Τελειωμένη υπόθεση χαρακτηρίζουν πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο την ακύρωση των περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ωστόσο δεν υπάρχει καθαρή απάντηση στο αν το deal περιλαμβάνει την κατάργηση της επίμαχης διάταξης ή απλώς την αναστολή της.
Από το υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι «δεν πρόκειται να ξαναβρούμε μπροστά μας το πρόβλημα», ωστόσο το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις εξαντλούνται στα μεγέθη μόνο του Προϋπολογισμού και του δημοσιονομικού χώρου του 2019 ενισχύει το σενάριο ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα παραμείνει στο συρτάρι, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί εφόσον κριθεί από τους Ευρωπαίους δημοσιονομικά αναγκαίο μέσα στη δύσκολη τριετία 2020-2022, όταν η Ελλάδα θα παραμένει σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας» και ο στόχος του πλεονάσματος διατηρείται στο 3,5%.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η «βόμβα» των μειώσεων στις συντάξεις δεν εξουδετερώνεται, αλλά περνάει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.
«Το μέτρο είναι έντονα υφεσιακό και η ακύρωσή του θα επηρεάσει αμέσως θετικά την κατανάλωση», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, προδικάζοντας ότι ακόμα και οι αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ Αθήνας και θεσμών για το ύψος του υπερπλεονάσματος δεν θα εμποδίσουν τη συμφωνία, αφού η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να θυσιάσει φοροελαφρύνσεις, που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, προκειμένου να γλυτώσει το «ψαλίδι» στις συντάξεις.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απέναντι στις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για υπερπλεόνασμα 1,223 δισ. ευρώ οι Ευρωπαίοι αντιτάσσουν εκτιμήσεις για 600 εκατ. ευρώ.