Η διεθνής πολιτική σκηνή εκφράζει τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του Ζακ Σιράκ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών, το πρωί της Πέμπτης, όπως ανακοίνωσε ο γαμπρός του, Φρεντερίκ Σαλά-Μπαρού.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, αντέδρασε στην ανακοίνωση του θανάτου του Ζακ Σιράκ, χαιρετίζοντας έναν «ηγέτη σοφό, οραματιστή, πραγματικό δάσκαλο, έναν άνθρωπο ενδιαφέροντα με πολλές γνώσεις που υποστήριξε πάντα τα συμφέροντα της χώρας του, ενώ κέρδισε τον σεβασμό που άξιζε των συμπατριωτών του και ένα υψηλό διεθνές κύρος».
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, χαιρετίζει «έναν υπέροχο εταίρο και φίλο», σύμφωνα με μήνυμα στο Twitter που ανάρτησε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
«Η ανακοίνωση του θανάτου του Ζακ Σιράκ με λύπησε βαθιά. Ήταν για εμάς τους Γερμανούς και για μένα προσωπικά ένας υπέροχος εταίρος και φίλος», πρόσθεσε η Μέρκελ η οποία είχε ιδιαίτερη συνεργασία μαζί του κατά τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας της στην καγκελαρία, από το 2005 έως το 2007.
Η καγκελάριος απέτισε τιμή, όπως και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, πριν από αυτήν, «σε έναν μεγάλο αρχηγό κράτους και Ευρωπαίο». Σε μήνυμα του στο Twitter, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας εξήρε κυρίως το «όχι» του στον πόλεμο στο Ιράκ και την «κριτική ορθολογική σκέψη του για την ευθύνη του καθεστώτος του Βισί και των Γάλλων συνεργατών στα εγκλήματα των ναζί». «Το σπίτι μας καίγεται και εμείς κοιτάζουμε αλλού. Η ακρωτηριασμένη, εξαντλητικά αξιοποιημένη Φύση δεν καταφέρνει να αναπλαστεί και εμείς αρνούμαστε να το παραδεχθούμε…Η Γη και η ανθρωπότητα βρίσκονται σε κίνδυνο και υπεύθυνοι είμαστε εμείς».
«Οι χώρες αυτές έχουν υπάρξει, ας το πούμε, όχι πολύ ευάγωγες και δεν έχουν μεγάλη συναίσθηση των κινδύνων που σημαίνει μία υπερβολικά γρήγορη σύνταξή τους πίσω από την αμερικανική θέση…Οι χώρες αυτές έχασαν μία καλή ευκαιρία να σωπάσουν». (Επικρίνοντας την υποστήριξη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για το Ιράκ που εξέφρασαν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, νεοφώτιστα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, 18 Φεβρουαρίου 2003). –
«Ναι, η εγκληματική παράνοια του κατακτητή υποβοηθήθηκε από Γάλλους, από το γαλλικό Κράτος…την Πατρίδα των Φώτων και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την γη της υποδοχής και του ασύλου, η Γαλλία, εκείνη την ημέρα διέπραττε το ανεπανόρθωτο. Αθετώντας την υπόσχεσή της, παρέδιδε τους προστατευόμενούς της στους δήμιούς τους» (Αναγνωρίζοντας τη συνεργασία της Γαλλίας με την ναζιστική Γερμανία στην επιχείρηση της συγκέντρωσης Γαλλοεβραίων στο Velodrome d’ Hiver (Χειμερινό Ποδηλατοδρόμιο), 16 Ιουλίου 1995) – Πηγή: EPA
«Τι θέλετε; Θέλετε να γυρίσω στο αεροπλάνο μου και να επιστρέψω στην Γαλλία; Αυτό θέλετε; Αφήστε τους να φύγουν. Αφήστε τους ήσυχους!» (Διαξιφισμός στα αγγλικά με τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας που έχουν πάρει θέση ανάμεσα σε εκείνον και τον αραβικό πληθυσμό στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, 22 Οκτωβρίου 1996) – Πηγή:
