Δραματικές εξελίξεις έχουμε στην Καταλονία καθώς η Ισπανία μετέφερε με κάθε τρόπο Ισπανούς, υποστηρικτές του Φράνκο από την Μαδρίτη και πλέον έχουμε διεθνοτικές συγκρούσεις ενώ υπάρχουν και απειλές θανάτου κατά του προέδρου Κάρλες Πούντζντεμον. Οι Καταλανοί δεν δέχονται πλέον καν τον όρο «εμφύλιος». Ακόμη και αν προκηρυχθούν εκλογές στην Ισπανία, εμείς δεν θα τις αναγνωρίσουμε και θα σχηματίσουμε παράλληλη κυβέρνηση λένε οι Καταλανοί.
Ερχεται ντόμινο εξελίξεων με σειρά να παίρνει η Γερμανία (Βαυαρία) σε μια Ευρώπη που ξέχασε την ιστορία, απέβαλε ικανούς πολιτικούς και υιοθέτησε μοντέλα «ξένα» ως προς τον χριστιανικό χαρακτήρα της.
Οργή προκαλούν οι δηλώσεις στελέχους της κυβέρνησης Ραχοί που θυμήθηκε… την κακή τύχη προέδρου της Καταλονίας επί Φράνκο! Ο ισπανός πρωθυπουργός από την πλευρά του, επίσης απειλεί! «Αν η Καταλονία δεν… συμμορφωθεί δεν αποκλείω τίποτα»!
«Ανοίξαμε την πόρτα στη μεσολάβηση, είπαμε «ναι» σε όλες τις δυνατότητες μεσολάβησης που μας παρουσιάσθηκαν. Οι μέρες περνούν και εάν το ισπανικό κράτος δεν ανταποκριθεί, εμείς θα κάνουμε αυτό που ήρθαμε να κάνουμε». Επιμένει ο Κάρλες Πουτζντεμόν σε συνέντευξή του προς την καταλανική τηλεόραση που μεταδόθηκε χθες το βράδυ.
«Κοίτα μην καταλήξεις όπως εκείνος που εκτελέστηκε»!
Αν κανείς περίμενε από την κυβέρνηση να ρίξει τους τόνους, θα πρέπει να… περιμένει. Κι αυτό διότι συνέβη το ακριβώς αντίθετο! Ένας εκπρόσωπος τύπου του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος της Ισπανίας, έριξε… λάδι στη φωτιά!
Ο Πάμπλο Κασάντο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα μπορούσε να «καταλήξει» όπως ένας από τους προκατόχους του που είχε προβεί στην ανακήρυξη του Κράτους της Καταλονίας. Ο οποίος συνελήφθη το 1934 και κατόπιν τον εκτέλεσαν πυροβολώντας τον το 1940 υπό τον Φράνκο!
«Η ιστορία, δεν πρέπει να την επαναλαμβάνουμε. Ελπίζουμε ότι αύριο δεν θα υπάρξει καμία ανακήρυξη. Διότι εκείνος που θα ανακήρυττε (σ.σ. ένα ανεξάρτητο Κράτος) θα μπορούσε να καταλήξει όπως εκείνος που το έκανε πριν από 83 χρόνια». Αυτό είπε ενώπιον δημοσιογράφων ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Λαϊκού Κόμματος (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.
Την 6η Οκτωβρίου του 1934 ο πρόεδρος της Καταλονίας Λιουίς Κομπάνις προέβη στην ανακήρυξη του «Καταλανικού Κράτους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Ισπανίας».
Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 30 ετών. Του χορηγήθηκε αμνηστία τον Φεβρουάριο του 1936 μετά τη νίκη του Λαϊκού Μετώπου. Ανέλαβε εκ νέου καθήκοντα προέδρου της Καταλονίας έως τα τέλη του εμφυλίου, το 1939.
Κατόπιν κατέφυγε στη Γαλλία για να συλληφθεί από τη Γκεστάπο το 1940 προτού τον πυροβολήσουν και τον σκοτώσουν στη Βαρκελώνη στρατιώτες του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.
Μια δημοσιογράφος ρώτησε τον Κασάντο εάν αναφερόταν στη σύλληψη και την εκτέλεση του Λιουίς Κομπάνις.
