Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εφάρμοσε και στο τρέχον έτος το “κόλπο” που “φουσκώνει” τόσο πολύ το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, ώστε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα να θεωρούνται ότι δεν πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος 4223/2013 και να χάνουν το δικαίωμα μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Επιμένει και φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να επιβάλλει “χαράτσι” Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, αναπήρους, τριτέκνους και πολυτέκνους φορολογουμένους οι οποίοι είχαν πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα κατά το προηγούμενο έτος και κανονικά θα έπρεπε να απαλλαγούν τουλάχιστον από το 50% ή κι από το σύνολο του δυσβάσταχτου αυτού φόρου. Ο λόγος είναι ότι η Α.Α.Δ.Ε. εφαρμόζει και φέτος το γνωστό πλέον και επανειλημμένα καταγγελθέν “κόλπο” με το οποίο το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα καθενός από τους φορολογούμενους αυτούς “φουσκώνει” υπέρμετρα και εν τέλει εμφανίζεται να είναι μεγαλύτερο από το ισχύον κατά περίπτωση όριο για τη χορήγηση της μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.
Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., κατά την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το 2017, συμπεριέλαβαν στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάθε φορολογούμενου, το οποίο λαμβάνεται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν αυτός είναι δικαιούχος μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. ακόμη και εισοδήματα τα οποία είναι έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα όπως οι αποζημιώσεις απολύσεων, καθώς επίσης και ποσά κοινωνικών παροχών τα οποία δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως είναι τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%! Στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάθε φορολογούμενου που ελήφθη υπόψη για να διαπιστωθεί εάν δικαιούται ή όχι την απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. συνυπολογίστηκαν επίσης τα επιδόματα ανεργίας, το Ε.Κ.Α.Σ. και τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων (ειδικά τα επιδόματα των αναπήρων δεν θα έπρεπε καν να θεωρούνται “εισοδήματα” σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει δεκτά το 2013 με εγκυκλίους της τότε Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αλλά στη συνέχεια, από το 2015 και μετά, αναιρέθηκαν αυθαίρετα).
Όλα αυτά τα προαναφερθέντα ποσά προστέθηκαν κανονικά στα – δηλωθέντα για το έτος 2016 – εισοδήματα των φορολογουμένων τα οποία υπόκεινται κανονικά σε φόρο ή φορολογούνται αυτοτελώς, δηλαδή στους μισθούς, τις συντάξεις, τα ενοίκια, τα κέρδη από επιχειρήσεις, τους τόκους καταθέσεων κ.λπ. Στη συνέχεια, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, προστέθηκε στο άθροισμα που προέκυψε και τυχόν επιπλέον διαφορά εισοδήματος λόγω υψηλών τεκμηρίων διαβίωσης! Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις φτωχών οικογενειών τα συνολικά ποσά «καθαρού ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος» φούσκωσαν υπέρμετρα, σε εξωπραγματικά επίπεδα, και ξεπέρασαν τα σχετικά χαμηλά όρια ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που έχουν τεθεί από το ν. 4223/2013 ως προϋποθέσεις για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας.
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί Έλληνες πολίτες, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν πληγεί από τα σκληρά μέτρα λιτότητας των Μνημονίων.
Το «κόλπο», με το οποίο συναθροίζονται όλα τα παραπάνω ποσά προκειμένου να «φουσκώνουν» τεχνητά τα ετήσια οικογενειακά εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών νοικοκυριών και να υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ανώτατα όρια για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. προβλέπεται με την υπ’ αριθμόν ΠΟΛ. 1212/24-9-2015 απόφαση της τότε Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) για τον καθορισμό της διαδικασίας χορήγησης απαλλαγών από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.. Η απόφαση αυτή εφαρμόστηκε φέτος από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), χωρίς καμία βελτίωση επί το δικαιότερο.
