Το γερμανικό κοινοβούλιο της ναζιστικής περιόδου «αναβιώνει», για να καλύψει τις ανάγκες του κινήματος της Στρατιωτικής Νεολαίας της Ρωσίας. Και η Ευρώπη ανησυχεί όλο περισσότερο…
Στα άμεσα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι να «ξαναχτίσει» το Ράιχσταγκ, επιβεβαιώνοντας ότι η Ρωσία υπό την προεδρία του περνά για τα καλά σε τροχιά αναβίωσης του ρωσικού εθνικισμού. Πρόκειται για ένα κτίριο με υψηλό συμβολισμό, αφού αποτέλεσε το γερμανικό κοινοβούλιο της ναζιστικής περιόδου (1933–1945). Σήμερα αποτελεί μνημείο, στεγάζει το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) στο Βερολίνο όμως, από κάθε άποψη, συνδέεται άρρηκτα με τον ρόλο που διαδραμάτισε η Γερμανία στην ευρωπαϊκή σκηνή, ιστορικά και συμβολικά.
Πυρπολήθηκε το 1933 από τους ναζί με στόχο να ρίξουν την ευθύνη στους κομμουνιστές, ώστε να αρχίσουν μεγάλης κλίμακας διώξεις κατά των πολιτικών τους αντιπάλων και να οδηγήσουν τη χώρα στη δικτατορία.
Οι ίδιοι φρόντισαν να εφαρμοστεί η θανατική ποινή για εμπρησμό, νόμος που είχε αναδρομική ισχύ, και έτσι ο ολλανδός Μαρίνους βαν ντερ Λούμπε, που συνελήφθη για την πράξη, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε με απαγχονισμό στη Λειψία το 1934.
Εναν χρόνο αργότερα, η έπαρση της σοβιετικής σημαίας (που απεικονίζεται στην κεντρική φωτογραφία) στον τρούλο του Ράιχσταγκ (30 Απριλίου του 1945) είναι από τις πλέον εμβληματικές εικόνες της περιόδου της πτώσης του Ναζισμού και του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πρόσφατα η Ρωσία, δια του υπουργείου Αμυνας, ανακοίνωσε την κατασκευή ενός πιστού αντιγράφου του Ράιχσταγκ σε δικά της εδάφη, στα δυτικά περίχωρα της Μόσχας, στο σημείο όπου βρίσκεται μια στρατιωτική έκταση -το «Πατριωτικό Πάρκο»- που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της Στρατιωτικής Νεολαίας. Το «ρωσικό Ράιχσταγκ» θα αξιοποιηθεί για ασκήσεις πολέμου, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά να αναβιώσουν την κατάκτησή του από τον Κόκκινο Στρατό το 1945.
Ο βρετανικός Guardian επισημαίνει τη συγκυρία της απόφασης: Τα τελευταία χρόνια η επέτειος της νίκης της Ρωσίας επί της ναζιστικής Γερμανίας (1945), που γιορτάζεται στις 9 Μαϊου, είναι ημέρα γιορτής για τη Μόσχα. Εντυπωσιακές παρελάσεις που επιδεικνύουν τη δύναμης της ρωσικής πολεμικής μηχανής στήνονται στους δρόμους της πρωτεύουσας, ενώ η ημέρα αποτελεί συχνά σημείο αναφοράς της ιδεολογίας και της ρητορικής του ρώσου προέδρου.
Και όχι μόνο. Στην επέτειο της «Ημέρας της Νίκης» το 2015, ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ -που έχει τη στήριξη του Κρεμλίνου- έστησε ένα ομοίωμα του Ράιχσταγκ στο κέντρο της πόλης Γκρόζνι και εκεί στήθηκε μια πιστή αναπαράσταση της ιστορικής ημέρας. Στρατιώτες ντυμένοι με στολές της σοβιετικής περιόδου άρχισαν να τρέχουν προς το κτίσμα, πυροβολώντας κάποιους που ήταν μεταμφιεσμένοι σε ναζί. Στη συνέχεια παρέλασαν στην πόλη και πέταξαν, συμβολικά, σημαίες με σβάστικες και άλλα ναζιστικά σύμβολα στα πόδια του Καντίροφ.
Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε, σε ομιλία του στη ρωσική Δούμα, ότι το υπό κατασκευή αντίγραφο του Ράιχσταγκ δεν θα έχει το μέγεθος του πρωτοτύπου, αλλά θα επιτρέπει στους νεαρούς στρατιώτες να ασκούνται με άνεση.
Η Στρατιωτική Νεολαία δημιουργήθηκε κατόπιν εντολής του ρώσου προέδρου το 2015 και εντάσσεται σε ένα σύνολο από πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του ρωσικού εθνικισμού, ιδίως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Στις τάξεις της σήμερα ανήκουν τουλάχιστον 42.000 παιδιά, από 10 ετών και πάνω, τα οποία μαθαίνουν, στο πλαίσιο της «πατριωτικής εκπαίδευσης», να χειρίζονται όπλα παίρνοντας μέρος σε μεγάλες πολεμικές ασκήσεις.
Το «Πατριωτικό Πάρκο» άνοιξε τις πύλες του πριν από δύο χρόνια και αποτελεί την «έδρα» του ταχέως αυξανόμενου σε δυναμικό κινήματος. Διαθέτει αντίγραφα του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού καθώς και εκθεσιακό χώρο, καταστήματα και ηλεκτρονικά παιχνίδια με -τι έκπληξη!- στρατιωτικά θέματα.
Ο Σόιγκου δεν διευκρίνισε πότε θα ολοκληρωθεί το αντίγραφο και κατά πόσο θα είναι ανοιχτό για το κοινό ή θα απευθύνεται μόνο σε μέλη της Στρατιωτικής Νεολαίας. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Δούμα, δήλωσε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός δυσκολεύεται να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει την προπαγάνδα κατά της Ρωσίας. Υπογράμμισε ότι η απάντησή τους, η αντιπροπαγάνδα, θα πρέπει να είναι «έξυπνη, επαρκής και αποτελεσματική».
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στη Ρωσία, η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για ανάμιξή της στις ευρωπαϊκές εκλογές τους επόμενους μήνες. Ιδίως μετά τα σενάρια για εμπλοκή της στην στις πρόσφατες εκλογές των ΗΠΑ…