Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτοπεριβλήθηκε τον μανδύα του «φύλακα της ειρήνης» στην προσπάθεια του να πείσει τους Κούρδους στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ να ψηφίσουν «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα, που σε περίπτωση νίκης του σε δύο εβδομάδες θα του προσφέρουν την ευκαιρία να προβεί σε μεταρρυθμίσεις που θα τον καθιστούν στην ουσία ‘μονοκράτορα’.
«Οι υποστηρικτές του ΡΚΚ διαρκώς διακηρύσσουν ‘ειρήνη, ειρήνη, ειρήνη’. Όμως τα κενά λόγια μπορούν να φέρουν ειρήνη; Μπορεί να υπάρξει ειρήνη με εκείνους που κινούνται παντού φέροντας όπλα στα χέρια τους;», τόνισε από του βήματος ο Ερντογάν.
«Εμείς είμαστε οι φύλακες της ειρήνης, οι φρουροί των ελευθεριών», δήλωσε ο πρόεδρος ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων που ανέμιζαν σημαίες της Τουρκίας. «Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνδιαλεχθούμε, να συμβαδίσουμε με όποιον έχει κάτι να πει, ή διαθέτει ένα σχέδιο. Αλλά έχουμε έναν όρο. Δεν θα υπάρχουν όπλα στα χέρια τους», πρόσθεσε.
Ο Ερντογάν υποστηρίζει πως η χώρα έχει ανάγκη από μία στιβαρή προεδρική εξουσία, ώστε να αποφευχθούν οι κλυδωνισμοί που οι εύθραυστες κυβερνητικές συμμαχίες είχαν προκαλέσει στο παρελθόν.
Οι επικριτές του, επικαλούμενοι τα αυταρχικά του ένστικτα, του αντιτείνουν ότι έχει προβεί σε συλλήψεις, απολύσεις, ή έθεσε σε αργία 100,000 καθηγητές, δημοσίους υπαλλήλους, δικαστές και δημοσιογράφους έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Εν τω μεταξύ ο ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μίλησε σε συγκέντρωση στην πόλη Βαν, οπού και εκεί υπήρχε μια επίθεση αγάπης προς τους Κούρδους. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ αποκάλεσε τους Κούρδους «αδελφούς» και κατήγγειλε εκείνους που θέλουν να «χωρίσουν» το «έθνος» σε Τούρκους και Κούρδους:
«Είναι στιγμή που πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι, που πρέπει να δούμε τι δόλιες παγίδες, που πρέπει να συμπεριφερόμαστε με αντίληψη. Θέλουν να μας χωρίσουν σε Τούρκους και Κούρδους. Είμαι σίγουρος ότι οι Κούρδοι αδελφοί μου δεν θα εξαπατηθούν. Το έθνος μας θα δώσει το απαραίτητο μάθημα σε αυτούς που προσπαθούν να μας χωρίσουν».
Ο Γιλντιρίμ στην ομιλία του επέκρινε την στάση του κεμαλικού κεντροαριστερού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHΡ) και του φιλοκουρδικού σοσιαλιστικού HDP στο ζήτημα του συντάγματος, λέγοντας:
«Εμείς όταν λέμε νέο σύνταγμα, το HDP και το CHΡ απειλούν το έθνος, διασπείρουν τον φόβο. Έχουν γίνει σαν δίδυμα αδέλφια πλέον, το ένα σηκώνει το πόδι, το άλλο το πατάει. Αδέλφια μου, το σύνταγμα που αυτοί υπερασπίζονται είναι το σύνταγμα του 1980, το οποίο δημιούργησε μία χώρα που σχετίστηκε με βασανιστήρια μετά το πραξικόπημα».