραμονές της Τουρκικής εισβολής του 1974. Αυτή συνίσταται από περίεργες ανακοινώσεις των επισήμων, συχνά αντικρουόμενες, χωρίς μια εσωτερική δομή και την ταυτόχρονη βουβαμάρα των άμεσα ενδιαφερόμενων, δηλαδή την πλειοψηφία των Κυπρίων.
Μοιάζουμε με ασθενή που τον ετοιμάζουν για χειρουργείο και βρίσκεται σε μια ήπια νάρκωση, ακούμε, βλέπουμε, συνειδητοποιούμε τι πάει να γίνει αλλά δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να αντιδράσουμε. Μπροστά μας όμως υπάρχει μια φοβερή προοπτική που αφορά την ίδια την ύπαρξη μας, εμάς και των παιδιών μας, η αμείλικτη προοπτική του ότι :
Μετά τις 12 Ιανουαρίου εισερχόμαστε σε τροχιά η οποία μπορεί να οδηγήσει στην διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην παγίδευση της Ελλάδας. Δυστυχώς δεν τέθηκαν “κόκκινες γραμμές ” που να διασφαλίζουν κάποια ζωτικά θέματα ύπαρξης του Ελληνισμού της Κύπρου στην διαδικασία των συνομιλιών. Παρόλα αυτά και οι απλές ανακοινώσεις της Ελληνοκυπριακής και Ελλαδικής ηγεσίας περί «ανάγκης άμεσης αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής και τερματισμού εγγυήσεων» οδήγησαν τις συνομιλίες σε εμπλοκή. Με πρωτοβουλία όμως του Προέδρου κ. Αναστασιάδη ξαναξεκίνησαν.
Πώς; Με ποίες προϋποθέσεις ή υποχωρήσεις, εφ’ όσον είναι ξεκάθαρο σε όλους μας ότι η Τούρκικη πλευρά δεν υποχώρησε στο παραμικρό. Μήπως υποχωρήσαμε και πάλι σε όλα όσα θέτει η Τούρκικη πλευρά ως προϋποθέσεις; Η Τούρκικη πλευρά δείχνει πολύ περισσότερο αξιόπιστη σε αυτά που επιδιώκει και θεωρεί απαράβατα, τα ανακοινώνει δημόσια και στην συνέχεια τα επιτυγχάνει βήμα-προς-βήμα με συνεχείς υποχωρήσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς.
Το χειρότερο όμως για εμάς είναι ότι οι Τούρκικες ανυποχώρητες απαιτήσεις οδηγούν με βεβαιότητα στην πλήρη Τουρκοποίηση της Κύπρου και στον παντελή αφανισμό των Ελληνοκυπρίων από το νησί. Δεν πρόκειται για μια “κακή” ή “μη-βιώσιμη” λύση, αλλά για ολική καταστροφή.
Ακόμη όμως και αν οι επερχόμενες συνομιλίες ναυαγήσουν, η σύνθεση της “Πενταμερούς Διάσκεψης” πλήττει ανεπανόρθωτα το κύρος και την διεθνή προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά από πολλές παλινωδίες, παραδέχτηκε ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης το προφανές ότι η διάσκεψη θα είναι πενταμερής και σε αυτήν δεν έχει προσκληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, ισχυρίζεται όμως ότι θα την αντιπροσωπεύσει αφού είναι Πρόεδρος.
Ο καθένας γνωρίζει ότι στις διασκέψεις αυτού του επιπέδου συμμετέχουν αποκλειστικά οι προσκεκλημένες “Οντότητες: (Κράτη, Κοινότητες)”, συνεπώς ο κ. Αναστασιάδης θα αντιπροσωπεύει απλά την Ελληνό-Κυπριακή Κοινότητα. Το χειρότερο όμως είναι ότι αν καταφέρει να εμφανισθεί ότι συμμετέχει ως Πρόεδρος της “Κυπριακής Δημοκρατίας”, τότε απλά την υποβιβάζει στο επίπεδο της προσκεκλημένης Ελληνο-Κυπριακής Κοινότητας.
Έχει εμπεδωθεί από όλους ότι η Τουρκία από το 1974 δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και συνεχώς επιδιώκει την εξαφάνιση της. Μάλιστα η Τουρκία αξιολογεί αυτόν τον στόχο ως τόσο υψηλής προτεραιότητας που έθεσε γι’ αυτόν εν-αμφιβόλω την προοπτική ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα κατά το χρονικό διάστημα που την επιθυμούσε διακαώς. Η Τουρκία γνωρίζει καλά γιατί πρέπει αυτή να είναι η προτεραιότητά της: η διεθνώς αναγνωρισμένη “Κυπριακή Δημοκρατία” είναι το “Κράτος” μας, είναι ο φορέας που διασφαλίζει την ύπαρξη των Ελλήνων της Κύπρου, εξασφαλίζει την ευημερία των πολιτών της και το αύριο των παιδιών μας.
Δυστυχώς, κύριε Πρόεδρε, με αυτές σας τις κινήσεις έχετε πλήξει ανεπανόρθωτα τα θεμέλια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτού του μόνου μέσου που διασφάλισε την ύπαρξη μας μετά το 1974. Ακόμη και αν η Πενταμερής Διάσκεψη ναυαγήσει, θα έχετε, κ. Πρόεδρε, κάνει ανεπανόρθωτη ζημία στο θεσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βέβαια, οι συνέπειες θα είναι πλήρως καταστροφικές αν η Πενταμερής Διάσκεψη επιτύχει τους στόχους της, που κοινή καταθλιπτική πρόβλεψη όλων είναι η αναμενόμενη για άλλη μια φορά υποχώρηση σας, κ. Πρόεδρε, στις ακλόνητες Τούρκικες απαιτήσεις.
Αξιότιμε. κ. Πρόεδρε σας καλούμε να αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και να θέσετε με τον οποιοδήποτε τρόπο ακόμα και τώρα στο παραπέντε τις δικές μας κόκκινες γραμμές:
1) Την πλήρη κατάργηση όλων των Εγγυήσεων και άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, και
2) την επίσημη πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διεθνή-Πολυμερή και όχι Πενταμερή διάσκεψη.
Διαφορετικά, κ. Αναστασιάδη, θα καταλήξετε ο τελευταίος, μοιραίος Πρόεδρος της “Κυπριακής Δημοκρατίας” και θα είστε προσωπικά υπεύθυνος, αλλά και τα μέλη της κυβέρνησης σας για το ξεκλήρισμα του Ελληνισμού της Κύπρου. Μοναδική δυστυχώς ακτίνα φωτός προς την αφύπνιση των ναρκωμένων συνειδήσεων είναι το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου κ. Χρυσόστομου.
Συμμεριζόμαστε πλήρως τις ανησυχίες του Αρχιεπισκόπου και καλούμε την Κυπριακή αντιπολίτευση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να πράξει ανάλογα. Καλούμε όμως προπαντός όλους τους Έλληνες της Κύπρου και τους απανταχού Έλληνες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αντισταθούμε στις ζοφερές προοπτικές της επερχόμενης καταστροφικής διάσκεψης. Αυτή δεν είναι καμιά λύση επανένωσης του Νησιού, είναι η προδιαγραφόμενη ολική καταστροφή του Κυπριακού Ελληνισμού.