Η γενική διευθύντρια του Ταμείου, μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council, στην Ουάσιγκτον, επέμεινε στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων στους τομείς του ασφαλιστικού και του φορολογικού. «Πρέπει να γίνουν ακόμη κάποιες μεταρρυθμίσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται το Ταμείο για την Ελλάδα, με τελευταία τη δήλωση που έκανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι εξεπλάγην από την έκθεση του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε: «Δεχόμαστε κριτική αλλά πρέπει να λέμε τη σκληρή αλήθεια στην περίπτωση της Ελλάδας».
H Λαγκάρντ φέρεται να άφησε σαφείς αιχμές και για τα στοιχεία που δίνει η Ελλάδα στους Θεσμούς, σημειώνοντας πως η χώρα πρέπει να κάνει δουλειά στην αναφορά στοιχείων καθώς προχωρά συχνά σε αναθεωρήσεις.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, παρουσιάζοντας την έκθεση του Ταμείου για την ελληνική οικονομία, και ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε σε τηλεδιάσκεψη ότι για να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια εύρωστη ανάπτυξη και να διαμορφωθεί ένα κλίμα φιλικό στην ανάπτυξη, θα πρέπει να μειώσει τις συντάξεις και το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους .
Ο Πόουλ Τόμσεν επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας, αλλά να υιοθετήσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα της επιτρέψουν να επιτύχει μία πιο δίκαιη κατανομή των κοινωνικών δαπανών, δημιουργώντας ένα πιο φιλικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ωστόσο, ακόμη και με τις μεταρρυθμίσεις αυτές (συντάξεις, αφορολόγητο, άνοιγμα αγορών και ενίσχυση του ανταγωνισμού), όπως υποστήριξε η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά αν δεν προχωρήσει μία γενναία ρύθμιση χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο – βιώσιμο.
Οι δηλώσεις Λαγκάρντ καθιστούν, για ακόμη μία φορά, γρίφο το πώς, τελικά, θα μπορούσε να λυθεί το αδιέξοδο της δεύτερης αξιολόγησης.