300.000 χαμένες θέσεις εργασίας προβλέπει η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Τουρισμό και Επισιτισμό * Συνεχίζει να αρνείται την υποχρεωτικότητα της νέας ΣΣΕ ο υπουργός Εργασίας
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό, την ώρα που οι συγκεκριμένοι κλάδοι μετράνε ήδη χαμένες θέσεις εργασίας, απολύσεις εν μέσω πανδημίας και παρατεταμένη αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα.
Το δυσοίωνο σκηνικό για τους συγκεκριμένους κλάδους έρχεται να κάνει ακόμα χειρότερο το υπουργείο Εργασίας, με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Βρούτση να συνεχίζει να αρνείται να κηρύξει ως υποχρεωτική τη συλλογική σύμβαση του κλάδου που φέρει την υπογραφή τόσο των εργοδοτών όσο και των εκπροσώπων των εργαζομένων εδώ και δύο μήνες.
«Μόνο ως άρνηση μπορούμε να εκλάβουμε τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της κήρυξης της ΣΣΕ στον επισιτισμό έως τώρα. Τι κι αν υπογράψαμε τη σύμβαση στις 12.12.2019, τι κι αν ζητήσαμε από το υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ από τον Ιανουάριο του 2020 να μας δώσει στοιχεία για την έκθεση τεκμηρίωσης που ζητά ο Νόμος Βρούτση και ουδέποτε μας έδωσε. Τι κι αν καταθέσαμε μαζί με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ την έκθεση αυτή στις 26.3.2020» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΕΤ (Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Τουρισμό – Επισιτισμό).
Ερωτήματα
Η Ομοσπονδία θέτει ουσιαστικά ερωτήματα προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Σε λίγες μέρες θα επαναλειτουργήσει ο χώρος της εστίασης μετά την πανδημία κι εμείς αναρωτιόμαστε με ποιους όρους αμοιβής και εργασίας θα γίνει αυτό. Πώς θα καλυφθούν οι χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας που αναμένεται να προκύψουν; Πώς θα στηριχθούν οι συνάδελφοί μας εποχικά εργαζόμενοι στον κλάδο;».
Να σημειωθεί ότι η ΠΟΕΕΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, εκτιμώντας ότι πάνω από 300.000 εργαζόμενοι στον κλάδο θα μείνουν άνεργοι.
Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ απαιτεί από την κυβέρνηση πρόσθετα και ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού – επισιτισμού, με δεδομένο το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κλάδος έχει πληγεί τα μέγιστα από την πανδημία του κορωνοϊού.
«Η κυβέρνηση επιβάλλεται να εντάξει άμεσα το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στις ρυθμίσεις που ισχύουν για τα επιδόματα σε ανέργους και μακροχρόνια ανέργους μέχρι την επαναπρόσληψή τους. Επιτακτική ανάγκη είναι και η κήρυξη της σύμβασης στον επισιτισμό ως υποχρεωτική, μία σύμβαση που έχει υπογραφεί από τον Δεκέμβριο του 2019 και αποτελεί τη μεγαλύτερη κλαδική σύμβαση στη χώρα» αναφέρει η ΓΣΕΕ.