Χαμογελώντας, ο Κασάντο απάντησε, αναφέροντας τους Καταλανούς αυτονομιστές:
«Αυτό που τους φαίνεται ως μια επική ημερομηνία, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, είχε μια απάντηση. Και εγώ δεν είμαι ιστορικός ούτε μελλοντολόγος. Πήρα το θάρρος να κάνω μια αναφορά στην επέτειο της 6ης Οκτωβρίου (σ.σ την ανακήρυξη από τον Κομπάνις το 1934) την οποία αναφέρουν πολλοί και είχαν σκεφθεί να συμπέσει με τη δική τους ανακήρυξη».
Οι δηλώσεις του Κασάντο πυροδότησε αμέσως αντιδράσεις στην Καταλονία. Το καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο την ανέδειξε ως τη δήλωση της ημέρας. Όπως ήταν λογικό, υπήρξε ένα από τα πλέον δημοφιλή θέματα στο Twitter.
Θα τραβήξει την… πρίζα η Καταλονία; Ανησυχία στις επιχειρήσεις
Η μονομερής κήρυξη της ανεξαρτησίας, αν υπάρξει τελικά, θα γίνει από τον Κάρλες Πουτζντεμόν κατά τη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης του καταλανικού κοινοβουλίου.
Η προοπτική αυτή μοιάζει να ανησυχεί πολλές εταιρείες, ανάμεσά τους και οι δύο μεγάλες τράπεζες CaixaBank και Sabadell. Οι οποίες ανακοίνωσαν ήδη από την Πέμπτη τη μεταφορά της έδρας τους εκτός της Καταλονίας.
Οι επιχειρηματικοί κύκλοι θα συνεχίσουν να ενισχύουν την πίεση επί της αποσχιστικής καταλανικής ηγεσίας. Όλα αυτά, τη στιγμή που όλο και περισσότερες εταιρείες ετοιμάζουν τις… βαλίτσες τους. Ανάμεσά τους ο όμιλος των αυτοκινητοδρόμων Abertis που συγκαλεί σήμερα το διοικητικό του συμβούλιο.
Οι επιχειρήσεις με έδρα την Καταλονία «είναι εξαιρετικά ανήσυχες». Αυτό δήλωσε χθες στην εφημερίδα ABC ο πρόεδρος της ισπανικής συνομοσπονδίας επιχειρήσεων (CEOE), Χουάν Ροσέλ. Της μεγαλύτερης, δηλαδή, εργοδοτικής ένωσης της Ισπανίας,
Η κατάρρευση της Καταλονίας
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais, ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε επίσης: «Την απόσυρση το συντομότερο δυνατόν της απειλής της κήρυξης ανεξαρτησίας».
«Και σε αντίθετη περίπτωση; Δεν αποκλείω τίποτε», απάντησε στον δημοσιογράφο που τον ρωτούσε για την εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος που επιτρέπει την αναίρεση του καθεστώτος αυτονομίας μίας περιοχής. δημοψήφισμα στην Καταλονία
«Φοβόμαστε, βλέπουμε ότι αυτό θα είναι η κατάρρευση για την Καταλονία και την Ισπανία», έλεγε χθες η 51χρονη Μερθέντες Σανθ Κορτίνας. Η οποία κατέβηκε στο κέντρο της Βαρκελόνης για να διαδηλώσει κατά της ανεξαρτησίας μαζί με ολόκληρη την οικογένειά της.
«Μην ωθείτε τη χώρα στον γκρεμό», προειδοποίησε ο πρώην σοσιαλιστής υπουργός Χοσέπ Μπορέλ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την ομιλία με την οποία έκλεισε τη μεγάλη διαδήλωση της Βαρκελόνης.
Έκκληση στον Πουτζντεμόν: «Σταμάτα τα όλα»!
Την ίδια ώρα, έκκληση απηύθυνε ο Πέδρο Σάντσεθ, στον Κάρλες Πουτζντεμόν. Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας ζήτησε από τον αυτονομιστή καταλανό ηγέτη: «Να σταματήσει τα πάντα και να ματαιώσει την μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας που προγραμμάτιζε για αύριο»!
«Ελπίζω, εάν μας βλέπει, εάν μας ακούει, να σταματήσει τα πάντα, να μην προχωρήσει σε μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας». Αυτό είπε ανακοινώνοντας την απόφαση του «να υπερασπισθεί την απάντηση του Κράτους». Η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αναίρεση του καθεστώτος τοπικής αυτονομίας της Καταλονίας σε περίπτωση μονομερούς ενέργειας της αποσχιστικής ηγεσίας της Βαρκελόνης.
