Διατεθειμένος να ξεπεράσει τη λογική των κόκκινων γραμμών προκειμένου να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο όνομα των Σκοπίων εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
O ίδιος δηλώνει πεπεισμένος ότι υπάρχει τέτοια λύση και ότι το επόμενο βήμα είναι να ανακοινωθεί στους Έλληνες πολίτες από τον Αλέξη Τσίπρα και από τον ίδιο στους πολίτες της χώρας του, ενώ δηλώνει έτοιμος να συζητήσει και για τη μετονομασία του Αεροδρομίου των Σκοπίων
Ερωτηθείς, σε συνέντευξή του στον Αlpha, ο κ. Ζάεφ για το «πως έχει στο μυαλό του» τη λύση, ο κ. Ζάεφ σημειώνει:
«Πιστεύω ότι η λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Υπάρχουν και τέτοιες λύσεις. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για να μην καταστρέψω την διαδικασία της επικείμενης διαπραγμάτευσης μεταξύ των δυο πλευρών, αλλά έχω πεισθεί ότι η πραγματική επίλυση, στο τέλος θα έρθει και είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε σε αυτή. (…) Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει τέτοια λύση και το επόμενο βήμα είναι να ανακοινωθεί στους Έλληνες πολίτες από τον Αλέξη Τσίπρα και από εμένα στους πολίτες της χώρας μου».
Επιπλέον ο κ. Ζάεφ στη συνέντευξή του αναφέρει:
– Για το αν αρκετά ισχυρός στο εσωτερικό της χώρας του ώστε να μπορέσει να λύσει ένα τόσο περίπλοκο θέμα όσο αυτό της ονομασίας:
«Μου είναι απαραίτητη η υποστήριξη των πολιτών μου αλλά μου είναι απαραίτητη και η στήριξη από την αντιπολίτευση. Πιστεύω ότι και η αντιπολίτευση θα συμβάλλει θετικά στην εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά στο συνταγματικό μας όνομα»
– Για το πώς βλέπει την πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Ελλάδας σε αναφορά με το ονοματολογικό των Σκοπίων:
«Αυτό που δήλωσε πρόσφατα ο κ. Καμμένος ότι αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των πολιτικών φορέων των δύο χωρών, και αυτός θα συμφωνήσει για τη λύση, είναι μια θετική ελπίδα. Επιθυμώ να συναντηθώ και με τον κ. Καμμένο και με τον κ. Μητσοτάκη που είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά φυσικά αφού συναντηθώ πρώτα με τον πρωθυπουργό με τον Αλέξη Τσίπρα, για να εξηγήσω σε ποιο βαθμό είναι δυνατή η επίλυση του προβλήματος και θα είναι θετική και για τις δύο χώρες».
– Για τις «κόκκινες γραμμές» που θα έχει κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης:
«Αν είναι να αναφερθούμε σε «κόκκινες γραμμές» ή σε «κόκκινα σύνορα», εγώ δεν θα ήθελα να τα χρησιμοποιήσω, γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε εμπόδιο για την επίλυση του ζητήματος. Θα ήθελα περισσότερο να χρησιμοποιήσω ορισμένες άλλες μεθόδους, έτσι ώστε η «κόκκινη γραμμή» να γίνει μια φωτεινή οδός μέσα στο σκοτάδι ώστε να μας οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος . (…)Αν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές», θα μπει φραγή στην εξεύρεση λύσης».
– Για το αν θα προχωρήσει στη μετονομασία του αεροδρομίου
«Με κάθε τρόπο θέλω να επιδείξω φιλία με τους γείτονές μου, τους πολίτες της Ελλάδας και υπό αυτό το πνεύμα, αν είναι τόσο μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα, είμαι έτοιμος να συνομιλήσω και γι’ αυτό το θέμα».