Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη στο μυαλό του τις δομικές αλλαγές σε Μαξίμου και κυβερνητικό σχήμα, εφόσον κατακτήσει την αυτοδυναμία. Η αυτοδυναμία θα καθορίσει εν πολλοίς και το με ποιους θα κυβερνήσει, αν και ήδη κάποια ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι για υπουργεία “κλειδιά”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν προεξοφλεί το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, θέλοντας να στείλει προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα πως δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός στην πορεία προς την κάλπη της 7ης Ιουλίου. Ωστόσο και με δεδομένο ότι μετά την ευρεία νίκη των ευρωεκλογών οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία νικήτρια των εθνικών εκλογών και με πιθανή αυτοδυναμία, το ερώτημα που τίθεται ήδη επιμόνως είναι πως και με ποιους θα κυβερνήσει.
Όσον αφορά τη δομή της επόμενης κυβέρνησης, αυτή έχει σε γενικές γραμμές αποφασιστεί με την προϋπόθεση βέβαια ότι η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία. Τα πρόσωπα όμως παραμένουν ένας γρίφος καθώς οι τελικές επιλογές εξαρτώνται και από το εύρος της αυτοδυναμίας, όπως έχει γράψει το News 24/7. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν έχουν πέσει ήδη ορισμένα ονόματα στο τραπέζι για υπουργεία “κλειδιά”.
Οι βασικές δομικές αλλαγές που θα κάνει ο κ.Μητσοτάκης, εκτός απο την κατάργηση των θέσεων αναπληρωτών υπουργών, αφορούν στη λειτουργία του Μαξίμου. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα εφαρμόσει στοιχεία από δύο μοντέλα διακυβέρνησης: Το γερμανικό και το βρετανικό. Το νέο Μαξίμου θα οργανωθεί στα πρότυπα της γερμανικής καγκελαρίας, καθώς καίτοι το ελληνικό σύστημα είναι πρωθυπουργικοκεντρικό κρίνεται ότι το πρωθυπουργικό γραφείο δε διαθέτει στην πραγματικότητα τις υποδομές για να ασκήσει όλες τις εξουσίες και αρμοδιότητες του. Στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η επόμενη κυβέρνηση θα περιλαμβάνεται λοιπόν η οργάνωση της κυβέρνησης, ο τρόπος με τον οποίο θα διοικείται η κυβέρνηση, ο ρόλος του στρατηγείου της κυβέρνησης, δηλαδή της γενικής γραμματείας συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Οργάνωση στα πρότυπα της γερμανικής καγκελαρίας σημαίνει θέσεις συμβούλων στο Μαξίμου με καθοριστικό ρόλο.
Από το βρετανικό μοντέλο και συγκεκριμένα την οργάνωση της κυβέρνησης Μπλερ, ο κ.Μητσοτάκης άντλησε έμπνευση για τη δεύτερη βασική καινοτομία στην οργάνωση της κυβέρνησης: Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής μετατρέπεται σε υπουργείο παρά τω πρωθυπουργώ, δε θα έχει όμως ως κύρια αρμοδιότητα τα ΜΜΕ και έργα όπως σήμερα, αλλά θα αποτελεί μία μετεξέλιξη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (που και αυτό αποτελούσε μία μετεξέλιξη του ακόμη πιο παλιού υπουργείου Προεδρίας) κατάλληλα προσαρμοσμένο στην ψηφιακή εποχή.
Αρμοδιότητα του υπουργείου αυτού θα είναι όλη η πολιτική απλοποίησης των διαδικασιών του δημοσίου, ώστε να αποφευχθεί και η ψηφιακή γραφειοκρατία. Το νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα εποπτεύει στενά ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης για αυτό άλλωστε και θα μετατραπεί σε υπουργείο παρά τω πρωθυπουργώ. Και προφανώς θα είναι καίριος ο ρόλος του για την προσέλκυση και διευκόλυνση επενδύσεων μέσω της απλοποίησης διαδικασιών, καθώς η γραφειοκρατία αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα εμπόδιο, που ο πρόεδρος της ΝΔ έχει υποσχεθεί να σαρώσει ως οδοστρωτήρας.
