Πρωτοβουλία με τίτλο «Η Λάρνακα βάζει τέλος στο πλαστικό καλαμάκι» αρχίζει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Επιτροπή Εθελοντισμού του Ειδικού Σχολείου «Άγιος Σπυρίδωνας» με τη στήριξη του Δήμου Λάρνακας.
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε τη Δευτέρα στο Δημοτικό Μέγαρο Λάρνακας, η Διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου «Άγιος Σπυρίδωνας» Δρ. Αναστασία Σάββα – Γεωργιάδου, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία εντάσσεται στις δράσεις της Ομάδας Εθελοντισμού του σχολείου «…επειδή νοιάζομαι…δρω» και θα προσπαθήσει να αντικαταστήσει με βιοδιασπώμενα καλαμάκια όλα τα «συμβατικά» πλαστικά καλαμάκια που βρίσκονται στη πόλη δηλαδή σε σχολεία, εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία ακόμα και σπίτια.
“Στόχος της προσπάθειας είναι να αυξήσει την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την περιβαλλοντική ρύπανση, να αναδείξει την εθελοντική προσφορά από τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, να αποτελέσει έμπνευση για παρόμοιες δράσεις, να αναπτύξει τη συνεργασία μεταξύ Οργανωμένων Συνόλων και να αναδείξει τη Λάρνακα ως την πρώτη πόλη της Κυπριακής Δημοκρατίας που υιοθετεί αυτή τη καλή πρακτική”, ανέφερε.
Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι την ώρα που προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα που έφερε η επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στις πλαστικές σακούλες, οφείλουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα, με σκοπό τη μείωση της χρήσης πλαστικού για την προστασία του περιβάλλοντος, με τα πλαστικά καλαμάκια και την αντικατάστασή τους από προϊόντα που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.
“Κάθε μέρα, περίπου πετούμε 500 εκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια, ποσότητα ικανή να γεμίσει 125 σχολικά λεωφορεία, ενώ αν τα ενώναμε, θα μπορούσαμε να περικυκλώσουμε τη Γη και μάλιστα δύο φορές. Συχνά μέρος αυτής της ποσότητας καταλήγει στη θάλασσα ενώ παγκοσμίως τα πλαστικά καλαμάκια είναι ο έκτος πιο συχνός τύπος απορριμμάτων γενικώς και μεταξύ αυτών που προκαλούν τη μεγαλύτερη θαλάσσια ρύπανση, ειδικότερα”, είπε ο Δήμαρχος.
Ο Δήμος Λάρνακας, συνέχισε, αγκάλιασε και στηρίζει από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια της Επιτροπής Εθελοντισμού του Ειδικού Σχολείου «Άγιος Σπυρίδωνας» Λάρνακας, προσθέτοντας ότι η η προσπάθεια των παιδιών μαζί με τις εκπαιδευτικούς τους, είναι άκρως αξιέπαινη κα ο Δήμος Λάρνακας στηρίζει και θα είναι συνοδοιπόρος στην δράση αυτή.
Η βουλευτής Λάρνακας του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα χαρακτήρισε «εξαιρετική τη πρωτοβουλία», εξέφρασε το ενδιαφέρον της να είναι εθελόντρια στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και διαβεβαίωσε πως θα εγγράψει το θέμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής στην οποία είναι μέλος, για να συζητηθεί κατά τη νέα Κοινοβουλευτική περίοδο.
Ο Κοινοτάρχης Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής διαβεβαίωσε ότι η Κοινότητα θα συμμετάσχει στη πρωτοβουλία με κάθε τρόπο και είπε πως «το κράτος και η Βουλή με ειδική νομοθεσία θα πρέπει να έρθουν αρωγοί στην προσπάθεια που καταβάλλεται γιατί η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι τεράστια».
Ο Κυριάκος Σιακαλλής εκ μέρους της Επιτρόπου Περιβάλλοντος εξέφρασε την συμπαράσταση προς τη πρωτοβουλία του Ειδικού Σχολείου «Αγιος Σπυρίδωνας» και σημείωσε πως το Γραφείο της Επιτρόπου θα είναι δίπλα σε όσους στηρίζουν την προσπάθεια και θα βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί σε κάθε δράση που του ζητηθεί.
Παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία η εκπαιδευτικός Αντρη Κανάρη είπε ότι «σύμφωνα με έρευνες, τα πλαστικά προϊόντα αποτελούν το 70% του συνόλου των θαλάσσιων απορριμμάτων, τα οποία συχνά καταλήγουν στο πιάτο και στους πνεύμονες τω καταναλωτών».
Πρόσθεσε ότι στα πλαίσια της μείωσης της χρήσης του πλαστικού και των πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει την κατάργηση πολλών προϊόντων που όλοι χρησιμοποιούν καθημερινά μεταξύ αυτών και το πλαστικό καλαμάκι, το οποίο αποτελεί μια απειλή για το οικοσύστημα, χρησιμοποιείται μόνο για λίγα λεπτά, χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να διασπαστεί, ενώ συχνά δεν αποσυντίθεται πλήρως με αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, το οποίο μολύνει ανεπανόρθωτα.
Σημείωσε ότι η δράση που στηρίζεται εκτός από το Δήμο Λάρνακας και άλλους οργανωμένους φορείς και τοπικά σύνολα, θα έχει χρονική διάρκεια από 01/09/2018 μέχρι και 31/12/2020 και σ’αυτήν θα μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς της Λάρνακας.
Οι συμμετέχοντες στη δράση θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν μη βιοδιασπώμενα πλαστικά καλαμάκια και αναδευτήρες ποτών στις διάφορες καθημερινές δραστηριότητες τους, με σκοπό την σταδιακή κατάργησή τους.
Εξήγησε πως μέχρι την 31/12/2018 το ποσοστό μείωσης της χρήσης σε πλαστικό καλαμάκι για τις επιχειρήσεις που θα λάβουν μέρος στη δράση θα πρέπει να είναι έως και 30%, κερδίζοντας τη κίτρινη σημαία σήμανσης, μέχρι την 31/12/2019 το ποσοστό μείωσης θα πρέπει να κυμαίνεται από 31% έως και το 60%, κερδίζοντας τη μπλε σημαία σήμανσης, ενώ μέχρι την 31/12/2020 το ποσοστό μείωσης θα πρέπει να κυμαίνεται από 61% έως και το 100%, κερδίζοντας τη πράσινη σημαία σήμανσης.
Σύμφωνα με την κυρία Κανάρη, τα νέα, βιοδιασπώμενα καλαμάκια είναι φτιαγμένα από πεπιεσμένο χαρτί, ενώ τα καλαμάκια πολλαπλής χρήσης μπορεί να είναι μεταλλικά, γυάλινα, καλαμάκια από μπαμπού και καλαμάκια σιλικόνης.
Το κόστος συμμετοχής στην δράση «Η Λάρνακα βάζει τέλος στο πλαστικό καλαμάκι» ανά επιχείρηση, ανέρχεται στα 50 ευρώ ανά έτος, χρήματα με τα οποία θα αγοραστούν τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια που θα δοθούν για χρήση».
Η εκπαιδευτικός Μαρία Ψιλολύχνου ανέφερε πως υπήρξε θετική ανταπόκριση από επιχειρήσεις για να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία και σημείωσε πως έχει γίνει ήδη επικοινωνία με Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς για να στηρίξουν την πρωτοβουλία.