Οι Sunday Times αποκαλύπτουν ότι στα σχέδια του νέου προέδρου των ΗΠΑ είναι μια Σύνοδος Κορυφής με τον ρώσο ομόλογό του στην Ισλανδία, όπως ακριβώς είχε συμβεί με τους Ρίγκαν – Γκορμπατσόφ στα 80s
Για χρόνια η Ισλανδία, στη μέση του Ατλαντικού, ήταν το νοητό σύνορο ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις. Εκεί συγκρούστηκαν στο σκάκι ο Μπόρις Σπάσκι με τον Μπόμπι Φίσερ, εκεί συναντήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν. Αυτό θέλει να επαναλάβει και ο Ντόναλντ Τραμπ, αν έχει βάση το αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Sunday Times, σύμφωνα με το οποίο σχεδιάζεται μια σύνοδος κορυφής με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ρέικιαβικ.
Eκπρόσωπος του Τραμπ, βέβαια, έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες, χαρακτηρίζοντας -όπως μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το δημοσίευμα των Sunday Times ψευδές. Ομως αυτή είναι μια συνήθης πρακτική για το στρατόπεδο του νέου προέδρου των ΗΠΑ: διαψεύδουν τα πάντα, ακόμα και τα πιο αληθή, ειδικά αν έχουν σχέση με τη Μόσχα και τις επαφές του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Η κυριακάτικη έκδοση των λονδρέζικων Times έγραψε πως ο Τραμπ, ο οποίος ορκίζεται 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ την προσεχή Παρασκευή, σχεδιάζει να οργανώσει μια σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή του ιδίου και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας.
Η συνάντηση πρόκειται να γίνει στο πλαίσιο του πρώτου ταξιδιού του Τραμπ στο εξωτερικό, στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας, όπου είχαν συναντηθεί οι ηγέτες των ΗΠΑ και της τότε Σοβιετικής Ενωσης πριν από τρεις δεκαετίες, γράφουν οι Sunday Times.
Η Μόσχα αναμένεται να συναινέσει γι αυτή τη σύνοδο κορυφής, προστίθεται στο δημοσίευμα των Sunday Times, που επικαλούνται πηγές ενήμερες για τα σχέδια αυτά και για τις ρωσικές προθέσεις.
Ο Τραμπ σχεδιάζει να προωθήσει μια συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο κρατών και να «επανεκκινήσει» τις αμερικανορωσικές σχέσεις, κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας.
Η πρώτη σύνοδος του Ρέικιαβικ έγινε την 11η-12η Οκτωβρίου 1986 και ήταν η δεύτερη μιας σειράς συναντήσεων των ηγετών των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ την περίοδο 1985-1988, όταν η διμερής σχέση και η διεθνής κατάσταση μεταβλήθηκε σημαντικά. Οι δύο υπερδυνάμεις πέρασαν τότε από το κλίμα ανοικτής σύγκρουσης σε μια πολιτική συμβιβασμών, προωθώντας τον σταδιακό πυρηνικό αφοπλισμό.