Η απόφαση αυτή έχει εκδοθεί από το 2015 με σκοπό να καθορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 7 του νόμου 4223/2013, οι οποίες προβλέπουν ότι:
1) Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι κάθε φορολογούμενος που πληροί τις εξής προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
2) Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Παρά το γεγονός ότι το παραπάνω περιγραφέν “κόλπο”, το οποίο χρεώνει άδικα με ολόκληρο τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικά εξαθλιωμένους πολίτες, έχει επισημανθεί επανειλημμένα και πρόσφατα μάλιστα καταγγέλθηκε η εφαρμογή του κι από 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι υπέβαλαν σχετική ερώτηση στη Βουλή, η Α.Α.Δ.Ε. – προφανώς με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών – εξακολουθεί να το εφαρμόζει!
Φέτος όμως έπεσαν έπεσαν “θύματα” της άδικης αποστέρησης των απαλλαγών από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που έλαβαν τον Δεκέμβριο του 2016 από την κυβέρνηση εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ως “κοινωνικό μέρισμα” λόγω της επιτυχούς εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους.
Συγκεκριμένα, η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση που έλαβαν τον Σεπτέμβριο οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι συνυπολογίστηκε στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους το οποίο ελήφθη υπόψη για να διαπιστωθεί εάν πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013 για την λήψη της απαλλαγής από το 50% του ΕΝ.Φ.Ι.Α. Έτσι σε πολλές περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων, εξαιτίας του συνυπολογισμού του ποσού αυτού, το συνολικό ύψος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος υπερέβη τα ισχύοντα γι’ αυτούς εισοδηματικά όρια απαλλαγής από το 50% του ΕΝ.Φ.Ι.Α.κι έχασαν το δικαίωμα λήψης της συγκεκριμένης απαλλαγής.
Πάντως, για το πρόβλημα που προέκυψε με αυτούς τους φορολογούμενους δεν φέρει ευθύνη η Α.Α.Δ.Ε., αλλά ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) και η Η.ΔΙ.Κ.Α. Ο συνυπολογισμός της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης του περασμένου Δεκεμβρίου στο συνολικό ετήσιο εισόδημα έτους 2016 των δικαιούχων αυτής χαμηλοσυνταξιούχων έγινε, ουσιαστικά, από λάθος των δύο παραπάνω φορέων χορήγησής της, οι οποίοι εξέδωσαν και υπέβαλαν στο TAXISnet, για τους συγκεκριμένους χαμηλοσυνταξιούχους, ηλεκτρονικές βεβαιώσεις αποδοχών στις οποίες ενέταξαν την παροχή αυτή στα απαλλασσόμενα από το φόρο εισοδήματα, προσαυξάνοντας έτσι το συνολικό ετήσιο εισόδημα των δικαιούχων, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία (ν. 4172/2013) τα ποσά της παροχής αυτής δεν έχουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος και ως εκ τούτου δεν αποτελούν εισόδημα.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Α.Α.Δ.Ε., τις επόμενες ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες της θα συνεργαστούν με τον Ε.Φ.Κ.Α. και την Η.ΔΙ.Κ.Α., προκειμένου να τους αποσταλούν εκ νέου ηλεκτρονικά αρχεία, ύστερα από τις απαραίτητες διορθώσεις, ώστε να ακολουθήσει νέα εκκαθάριση του Ε.Ν.Φ.Ι.Α. πριν το τέλος Σεπτεμβρίου, για τους δικαιούχους της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης. Στα νέα διορθωτικά εκκαθαριστικά ΕΝ.Φ.Ι.Α. που θα αποσταλούν σε πολλούς από τους συγκεκριμένους φορολογούμενους ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα είναι μειωμένος κατά 50% καθώς θα έχει αφαιρεθεί από το συνολικό ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα έτους 2016 το ποσό της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, οπότε στις περιπτώσεις τους το συνολικό οικογενειακό εισόδημα θα έχει πέσει κάτω από το ισχύον εισοδηματικό όριο μερικής απαλλαγής από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.