Στα παράλια της Θράκης και στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων της Θάσου και της Σαμοθράκης στέλνει η Άγκυρα το ερευνητικό σκάφος CESME με νέα NAVTEX που εξέδωσε πριν λίγες ώρες, την στιγμή που η ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα παραμένει ψηλά και η Τουρκία βρίσκεται σε κατά μέτωπο σύγκρουση με την Ευρώπη. Παράλληλα οι Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν να αποτρέψουν την δημιουργία θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ωστόσο δεν κρύβουν το φόβο τους να τον κίνδυνο «ατυχήματος» στην περιοχή.
Με την NAVTEX 298/17 που εξέδωσε η Τουρκία ανακοινώνει ότι το Cesme θα πραγματοποιήσει επιστημονικές, υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες μεταξύ της 13-17 Μαρτίου στην θαλάσσια περιοχή των διεθνών υδάτων που εκτείνεται μεταξύ της Θάσου- Θράκης- Σαμοθράκης, μόλις έξω από τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Για επιστημονικές έρευνες δεν απαιτείται άδεια από το παράκτιο κράτος ,όμως η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, εκδίδοντας NAVTEX για την περιοχή αυτή που είναι πέραν κάθε αμφισβήτησης εντός της ελληνικής περιοχής αρμοδιότητας για έκδοση NAVTEX.
Τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία εχει εκδώσει επανειλημμένα NAVTEX για την πραγματοποίηση ερευνών του Cesme στο κέντρο του Αιγαίου και στο Βόρειο Αιγαίο πολύ κοντά στο όριο των 6 ν.μ. από τις ακτές.
Συγχρόνως η Άγκυρα εχει βγάλει στο Αιγαίο το ερευνητικό σκάφος Piri Reis το οποίο κατευθύνεται προς την Μεσόγειο και σύμφωνα με την NAVTEX που εχει εκδώσει η Άγκυρα θα πραγματοποιήσει έρευνες στα διεθνή ύδατα , αναφορά που εκτιμάται ότι αφορά σε περιοχές που ανήκουν στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα.
Ταυτόχρονα, το ΓΕΕΘΑ καταρτίζει σενάρια προκειμένου να προστατέψει 5 νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται στο στόχαστρο των απειλών της Τουρκίας.
Tίποτα δεν θεωρείται παράλογο και όλα εξετάζονται. Όπως αναφέρεται τα 5 νησιά που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι:
Ίμια
Είναι το πλέον πιθανό σενάριο. Σύμφωνα με τη Real, όλες οι κάμερες και τα μικρόφωνα που ελέγχονται από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο είναι στραμμένα στα Ίμια. Προτεραιότητα του ΓΕΕΘΑ είναι η αποτροπή οποιασδήποτε ενέργειας των Τούρκων, ωστόσο αν αυτό δεν είναι δυνατόν, υπάρχουν κανόνες εμπλοκής που πρέπει να αποδεσμεύσει η πολιτική ηγεσία.
Ζουράφα
Η μικρή νησίδα στο ΒΑ Αιγαίο βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων. Έτσι το νησάκι αποτελεί σημείο που το ελληνικό ΓΕΕΘΑ έχουν υπογραμμίσει με κόκκινο.
Παναγιά – Φαρμακονήσι
Και στα δυο νησιά υπάρχουν στρατιωτικές φρουρές που δεν χρειάζεται να πάρουν οποιαδήποτε εντολή για να απαντήσουν σε τουρκική πρόκληση.
Καστελόριζο
Το σενάριο της απόβασης στο Καστελόριζο δεν κυκλοφορεί μόνον στο διαδίκτυο σε σελίδες εθνικιστικού περιεχομένου. Υπάρχει και σε έγγραφα της CIA που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα.
Πάντως το πλέον δύσκολο σενάριο που έχουν κληθεί να «τρέξουν» οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ είναι αυτό του «ατυχήματος στο Αιγαίο». Αν πάει κάτι στραβά στον εναέριο ή θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, το ζήτημα της έρευνας και της διάσωσης μπορεί από μόνο του να προκαλέσει τεράστια ένταση.
«Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές, έχουν υψηλό ηθικό και είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε πρόκληση» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος
Αναφερόμενος στις κριτικές που δέχτηκε από την αντιπολίτευση για τη δήλωση του για τα Ίμια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε:
«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι της απόψεως της κυβέρνησης Σημίτη, όπου ο κ. Πάγκαλος σαν λύση στην τουρκική επιθετικότητα πρότεινε να αφήνουμε τις σημαίες να τις παίρνει ο αέρας. Τις σημαίες τις υπερασπίζονται οι Έλληνες πολίτες αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις, όταν ορκίζονται οι στρατιώτες, οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί λένε ότι θα υπερασπιστούν μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματος τους τις σημαίες και αυτό κάνουνε. Αυτή η κυβέρνηση αυτό κάνει, δεν αφήνει τη λογική Πάγκαλου, Σημίτη και των νεοφιλελεύθερων της ΝΔ, εδώ ο κ. Πάγκαλος λέει ότι ψηφίζει ΝΔ τώρα, αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η κριτική προέρχεται από αυτούς τους κύκλους. Με αυτούς τους κύκλους δεν έχουμε καμία σχέση ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε εγώ, ούτε ο κ. Κοτζιάς».
Σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις ο κ. Καμμένος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν τα έχουν βάλει μόνο με εμένα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα έχουν βάλει και με τη Γερμανία και με την Ολλανδία. Αυτή η επιθετικότητα και η επιλογή το να χρησιμοποιούνται όροι που δεν είθισται στη διπλωματία και στη διεθνή πολιτική και σε σχέσεις μεταξύ χωρών συμμαχικών. Η Τουρκία, η Ελλάδα, η Γερμανία και η Ολλανδία είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ο υπουργός Εξωτερικών επιτίθενται στους συμμάχους όπου από εκεί ζητά βοήθεια, ζητά να γίνει μέλος της ΕΕ και αυτή η ένταση που δημιουργεί ουσιαστικά δικαιώνει τις εθνικές θέσεις τις δικές μας. Οι οποίες ήταν πάντα υπέρ μίας ειρηνικής συνύπαρξης με την Τουρκία, προασπιζόμενοι βεβαίως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, την εθνική μας ακεραιότητα και την εδαφική μας ακεραιότητα».