Κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες είχε ο πρωθυπουργός, με το θέμα του χρέους να είναι ψηλά στην ατζέντα ενόψει και της ψήφισης των μέτρων.
O Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλίες και με Ευρωπαίους αξιωματούχους καθώς και με άλλους ομολόγους του (πέραν των Κόστα-Ολάντ), με τους οποίους και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το χρέος.
Διακαής επιθυμία της Αθήνας, άλλωστε, είναι αφού ολοκληρωθεί το SLA (η τεχνική συμφωνία δηλαδή) να αποφασιστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους καθώς και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων των επόμενων ετών. Καθώς η βασική προύποθεση για την ένταξη στο QE (πέρα από το κλείσιμο της αξιολόγησης) είναι η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων.
Βάζουν πλάτη οι βουλευτές
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, και αφού τελικά κλείσει το SLA, αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία θα κληθεί να στηρίξει το επώδυνο «πακέτο».
«Δεν έχουμε καμία ανησυχία για την κυβερνητική πλειοψηφία, γιατι ακριβώς η δεύτερη αξιολόγηση οδηγείται σε μια περαίωση που δίνει έναν ανοιχτό δρόμο για περίπου ενάμιση χρόνο προκειμένου να βγει η χώρα στις αγορές και να υπάρξει εφαρμογή των κοινωνικών αντίμετρων», λέει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με συνέντευξή του στην «Αυγή».
Στην ίδια γραμμή και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης τονίζει σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη kontranews: «Εχω την ελπίδα ότι τα αντίμετρα που θα θεσπιστούν αλλά κυρίως τα μέτρα για το χρέος και η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα θα δώσουν ένα περιθώριο αντοχή. Μοιάζει να είναι η τελευταία θυσία».