Για εννέα ημέρες, οι γονείς των 12 παγιδευμένων παιδιών και η οικογένεια του 25χρονου προπονητή δεν γνώριζαν πού βρίσκονται οι δικοί τους άνθρωποι. Ο εντοπισμός τους μέσα στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης έφερε ανάμεικτα συναισθήματα: από τη μια ανείπωτη χαρά και από την άλλη αγωνία για την επόμενη ημέρα…
Η περιπέτεια των παιδιών και του προπονητή τους, που κινδύνεψαν να πεθάνουν λόγω μιας ανόητης -όπως φαντάζει τουλάχιστον τώρα- «τελετής μύησης», συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη και κέντρισε το ενδιαφέρον ειδικών από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Εκατοντάδες πεπειραμένοι δύτες, σπηλαιολόγοι, μηχανικοί και δεκάδες άλλοι εθελοντές διαφόρων ειδικοτήτων έφτασαν έξω από τη δαιδαλώδη σπηλιά για να βοηθήσουν στη δύσκολη επιχείρηση απεγκλωβισμού των παιδιών.
Και οι γονείς των παιδιών, μαζί με βουδιστές μοναχούς, βρίσκονταν εδώ και ημέρες έξω από την είσοδο της σπηλιάς, προσευχόμενοι ότι ο «θεός της βροχής» θα τους λυπηθεί και οι έντονες βροχοπτώσεις θα καθυστερήσουν για μερικές ημέρες ακόμη.
Χθές το πρωί τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να διασώσουν τα τελευταία τέσσερα παιδιά και τον 25χρονο προπονητή τους.
Τα προβλήματα και οι ανησυχίες των ειδικών
Εδώ και ημέρες, οι πολίτες του κόσμου αγωνιούν για την τύχη της ποδοσφαιρικής ομάδας «Wild Boar» και ενημερώνονται για όλες τις δυσκολίες της επιχείρησης διάσωσης.
Οι βροχοπτώσεις, οι αντλήσεις και το γεγονός ότι τα παιδιά δεν γνωρίζουν κολύμπι είναι λίγα μόνο από τα εμπόδια με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωπα τις περασμένες ημέρες οι διασώστες.
Την Παρασκευή 6 Ιουλίου, ο θάνατος ενός πεπειραμένου Ταϊλανδού δύτη έφερε στην επιφάνεια τη δυσκολία της επιχείρησης και το τιτάνιο έργο των διασωστών. Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι τα επίπεδα οξυγόνου μέσα στο σπήλαιο είχαν πέσει στο 15%, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους ειδικούς…
Με μαύρα σύννεφα να συγκεντρώνονται πάνω από την περιοχή, τους γιατρούς να ανησυχούν για την υγεία των παιδιών και μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις, οι Αρχές ξεκίνησαν την επιχείρηση διάσωσης την Κυριακή τα ξημερώματα. Μερικές ώρες αργότερα, βγήκαν τα πρώτα τέσσερα παιδιά, προκαλώντας παγκόσμια ανακούφιση.
Ο χρόνος, όμως, μετρούσε αντίστροφα για τα υπόλοιπα παιδιά…
Μετά από 10 ώρες, και αφότου οι διασώστες είχαν ξαναγεμίσει τις μπουκάλες οξυγόνου, ξεκινά η δεύτερη φάση της επιχείρησης.
Και αυτή στέφεται με επιτυχία. Άλλα τέσσερα παιδιά μεταφέρονται στο νοσοκομείο Chiang Rai Prachanukroh και μπαίνουν στην απομόνωση μαζί με τους υπόλοιπους φίλους τους.
Οι γιατροί ανησυχούν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών είναι καταβεβλημένο και για το ενδεχόμενο να εμφανίσουν την λεγόμενη νόσο των σπηλαίων.
Η δραματική επιχείρηση και τα «ναρκωμένα παιδιά»
Ένας από τους δύτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση προχώρησε χθες σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη.
Ο 44χρονος Ιβάν Κάρατζιτς δήλωσε πως τα παιδιά ήταν ναρκωμένα για να μην υπάρχει κίνδυνος να πανικοβληθούν κάτω από το νερό. .
Ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, ο Νταν Τζόνσον, μετέδωσε ότι οι γιατροί εξέτασαν το Σάββατο τα παιδιά και κατέληξαν σε μια λίστα με σειρά προτεραιότητας αποφασίζοντας να βγάλουν έξω πρώτα τα πιο αδύναμα και τελευταίο τον 25χρονο προπονητή τους.
Από την πρώτη ημέρα της διάσωσης, 13 ιατρικές ομάδες βρίσκονταν έξω από το σπήλαιο, η καθεμία εξοπλισμένη με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, ένα για καθένα από τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους.
Όταν βγήκαν έξω από το σπήλαιο τα πρώτα 4 παιδιά, εξετάστηκαν σε νοσοκομείο εκστρατείας και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι.
Μετά τον απεγκλωβισμό των «4» η επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν 90 δύτες, 50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί, διακόπηκε γιατί οι διασώστες χρειάζονταν περισσότερο οξυγόνο και ξεκίνησε εκ νέου το πρωί της Δευτέρας.
Τα διασωθέντα παιδιά χρειάστηκε να καταδυθούν και να κολυμπήσουν μια απόσταση ενός χιλιομέτρου.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της επιχείρησης, οι ομάδες των διασωστών είχαν κάνει πρόβες για την επιχείρηση απεγκλωβισμού επί πολλές ημέρες προτού ξεκινήσουν.
Οι επιστολές των παιδιών και η «συγγνώμη» του προπονητή
Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, τα παιδιά είχαν στείλει γράμματα στους γονείς τους, λέγοντάς τους ότι είναι καλά και ζητώντας τους… τηγανιτό κοτόπουλο -μεταξύ άλλων- μόλις βγουν από τη σπηλιά.
Μαζί με τα γράμματα των παιδιών δημοσιοποιείται και η επιστολή του 25χρονου προπονητή, ο οποίος ζητά συγγνώμη από τις οικογένειες των παιδιών.
Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, σε περίπτωση που ο 25χρονος δεν ήταν μαζί με τα παιδιά, τότε το πιθανότερο είναι πως θα είχαν πεθάνει πριν τους βρουν τα σωστικά συνεργεία… «Ο προπονητής τους έλεγε πότε πρέπει να ξαπλώσουν, πότε πρέπει να διαλογιστούν, τους εξηγούσε ότι δεν πρέπει να κινούνται πολύ ή έντονα και τα συμβούλευε να μην σπαταλούν την ενέργειά τους» είπε ο Ταϊλανδός αξιωματούχος Gen Werachon Sukondhapatipak, μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian.
Το χρονικό
Σάββατο, 23 Ιουνίου: Τα 12 μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας «Wild Boar» και ο προπονητής τους εγκλωβίζονται στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.
Δευτέρα, 2 Ιουλίου: Βρετανοί δύτες εντοπίζουν τα αγόρια, ηλικίας 11 έως 16 ετών, καθισμένα σε ένα βράχο με τον προπονητή τους. Απέχουν περί τα 4 χιλιόμετρα από την έξοδο της σπηλιάς.
Παρασκευή, 6 Ιουλίου: Ο πρώην δύτης της ομάδας SEAL της Ταϊλάνδης πνίγεται μέσα στο σπήλαιο, όταν επέστρεφε από επιχείρηση μέσα στο σπήλαιο. Ο Σαμάν Κουνάν, ένας πεπειραμένος δύτης, πέθανε από ασφυξία όταν τελείωσε το οξυγόνο του κατά τη διάρκεια της κατάδυσης. Προηγουμένως είχε ολοκληρώσει με επιτυχία την αποστολή του να τοποθετήσει μπουκάλες οξυγόνου μέσα στο σπήλαιο, κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθούσαν τα παιδιά.
Κυριακή, 8 Ιουλίου: Τα σωστικά συνεργεία διασώζουν τα πρώτα τέσσερα παιδιά, τα οποία μεταφέρονται στο νοσοκομείο Chiang Rai Prachanukroh.
Δευτέρα, 9 Ιουλίου: Άλλα τέσσερα αγόρια απεγκλωβίζονται με επιτυχία.
Τρίτη, 10 Ιουλίου: Τα τελευταία τέσσερα αγόρια και ο προπονητής τους οδηγούνται στην έξοδο της σπηλιάς από τους έμπειρους δύτες. Η δύσκολη επιχείρηση διάσωσης στέφεται με απόλυτη επιτυχία.