Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια δεν έχουν κάμψει το αίσθημα της ενότητας των πολιτών, όπως αποδείχθηκε από το «Ευρωβαρόμετρο» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πλειοψηφία των πολιτών των κρατών μελών της Ε.Ε. θεωρούν πως η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή «οικογένεια» ωφελεί τη χώρα τους.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 68% και είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 1983. Ένα 61% εμφανίζεται θετικό στη συμμετοχή της χώρας του στην Ένωση, ενώ μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 27% απάντησε πως η ΕΕ «δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό πράγμα».
Παρότι ένα 50% θεωρεί ότι τα πράγματα δεν κινούνται προς της σωστή κατεύθυνση τόσο στη χώρα του, όσο και στην Ε.Ε., το 51% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ακούγεται η φωνή του εντός της Ένωσης.
Όσον αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία δείχνουν πως το 46% χαρακτηρίζει «κάτι καλό τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ το 36% και 34% αντίστοιχα κρίνει ότι «δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό». Το ποσοστό που κρίνει ότι η χώρα μας έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι 57%.
«Αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων»: αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε το 85% στο ερώτημα για το ποια θέματα πρέπει να τεθούν σε συζήτηση κατά προτεραιότητα κατά την προεκλογική συζήτηση. Ακολούθησαν, με 81%, απαντήσεις για την «οικονομία και την ανάπτυξη» και με 59% η «μετανάστευση». Τέλος, το 48% έθεσε το θέμα της «κοινωνικής προστασίας των πολιτών της ΕΕ» και το 38% αυτό της «προστασίας των εξωτερικών συνόρων».
Επιπλέον, το 74% των Ελλήνων δεν πιστεύει ότι η άποψή του μετράει στην ΕΕ, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 22% συμφωνεί.
Η έρευνα έδειξε, επίσης, πως οι προτεραιότητες των πολιτών έχουν μεταβληθεί. Η οικονομία και η ανάπτυξη (50%) και η ανεργία των νέων (49%) είναι στην κορυφή της λίστας. Ακολουθούν η μετανάστευση (44%) και η κλιματική αλλαγή (43%). Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι στην πέμπτη θέση με 41%.