Μετά από δημοσιογραφική έρευνα (Γερμανία, Ολλανδία, Ελλάδα) διατυπώνονται κατηγορίες ότι η υπηρεσία προστασίας των συνόρων Frontex παραβλέπει ή και παραβιάζει ακόμα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σε πολλές εσωτερικές εκθέσεις του ευρωπαϊκού οργανισμού προστασίας των συνόρων Frontex αναφέρεται ότι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ γίνεται «υπερβολική χρήση βίας», ότι χτυπιούνται άνθρωποι «με σύρμα» και ότι «κακοποιούνται πρόσφυγες».
Οι κατηγορίες αφορούν μεταξύ άλλων εθνικούς συνοριακούς φύλακες στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα. Πολλές από τις εκθέσεις της Frontex κλείνουν με την απλή διαπίστωση ότι «η υπόθεση περατώθηκε».
Αυτά προκύπτουν από ρεπορτάζ του πολιτικού μαγκαζίνου Report München της δημόσιας βαυαρικής τηλεόρασης που θα προβληθεί την Τρίτη το βράδυ.
Παρ΄ ότι οι υπάλληλοι της Frontex έχουν την αρμοδιότητα να παρεμβαίνουν όταν γίνονται μάρτυρες παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ουδέποτε αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα, δηλώνει στο ρεπορτάζ ο εκπρόσωπος της Frontex, Κρίστοφ Μπορόφσκι.
Παραβιάσεις από Frontex
Η δημοσιογραφική έρευνα καταλογίζει όμως και στην ίδια τη Frontex ότι δεν τηρεί τους κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίπτωση των επαναπροωθήσεων που πραγματοποιούνται σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό από την ευρωπαϊκή συνοριακή υπηρεσία.
Σε πτήσεις που μεταφέρονται άνθρωποι των οποίων έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου, στελέχη της Frontex συμπεριφέρονται βίαια ή ακόμη ανήλικοι μεταφέρονται χωρίς τη συνοδεία ενηλίκων – πράγμα που δεν επιτρέπεται.
Όπως δηλώνει ο έλληνας Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποτάκης στο ρεπορτάζ: «πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτό, ότι μια ευρωπαϊκή υπηρεσία εφαρμόζει χαμηλότερα στάνταρτ του κράτους δικαίου από ότι έχει καθορίσει η ΕΕ για τα κράτη μέλη».
Σύμφωνα με τον κ. Ποτάκη, η ΕΕ διατρέχει τον κίνδυνο «να χάσει το ηθικό της κύρος».
Πάντως, εκπρόσωπος του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο, ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ευρωπαϊκά σύνορα που δραστηριοποιούνται γερμανοί αστυνομικοί στις γραμμές της Frontex.
Στην έρευνα συμμετείχαν εκτός από το Report München, η βρετανική εφημερίδα The Observer, ο ολλανδικός ιστοτόπος De Correspondent και από την Ελλάδα Η Εφημερίδα των Συντακτών.