Επενδύσεις- ανάπτυξη- μεταρρυθμίσεις, αλλά και το μεταναστευτικό, στο τραπέζι της πρώτης συνάντησης του πρωθυπουργού μετά την εκλογή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Εκτός επίσημης ατζέντας τα πρωτογενή, αλλά ήδη ο Μητσοτάκης μιλώντας στη FAZ έστειλε τα μηνύματά του.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ, η πρώτη μετά την εκλογή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην πρωθυπουργία, κατόπιν πρόσκλησης της Γερμανίδας καγκελαρίου στο Βερολίνο.
Η υποδοχή του Κ. Μητσοτάκη από τη γερμανίδα καγκελάριο:
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είδε τον σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σόλτς, όχι όμως με την ιδιότητα του “τσάρου” της γερμανικής οικονομίας, αλλά με αυτή του κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ.
Στη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυρ. Μητσοτάκης και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλ. Σολτς αναφέρεται το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Twitter.
«Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς υποδέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Οικονομικών.
Ένα από τα πολλά ζητήματα στα οποία θα αναφερθούν, είναι η οικονομική πολιτική της νέας ελληνικής κυβέρνησης», προστίθεται στην ίδια ανάρτηση.
Στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη- Μέρκελ βρίσκονται οι επενδύσεις, η ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και το μεταναστευτικό. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος αποτελεί ένα βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς, η οποία φιλοδοξεί στη προσέλκυση Γερμανών επενδυτών και στο να δοθεί το στίγμα πως η εικόνα στην ελληνική οικονομία αλλάζει και η χώρα αποκτά νέα επενδυτική και αναπτυξιακή προοπτική.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα βρίσκονται εκτός επίσημης ατζέντας της συνάντησης, όπως είχαν ξεκαθαρίσει από χθες κυβερνητικές πηγές λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης δε θα θέσει στη Γερμανίδα καγκελάριο ζητήματα που είναι αρμοδιότητας του Eurogroup. Ο πρωθυπουργός πάντως μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα FAZ έστειλε ήδη μηνύματα για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή, θέλοντας να λειάνει το έδαφος, καθώς αν και δε θα θέσει σήμερα στη Μέρκελ το αίτημα της μείωσης των δημοσιονομικών στόχων, στόχος είναι προφανώς να διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα ώστε να λειανθεί ο δρόμος για το μέλλον.
Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στη FAZ πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3%, τόνισε ότι ο στόχος για πρωτογενές πάνω από 3,5% αποτλεέι κληρονομιά του παρελθόντος και επιβαρύνει σημαντικά την ελληνική οικονομία, την ώρα που η διεθνής οικονομία μπαίνει σε νέα περίοδο ύφεσης, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.