Με το ίδιο πρώτο νομοσχέδιο ο κ.Μητσοτάκης θα ιδρύσει, στα πρότυπα άλλων κρατών όπως η Γαλλία και το Ισραήλ, Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που θα είναι η μετεξέλιξη του ΚΥΣΕΑ. Το όργανο αυτό λειτουργεί υπό τον πρωθυπουργό και εντοπίζει κινδύνους για την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια, εισηγείται πολιτικές και υποστηρίζει την κυβέρνηση στη διαχείριση κρίσεων. Κάτι που προφανώς αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων με την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου και την ανατολική Μεσόγειο.
Ο γρίφος των προσώπων
Προτού η κάλπη αναδείξει νικητή και καθορίσει και το βαθμό της αυτοδυναμίας αυτού, μόνο ασκήσεις επί χάρτου αποτελεί η συζήτηση για τα πρόσωπα της επόμενης κυβέρνησης. Ο κ.Μητσοτάκης προφανώς και έχει διάφορα σενάρια στο μυαλό του, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την ανάγκη να τηρήσει ισορροπίες ή όχι. Πάντως για κάποια κρίσιμα υπουργεία ήδη διαφαίνονται οι πιθανότεροι να αναλάβουν.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρείται πιθανό σενάριο να αναλάβει σημαντικό ρόλο ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενδεχομένως ακόμη και στη θέση του υπουργού, ως ένας “τεχνοκράτης” πολιτικός αλλά από τα σπλάχνα της ΝΔ με κυβερνητική εμπειρία και το κυριότερο εμπειρία διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Κάτι χρήσιμο, αφού βασικό στοίχημα της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών.
Για το υπουργείο Παιδείας, το οποίο έχει απόλυτη προτεραιότητα στους σχεδιασμούς Μητσοτάκη, ακούγεται όλο και πιο εμφατικά το όνομα του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 μπορεί να ναυάγησε, ωστόσο οι αλλαγές στην παιδεία θα αποτελέσουν ένα από τα κατεξοχήν πεδία όπου η επόμενη κυβέρνηση θέλει να δείξει το μεταρρυθμιστικό της πρόσωπο- και ένα που δεν εξαρτάται αυστηρά από το δημοσιονομικό πλαίσιο.
Ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης φέρεται να προορίζεται για παραγωγικό υπουργείο με αρμοδιότητα την ανάπτυξη ή την ενέργεια. Το θέμα της ΔΕΗ αποτελεί εξάλλου μία από τις νάρκες που κατά τον κ.Μητσοτάκη αφήνει πίσω της η σημερινή κυβέρνηση και ο χειρισμός του είναι καθοριστικός.
Για το υπουργείο Άμυνας πιθανοί μνηστήρες είναι ο Βασίλης Κικίλιας και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα επιλεγεί ένα πρόσωπο ήπιων τόνων, που θα μπορεί να διαχειριστεί ψύχραιμα την κατάσταση με την Τουρκία.
Κρίσιμο είναι βέβαια και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου επίσης φαίνεται ότι ο κ.Μητσοτάκης δε θα επιλέξει πρόσωπο με υπερβολικά σκληρό δεξιό έως… τσεκουράτο λόγο. Δηλαδή όχι κάποιον σαν τον Μάκη Βορίδη. Στο γαλάζιο παρασκήνιο μάλιστα συζητούνται τα ονόματα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ή του πρώην υπηρεσιακού υπουργού και πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ Λευτέρη Οικονόμου, που έγινε γνωστός καταρχήν ως εκπρόσωπος της Αστυνομίας την περίοδο της σύλληψης της 17ης Νοέμβρη και την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ επί αρχηγίας του ιδρύθηκε η ΔΙΑΣ.
Από εκεί και πέρα πολλοί θεωρούν ότι στο υπουργείο Πολιτισμού θα δουν την Όλγα Κεφαλογιάννη και αρμόδιους τομεάρχες στα αντίστοιχα υπουργεία όπως πχ το Γιάννη Βρούτση στο Εργασίας καιι τον Κώστα Καραμανλή βουλευτή Σερρών στο Υποδομών. Ανεβσμένες ιδιαιτερα ειναι και οι μετοχές της Νκης Κεραμέως.
Σημειωτέον πάντως ότι ο κ.Μητσοτάκης εμφανίστηκε την Παρασκευή στην παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ χωρίς γραβάτα και με σηκωμένα τα μανίκια και ανεβαίνοντας στο βήμα είπε με νόημα προς άπαντες τους…. υπουργοποιήσιμους: “Φοράμε ακόμη τη στολή εργασίας, τα κοστούμια μπορούν να περιμένουν λίγο”.