Ύπουλα και επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας παίζει η Τουρκία, λίγο πριν τις τουρκικές εκλογές.
Αντιδρώντας εκδικητικά κατά της χώρας μας, αποφάσισε να διακόψει τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την επανεισδοχή προσφύγων.
Αφορμή, τόνισε ο Τσαβούσογλου, είναι η άρνηση της Ελλάδας να εκδώσει τους οκτώ Tούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους, μετά από ερώτηση για το θέμα των «8», ο Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε ότι «αυτό που έκανε η Ελλάδα είναι απαράδεκτο» και συνέχισε: «η κυβέρνηση στην Ελλάδα θέλει πραγματικά να λύσει αυτό το θέμα. Αλλά την ίδια στιγμή διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα δέχεται πολλές πιέσεις από τη Δύση. Πόσο μάλλον οι Έλληνες δικαστές».
«Υπάρχει μία συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Ε.Ε. και εφαρμόζεται. Υπάρχει όμως και μία συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Αυτή τη συμφωνία την παγώσαμε. Μετά την τελευταία δικαστική απόφαση, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με την Ελλάδα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
Η… μπλόφα του Τσαβούσογλου
Κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές στην Αθήνα δεν αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακό σόου της Άγκυρας.
Πηγές του ΥΕΘΑ μίλησαν μάλιστα για προεκλογική προπαγάνδα των Τούρκων με στόχο να κερδίσουν τις εντυπώσεις στο εσωτερικό. «Δεν πρόκειται για ουσιαστική κίνηση τακτικής», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Και τούτο διότι η Τουρκία ήδη από τις αρχές του 2017 και μετά την απόρριψη επιστροφής των «8» είχε προχωρήσει σε de facto αναστολή ισχύος της διμερούς συμφωνίας, η οποία ούτως ή άλλως ουδεμία σχέση έχει με το προσφυγικό και την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας που αφορά στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση.
Διπλωματικές πηγές μιλώντας χαρακτήρισαν «ατυχή» τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο».
Η επίμαχη συμφωνία, την οποία διέκοψε η Τουρκία αφορά στον Έβρο, με την Άγκυρα να επιχειρεί να ανεβάσει το εθνικιστικό πεδίο στην ατζέντα της προεκλογικής περιόδου, βλέποντας πως οι κάλπες στη γείτονα μόνο περίπατος, όπως αναμενόταν, δεν θα είναι για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ως εκ τούτου, η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε και επίσημα στην διακοπή ισχύος της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα ως αντίποινα στην απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να μην εκδώσει στην Άγκυρα τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Εξηγήσεις ζητά η Κομισιόν από την Τουρκία
Διευκρινίσεις ζητούν οι Βρυξέλλες από την τουρκική πλευρά, σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τη συμφωνία για το προσφυγικό, ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές.
Επίσημη τοποθέτηση ενδέχεται να υπάρξει εφόσον πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επαφές, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.