Η αποστολή DART της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021 και θα δείξει αν έχουμε την τεχνολογία να εκτρέψουμε έναν αστεροειδή σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για κάτι τέτοιο.
Σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά στην προστασία της Γης από εξωγενείς παράγοντες αναμένονται στο άμεσο μέλλον, καθώς η ανθρωπότητα θα προσπαθήσει να αλλάξει με ασφάλεια την τροχιά ενός αστεροειδούς. Και μπορεί ο συγκεκριμένος διαστημικός βράχος να μην είναι επικίνδυνος, ωστόσο η δοκιμή αυτή θα δείξει αν έχουμε την τεχνολογία να εκτρέψουμε έναν αστεροειδή σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη να γίνει αυτό.
Η αποστολή αυτή αποτελεί μέρος της συνεργασίας της NASA με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, της AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment), στοιχεία της παρουσιάστηκαν πριν λίγες μέρες σε συνέδριο στη Γενεύη και προέκυψε από την παρατήρηση των αστεροειδών από τις αποστολές των OSIRIS-REx και Hayabusa-2. Πιο συγκεκριμένα, ο Hayabusa-2 χτύπησε τον αστεροειδή Ριούγκου για να συλλέξει ένα δείγμα από κάτω από την επιφάνειά του. Οι επιπτώσεις του χτυπήματος μελετώνται και έχουν αντίκτυπο στην πρώτη αποστολή της AIDA, το Τεστ Ανακατεύθυνσης Διπλού Αστεροειδούς που είναι γνωστό ως DART.
Το DART της NASA θα φτάσει στον διπλό αστεροειδή Δίδυμο τον Σεπτέμβριο του 2022 και θα χτυπήσει τον μικρότερο από τους δύο, τον Δίδυμο Β με στόχο να δει αν μπορεί να του αλλάξει την τροχιά. “Το χτύπημα του Hayabusa2 έδειξε ότι δεν υπάρχει συνοχή στην επιφάνεια και ο ρεγόλιθος (σ. ορυκτό στην επιφάνεια) συμπεριφέρθηκε σαν καθαρή άμμος. η βαρύτητα κυριάρχησε στη διαδικασία και όχι στη δύναμη του υλικού του αστεροειδή”, δήλωσε ο Δρ. Patrick Michel.
Και πρόσθεσε: “Εάν η βαρύτητα κυριαρχήσει και στον Δίδυμο Β, αν και είναι πολύ μικρότερος, μπορούμε να καταλήξουμε σε έναν πολύ μεγαλύτερο κρατήρα από ό,τι μας είχαν δείξει τα μοντέλα μας και τα εργαστηριακά πειράματα. Τελικά, πολύ λίγα είναι γνωστά για τη συμπεριφορά αυτών των μικρών σωμάτων σε χτυπήματα και αυτό θα μπορούσε να έχει μεγάλες συνέπειες όσον αφορά στην άμυνα του πλανήτη”.
Η αποστολή DART θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021 και θα συνοδεύεται από το το LICIACube (Small Italian Cubesat for Imaging Asteroids), ένα μικρό δορυφόρο που αναπτύχθηκε από την Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία (ASI), ο οποίος θα αναπτυχθεί λίγο πριν από την πρόσκρουση ώστε να τραβήξει φωτογραφίες του γεγονότος.
Το δεύτερο μέρος της αποστολής AIDA περιλαμβάνει το διαστημικό σκάφος Hera της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Οργανισμού, το οποίο αν εγκριθεί, θα φθάσει το σύστημα του Διδύμου το 2027 και θα παράγει την πιο λεπτομερή αξιολόγηση του τεστ DART.