«Τι άλλο θέλει αυτή η νοικυρά; Τ’ αρ..δια μου στο πιάτο;» (Κατά την διάρκεια ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, ο Ζακ Σιράκ, τότε πρωθυπουργός, αγνοώντας ότι το μικρόφωνό του έχει μείνει ανοικτό, τα βάζει με την βρετανίδα ομόλογό του Μάργκαρετ Θάτσερ, Φεβρουάριο 1988)
5 of 10
10 Photos: Ζακ Σιράκ: Δέκα φράσεις που χαράχτηκαν στη συλλογική μνήμη
«Το πρόβλημά μας δεν είναι οι ξένοι, είναι ότι υπάρχει overdose…Πώς θέλετε ο γάλλος εργαζόμενος που εργάζεται μαζί με την γυναίκα του και που μαζί κερδίζουν περί τα 15.000 φράγκα τον χρόνο και που βλέπει στο διπλανό σπίτι μία οικογένεια με έναν πατέρα με τρεις ή τέσσερις γυναίκες, και καμιά εικοσαριά παιδιά, και που κερδίζει 50.000 φράγκα από τα κοινωνικά επιδόματα, χωρίς φυσικά να δουλεύει! Εάν προσθέσετε σ΄αυτά τον θόρυβο, την μυρωδιά, ε, ο γάλλος εργαζόμενος γίνεται έξαλλος! Και δεν τα λέω αυτά από ρατσισμό» (Δείπνο με μέλη του κόμματός του, 19
«Δεν μπορώ να αποδεχθώ να γίνει κοινοτοπία η μισαλλοδοξία και το μίσος» (Επιχειρηματολογώντας για την άρνησή του να συμμετάσχει σε debate με τον πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν, τον αντίπαλό του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, 23 Απριλίου 2002) –
«Εγώ αποφασίζω, αυτός εκτελεί» (Επαναφέροντας στην τάξη τον Νικολά Σαρκοζί, τότε υπουργό του των
«Μπορώ να πω ότι θα ψήφιζα Ολάντ!» (11 Ιουνίου 2011 στην Κορέζ, για τον Φρανσουά Ολάντ, υποψήφιο των σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές του 2012 και με τον Νικολά Σαρκοζί να είναι επίσης υποψήφιος. Το περιβάλλον του Σιράκ θα κάνει τότε λόγο για «κορεζιανό χιούμορ») –
«Ισως, αν έκανα σπορ στα νιάτα μου, θα μπορούσα να κάνω σούμο. Είχα το αναγκαίο ύψος, όσο για το βάρος, μπορείς να το πάρεις…» (Συνέντευξη στην Equipe, 28 Ιανουαρίου 1998)
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, αποχαιρέτισε έναν «υπέροχο ηγέτη που διαμόρφωσε το μέλλον της Γαλλίας».
«Ένα κομμάτι της ζωής μου χάθηκε σήμερα», δήλωσε από την πλευρά ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, εκφράζοντας τη βαθιά του λύπη, μετά την ανακοίνωση του θανάτου του προκατόχου του.
«Ο Σιράκ ενσάρκωσε μια Γαλλία πιστή στις οικουμενικές της αξίες και στον ιστορικό της ρόλο και ουδέποτε υποχώρησε ως προς την ανεξαρτησία μας, ταυτόχρονα και ως προς την πλήρη ευρωπαϊκή του προσήλωση», πρόσθεσε ο Σαρκοζί κάνοντας μνεία για το επιβλητικό ανάστημα και την τόσο ιδιαίτερη φωνή του Σιράκ που συντρόφευσαν τη γαλλική πολιτική ζωή επί μισό αιώνα.
«Δημοκράτης και Ευρωπαίος, ο Ζακ Σιράκ αφήνει το ανεξίτηλο αποτύπωμά του στη χώρα του και στην ήπειρό μας», γράφει για το Γάλλο ηγέτη ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πολυμαθής και μέγας γνώστης των κλασσικών γραμμάτων, στάθηκε πάντοτε στο πλευρό της Ελλάδας και των Ελλήνων. Με συγκίνηση χαιρετίζουμε την αποδημία του», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, μέσω ανάρτησης στο λογαριασμό του στο Twitter, στα γαλλικά.