Τρέμει η Γερμανία
Οι αυτονομήσεις παίρνουν σειρά στην ΕΕ μαζί με την αύξηση του ακραίου εθνικισμού προλειαίνοντας το έδαφος σε εθνοτικές αποσχίσεις και διάλυση της ΕΕ, όπως προφήτευσαν οι Άγιοι της Ορθοδοξίας.
«Εφόσον η Καταλονία «διαχωριστεί» από την Ισπανία αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο για παρόμοιες εξελίξεις στη Γερμανία», δήλωσε ο Florian Weber, πρόεδρος του βαυαρικού κόμματος, σχολιάζοντας τις πρόσφατες υποθέσεις των εμπειρογνωμόνων ότι το σενάριο της Καταλονίας μπορεί να οδηγήσει στη διάδοση φιλοδοξιών υπέρ της ανεξαρτησίας σε άλλα Κράτη μέλη της ΕΕ.
Ο Βαυαρός πολιτικός Florian Weber, ο οποίος παρακολούθησε το «δημοφιλές» δημοψήφισμα στην Καταλονία, θεωρεί ότι οι ενέργειες της ισπανικής αστυνομίας που προσπάθησε να παρεμποδίσει με άγριο τρόπο την ψηφοφορία των Καταλανών κατοίκων ήταν απολύτως αντιδημοκρατικές και απαράδεκτες, προσθέτοντας ότι οι Καταλανοί έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik Germany, ο 53χρονος πολιτικός υπενθύμισε τις Συμφωνίες του Ελσίνκι, που υπογράφηκαν από 35 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Γερμανίας.
«Το δικαίωμα των εθνοτήτων στην αυτοδιάθεση καταγράφηκε στην πράξη αυτή από την δεκαετία του 1970. Το γεγονός ότι οι Καταλανοί, όπως και οι Βαυαροί, είναι ξεχωριστές εθνότητες είναι απολύτως αναμφισβήτητο. Και έτσι έχουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση», δήλωσε ο Weber.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι η πιθανή ανεξαρτησία της Καταλονίας «θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για περαιτέρω εξελίξεις» στη Γερμανία.
Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το 32% των Βαυαρών υποστηρίζει την ιδέα της ανεξαρτησίας της περιοχής από τη Γερμανία.
«Πριν από μερικά χρόνια, ο αριθμός αυτός ήταν 21% και ας ελπίσουμε ότι κάποια μέρα ο αριθμός των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας θα αποτελέσει την πλειοψηφία», σημειώνει ο Weber.
Επίσης, ο Γερμανός πολιτικός Jorg Meuthen δήλωσε σε συνέντευξή του στο Sputnik ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να υπάρξει φαινόμενο ντόμινο στην Ευρώπη μετά το δημοψήφισμα της Καταλονίας.
Ωστόσο, σημείωσε ότι «δεν είναι πιθανό να συμβεί στη Γερμανία με τη Βαυαρία στο εγγύς μέλλον».
Το γερμανικό Σύνταγμα είναι ένας από τους λόγους που ένα τέτοιο σενάριο είναι εξαιρετικά απίθανο. Απαγορεύει την απόσχιση της Βαυαρίας από το ομοσπονδιακό κράτος.
Το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο προέβη σε αντίστοιχη απόφαση στις αρχές του τρέχοντος έτους, απαγορεύοντας τις ανεξάρτητες προσδοκίες των επιμέρους κρατιδίων ως παράνομες διότι παραβιάζουν την συνταγματική τάξη της χώρας.
Η ακροδεξιά πάντως σε αυτήν την Ευρώπη βρίσκει προσοδοφόρο έδαφος και αυξάνεται θεαματικά, ειδικά σε Γερμανία, Ουγγαρία, ενώ έκανε και την εμφάνιση της στην Ισπανία μετά από πολλά χρόνια.
Ομάδες στη Βαρκελώνη φώναζαν ότι «ζηλεύουν του Ναζί » και εκτέλεσαν ναζιστικό χαιρετισμό σε αστυνομικούς της αστυνομίας που προσπάθησαν να καταστείλουν βίαια το καταλανικό δημοψήφισμα την περασμένη εβδομάδα.
Η οργάνωση των φανατικών φασιστών, νοσταλγών του Φράνκο, πέρασε το απόγευμα δίπλα σε μπαρ δίπλα στον κεντρικό αστυνομικό τμήμα της πόλης.