Τον Απρίλιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο Food Festival για χορτοφάγους στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας
Όλα αυτά, όπως είπε εντάσσονται σε μια διαδικασία πιο ουσιαστικής διατροφικής πολιτικής για την οποία δρομολογείται η δημιουργία του Συμβουλίου Αστικής Διατροφικής Πολιτικής (Thessaloniki Food Council). «Θέλουμε να περάσουμε από τα χάπενινγκ και τις εκδηλώσεις, στις πολιτικές. Να μπορέσουμε δηλαδή να ενώσουμε αυτούς τους φορείς που έχουν μια παρέμβαση σε ο,τι αφορά τη διατροφική πολιτική της πόλης και να προχωρήσουμε στην παροχή λύσεων και προτάσεων με συμβουλευτικό τρόπο», εξηγεί και προσθέτει: «Προ καιρού είχαμε για παράδειγμα δημιουργήσει τον Χάρτη των Γεύσεων, δίνοντας πληροφορίες για του πού μπορεί κανείς να φάει ή να βρει τρόφιμα χωρίς γλουτένη, σε συνεργασία με τη Δράση για την Κοιλιοκάκη».
«Αυτό θέλουμε λοιπόν, να προωθήσουμε χορτοφαγικές και πιο υγιεινές πολιτικές, να μιλήσουμε για βιολογικά προϊόντα, αστικούς λαχανόκηπους και να γίνουν περισσότερες δράσεις με πρωτοβουλίες δημοτών. Θέλουμε επίσης να εντάξουμε αυτές τις κοινωνικές πολιτικές στα συσσίτια, τα κυλικεία και τους παιδικούς σταθμούς», σημείωσε ο αντιδήμαρχος.
«Στο Συμβούλιο Αστικής Διατροφικής Πολιτικής (Thessaloniki Food Council) θέλουμε να συνεργαστούμε με φορείς που έχουν ενεργή συμμετοχή σε όλα αυτά τα προγράμματα και να να δίνουμε κατευθύνσεις προς πιο υγιεινές πολιτικές», πρόσθεσε ο κ. Πέγκας.
Όπως επεσήμανε έχει γίνει ήδη μια πρώτη συνάντηση και η δεύτερη έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες. Στο συμβούλιο θα συμμετέχουν διατροφολόγοι, ειδικοί από τους Οίνους Βόρειας Ελλάδας, επιστήμονες από το ΑΠΘ, εκπρόσωποι φορέων που έχουν ασχοληθεί με θέματα διατροφής και το food festival, όπως και οι σεφ ambassadors της πόλης.